Oregano: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
13 Noiembrie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
oregano beneficii proprietati contraindicatii

Oregano aduce savoare preparatelor culinare, dar poate prezenta și anumite beneficii pentru sănătate, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene. Uzul medical poate varia între afecțiuni precum crampele și diabetul, dar și reducerea riscului de apariție a cancerului.

Despre oregano

Oregano are o aromă puternică. Poate fi găsit sub formă proaspătă, uscată sau de ulei, toate prezentând beneficii medicale semnificative.

Deși, în general, este folosit în proporții mici, oregano prezintă o serie de nutrienți importanți. O linguriță de oregano uscat poate oferi organismului 8% din doza recomandată zilnică de vitamina K.

Oregano este înrudit cu maghiranul - ca urmare, uneori mai este cunoscut sub denumirea de maghiran sălbatic. Este o plantă perenă, dar, în zonele cu un climat mai rece poate fi plantă anuală, deoarece suportă cu greu condițiile specifice iernii. Oregano este plantată la începutul primăverii și poate atinge înălțimi cuprinse între 20 și 80 de centimetri.

Ce beneficii are consumul de oregano

Oregano este bogat în antioxidanți, compuși chimici ce ajută la lupta împotriva afecțiunilor cauzate de radicalii liberi din corp. Acumularea unor cantități mari de radicali liberi poate duce la boli precum cancerul sau cele de inimă. Oregano și uleiul de oregano sunt bogați în antioxidanți. Uleiul de oregano, în mod special, este bogat în carvacrol și timol, doi antioxidanți ce pot preveni afectarea asupra celulelor cauzată de radicalii liberi. În combinație cu alte alimente bogate în antioxidanți, precum fructele și legumele, oregano ar putea reprezenta o doză consistentă de antioxidanți ce contribuie la sănătatea ta.

Oregano dispune de anumiți compuși cu puternice proprietăți antibacteriene. Un studiu a arătat că uleiul esențial de oregano a oprit dezvoltarea de Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa, două tipuri de bacterii care pot duce la infecții. Un alt test a demonstrat că oregano poate fi eficient împotriva a 23 de specii de bacterii.

Ce proprietăți are oregano

Oregano dispune de mulți nutrienți, compuși ce neutralizează radicalii liberi și ce pot ajuta în prevenirea cancerului. Unele teste de laborator au arătat că oregano și compușii săi pot ucide celulele canceroase. Un astfel de test ce urmărea tratarea cancerului de colon la oameni, folosind extract de oregano, a descoperit că acesta ar putea opri dezvoltarea celulelor canceroase și chiar uciderea lor. Trebuie menționat, însă, că astfel de teste nu au fost realizate încă pe oameni, pentru a putea determina, cu adevărat, efectele sale.

Pe lângă lupta cu bacteriile, unele teste de laborator par să sugereze că oregano și compușii săi chimici ar putea să ofere protecție și împotriva unor viruși. În mod special se remarcă timolul și carvacrolul. Într-un test de laborator, carvacrolul a reușit să inactiveze norovirusul, o infecție virală care provoacă diaree, greață și dureri de stomac, la doar o oră de la aplicarea tratamentului.

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, trebuie realizate mai multe studii pe oameni pentru a putea trage o concluzie corectă.

Carvacrolul, ce poate fi găsit și în oregano, are proprietăți antiinflamatorii. Într-un studiu pe animale, carvacrolul a redus inflamația din lăbuțele șoriceilor cu până la 57%. Un alt studiu pe animale a demonstrat că amestecul dintre uleiurile esențiale de cimbru și oregano a contribuit la reducerea inflamațiilor în cazul șoarecilor ce aveau colită sau colonul inflamat. Din nou, și în acest caz, sunt necesare mai multe teste realizate pe oameni.

oregano beneficii proprietati contraindicatii

Cum se utilizează acesta

Deși oregano este mai mult folosit drept topping pentru pizza și paste, această plantă versatilă poate fi folosită în mai multe modalități. Poți să amesteci frunze de oregano cu alte verdețuri pentru a obține o salată cu mulți nutrienți sau să presari frunzele în supe și ciorbe.

În plus, poți adăuga planta în dressingul pentru salată sau pesto, să-l folosești drept condiment pentru carne ori pentru a obține mai multă savoare din sosurile făcute în casă.

Uleiul de oregano se utilizează topic.

Recomandări

Frunzele de oregano pot fi folosite atât uscate, cât și proaspete. Adesea sunt folosite în mâncărurile cu roșii, sosuri de paste și pizza. Planta poate fi folosită în produse de patiserie, preparate cu legume sau alături de pește.

Atunci când gătești, poți presăra oregano peste carne pentru a obține o aromă mai bună. Poate fi folosită și în marinate sau umpluturi. Mai poți adăuga planta în aluatul pentru pâine sau pizza sau într-o salată de legume. Pentru o gustare rapidă, poți presăra oregano peste felii de brânză mozzarella cu roșii, peste care adaugi ulei de măsline.

Este recomandat să adaugi oregano la final, atunci când gătești, pentru a maximaliza aroma. De asemenea, poți tăia sau măcina frunzele pentru a te bucura de și mai multă aromă. Nu trebuie să folosești prea mult, deoarece mâncarea ar putea căpăta un gust amar.

Contraindicații pentru consumul de oregano

Indiferent dacă este consumat sub formă de plantă, ulei ori supliment, oregano nu ar trebui să prezinte un risc pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, ar trebui să ceri sfatul medicului înainte de a lua orice nou supliment, în mod special dacă ai o afecțiune medicală sau urmezi deja un tratament.

Este recomandat să eviți produsele cu oregano cu până la două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală, deoarece poate mări riscul de sângerare.

Pentru băile cu abur este recomandat să diluezi uleiul esențial pentru a evita apariția iritațiilor pielii.

De asemenea, oregano ar putea afecta abilitatea organismului de a absorbi cupru, fier și zinc. În plus, planta ar putea să joace un rol în scăderea glicemiei.

În cazul în care prezinți alergii la plante ce aparțin de familia Lamiaceae, care include oregano, busuioc, levănțică, mentă și salvie, ar trebui să ai grijă, deoarece poți dezvolta o reacție alergică și la această plantă.

Bibliografie

  1. Leyva-López, Nayely et al. “Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 22,6 989. 14 Jun. 2017, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. “Oregano.” Drugs and Lactation Databas(LactMed®), National Institute of Child Health and Human Development, 21 June 2021., https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Lu, Min et al. “Bactericidal Property of Oregano Oil Against Multidrug-Resistant Clinical Isolates.” Frontiers in microbiology vol. 9 2329. 5 Oct. 2018, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Rostro-Alanis, Magdalena de J et al. “Chemical Composition and Biological Activities of Oregano Essential Oil and Its Fractions Obtained by Vacuum Distillation.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 24,10 1904. 17 May. 2019,https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Han, Fei et al. “Chemical composition and antioxidant activities of essential oils from different parts of the oregano.” Journal of Zhejiang University. Science. B vol. 18,1 (2017): 79-84. https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării