Roinița: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
13 Noiembrie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
roinita beneficii proprietati contraindicatii

Roinița (Melissa officinalis) este o plantă erbacee perenă ce face parte din familia mentei. Nativă Europei centrale și de sud, Iranului și Asiei centrale, aceasta a fost, între timp, naturalizată la scară largă și în afara zonelor respective.

Planta are o înălțime maximă de 1 metru, iar frunzele ei au o ușoară aromă de lămâie. Acestea sunt utilizate ca plante medicinale, în ceaiuri, dar și drept condiment. De asemenea, planta este utilizată pentru a atrage albinele, ajutând astfel la producția de miere.

Despre roiniță

Roinița face parte din categoria de plante medicinale cu efect calmant. Aceasta este folosită din Evul Mediu pentru a reduce stresul și anxietatea, pentru a combate insomnia, dar și pentru a ajuta la calmarea stomacului în cazul unei indigestii (inclusiv pentru balonare, flatulență, dar și colici).

Chiar și în Antichitate roinița era înmuiată în vin pentru a trata înțepăturile de insecte și rănile. În prezent, roinița este adesea combinată cu alte plante cu efect calmant, precum valeriana sau mușețelul pentru a obține produse ce pot ajuta la relaxarea organismului. De asemenea, poate fi utilizată în creme pentru a trata herpesul oral.

Ce beneficii are consumul de roiniță

Mai multe studii au demonstrat că roinița, în combinație cu alte plante cu efect calmant (precum mușețelul sau valeriana) pot reduce anxietatea și ajuta la instalarea stării de somnolență. De exemplu, într-un studiu al cărui lot de pacienți era alcătuit din persoane cu probleme ușoare de somn, 81% dintre cei care au consumat un amestec de roiniță cu valeriană au declarat că au dormit mult mai bine decât cei care au luat un placebo.

Studiile realizate pentru persoanele cu anxietate au confirmat același lucru, amestecul dintre roiniță și alte plante oferind beneficii prin reducerea simptomelor.

Unele studii sugerează că unguentele pentru uz topic ce conțin roiniță pot ajuta la tratarea herpesului provocat de HSV. Într-un studiu realizat pe 116 oameni cu HSV, cei care au aplicat cremă cu roiniță pe zonele afectate au observat o reducere semnificativă a roșeții și a inflamației după doar două zile. Simptome precum durerea și formarea de cruