Busuioc: beneficii, proprietăți, contraindicații

Busuiocul este o plantă ce face parte din familia mentei. Poate adăuga savoare mâncărurilor, iar nutrienții săi dispun de proprietăți benefice pentru sănătate, precum reducerea stresului oxidativ sau îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Despre busuioc
Busuiocul (Ocimum basilicum) joacă un rol important în bucătăria mediteraneană, mai ales cea italiană, adăugând o savoare specifică salatelor, pastelor și pizzei. Bucătăria sud-Asiatică, precum cea indoneziană, thailandeză și vietnameză, de asemenea, folosește această plantă.
Pe lângă aroma specifică, busuiocul se bucură de popularitate deoarece dispune de vitamine, minerale și o serie de antioxidanți. Uleiurile sale esențiale, de asemenea, prezintă proprietăți medicinale.
Numele plantei provine din limba greacă și se traduce drept "rege". Legenda spune că busuiocul ar fi început să crească pe locul unde Sfânta Cruce a fost descoperită de către Împărații Constantin și Elena.
Ce beneficii are busuiocul
Busuiocul poate dispune de mai multe beneficii, atât ca plantă medicinală, cât și ca ulei esențial. Acesta este folosit în medicina tradițională pentru a trata răceala, inflamațiile căilor nazale și mușcătura de șarpe. Planta dispune de o serie de macronutrienți, precum calciu și vitamina K, dar și o serie de antioxidanți. Ceaiul de busuioc poate fi folosit pentru a trata simptomele unor infecții respiratorii.
De asemenea, busuiocul prezintă o concentrație ridicată de eugenol, o substanță chimică ce se găsește și în cuișoare, ce îi oferă o aromă plăcută.
Antioxidanții sunt esențiali pentru eliminarea radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi reprezintă molecule ce pot apărea natural, dar și ca urmare a fumatului sau a unui regim alimentar nesănătos. Antioxidanții sunt compuși ce-i pot elimina din corp, scăzând riscul de cancer, boli de inimă, diabet și alte probleme de sănătate ce apar ca urmare a stresului oxidativ. Corpul produse o cantitate de antioxidanți, dar trebuie să-i ia și din regimul alimentar. De aceea, busuiocul poate fi recomandat, deoarece conține antioxidanți precum beta-carotenul.
Un studiu din 2015, efectuat pe șobolani, a concluzionat că antioxidanții dintr-un preparat sub formă de pulbere ce conținea busuioc au avut un impact pozitiv asupra sănătății ficatului. Oamenii de știință au aplicat pudra după ce au folosit o toxină pentru a crea afectarea hepatică.
Ce proprietăți are busuiocul
Un studiu realizat în 2013 a analizat dacă busuiocul poate preveni cancerul. Cercetătorii au descoperit că fitochimicalele din această plantă ar putea preveni anumite tipuri de cancer, precum cancerul de piele, ficat, plămâni și oral. Acest lucru pare să fie posibil prin mărirea activităților antioxidante, încetinirea diviziunilor celulelor, precum și alte procese. Totuși, testele au fost preclinice sau realizate pe animale, de aceea, confirmarea rezultatelor necesită mai multă cercetare.
Potrivit unui studiu realizat în anul 2011, busuiocul prezintă proprietăți ce ar putea ajuta la protejare pielii împotriva unor efecte ale îmbătrânirii. Ca parte a acestor teste, cercetătorii au aplicat extract de busuioc pe modele de piele create în laborator. Rezultatele par să sugereze că folosirea de extract de busuioc în cremele pentru uz topic ar putea îmbunătăți hidratarea pielii și reduce apariția ridurilor. Deși extract de busuioc ar putea avea acest efect în anumite doze, consumul de busuioc ca atare nu va prezenta neapărat aceleași rezultate. Totuși, antioxidanții din busuioc ar putea prezenta acest efect protector, dacă planta este consumată ca parte a unui regim alimentar variat.
Stresul oxidativ poate duce la inflamații, fiind un factor pentru apariția mai multor boli, inclusiv cancer, diabet zaharat de tip 2 și artrită reumatoidă. Un studiu din 2017 a analizat proprietățile antiinflamatoare a două uleiuri esențiale pe bază de busuioc. Potrivit rezultatelor, uleiul de busuioc ar putea trata variate boli ce au legătură cu inflamația ce rezultă din stresul oxidativ.

Cum se utilizează acesta
Busuiocul este adesea folosit pentru a oferi aromă mâncărurilor. Poți folosi busuioc proaspăt pentru preparate precum:
- pizza;
- să aranjezi frunzele peste felii de roșii și mozzarella, peste care stropești câteva picături de ulei de măsline;
- în supe și sosuri de tomate;
- marinată cu busuioc, ulei de măsline și usturoi tocat mărunt;
- în salate.
În aromaterapie, poți adăuga câteva picături de ulei esențial de busuioc într-un bol cu apă caldă, lucru care ar putea contribui la ameliorarea unor simptome specifice gripei, bronșitei sau răcelilor.
Uleiul de busuioc poate fi folosit și în îngrijirea părului. Acesta poate fi folosit alături de diferite șampoane, balsamuri ori alte produse similare, mulțumită conținutului său ridicat de antioxidanți și nutrienți.
Recomandări
Deoarece rețetele au nevoie, în general, de o cantitate redusă de busuioc, această plantă contribuie cu puține vitamine și minerale în regimul alimentar tipic. Deși busuiocul uscat prezintă o concentrare mai ridicată de nutrienți, pentru rețete, poți folosi o cantitate mai mică, comparativ cu busuiocul proaspăt. Ca urmare, niciunul nu prezintă o sursă semnificativă de nutrienți în afară de vitamina K.
Busuiocul prezintă, totuși, proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Componentele chimice ale plantei îi oferă o aromă și savoare distincte, de aceea uleiul derivat din busuioc și alte plante poartă numele de uleiuri esențiale.
În bucătărie, busuiocul poate fi folosit cu succes alături de alte plante, precum oregano, usturoi, maghiran, muștar, paprika, rozmarin sau salvie. Dacă folosești busuioc proaspăt este recomandat să-l adaugi către finalul procesului de gătit, deoarece căldura îi poate afecta aroma și culoarea. Poți utiliza planta pentru a găti preparate pe bază de roșii, salate, zucchini, vinete, supe, sosuri, drept condiment pentru carne etc.
Contraindicații
Doar o linguriță de busuioc poate oferi o cantitate de 10,8 mcg de vitamina K, care joacă un rol în coagularea sângelui. Această cantitate reprezintă între 9 și 12% din cantitatea zilnică recomandată unui adult.
Un nivel ridicat de vitamina K poate interacționa cu anumite medicamente, de aceea, dacă urmezi tratament cu anticoagulante este recomandat să te consulți cu doctorul înainte.
Unele persoane pot prezenta reacții alergice la consumul de plante din familia mentei, inclusiv busuiocul. Dacă prezinți o astfel de alergie, trebuie să eviți planta și să verifici lista de ingrediente a alimentelor semipreparate pentru a te asigura că busuiocul nu se numără printre ele. În cazul în care prezinți dificultate în a respira, inflamații sau urticarie după ce ai consumat busuioc este imperativ să ceri ajutorul medicului.
Bibliografie
- Aminian, Ahmad Reza et al. “The Effect of Ocimum basilicum L. and Its Main Ingredients on Respiratory Disorders: An Experimental, Preclinical, and Clinical Review.” Frontiers in pharmacology vol. 12 805391. 3 Jan. 2022,https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Bensaid, Aicha et al. “Differential Nutrition-Health Properties of Ocimum basilicum Leaf and Stem Extracts.” Foods (Basel, Switzerland) vol. 11,12 1699. 9 Jun. 2022, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
- Nadeem, Hafiz Rehan et al. “Toxicity, Antioxidant Activity, and Phytochemicals of Basil (Ocimum basilicum L.) Leaves Cultivated in Southern Punjab, Pakistan.” Foods (Basel, Switzerland) vol. 11,9 1239. 26 Apr. 2022, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Antonescu Mintas, Andreea-Ina et al. “Perspectives on the Combined Effects of Ocimum basilicum and Trifolium pratense Extracts in Terms of Phytochemical Profile and Pharmacological Effects.” Plants (Basel, Switzerland) vol. 10,7 1390. 7 Jul. 2021, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Kamelnia, Elahe et al. “Anti-inflammatory, immunomodulatory and anti-oxidant effects of Ocimum basilicum L. and its main constituents: A review.” Iranian journal of basic medical sciences vol. 26,6 (2023): 617-627. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Oregano: beneficii, proprietăți, contraindicații
Oregano aduce savoare preparatelor culinare, dar poate prezenta și anumite beneficii pentru sănătate, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene. Uzul medical poate varia între afecțiuni precum crampele și diabetul, dar și reducerea riscului de apari...

Coriandru: beneficii, proprietăți, contraindicații
Coriandrul este o plantă este o plantă erbacee care face parte din familia Apiaceae, familie ce mai cuprinde mărarul, leușteanul, țelina, morcovul și pătrunjelul. Acesta este folosit pentru a adăuga savoare supelor, salatelor și altor tipuri de mâncare, iar conținutul de nutrienți po...

Ginseng: beneficii, proprietăți, contraindicații
Fie că este vorba despre băuturi energizante sau despre medicina tradițională, ginsengul pare să fie nelipsit din viețile noastre. Se spune că ar fi un antioxidant extrem de eficient sau că poate vindeca aproape orice, de la funcția cognitivă până la glicemia crescută. Citește în ...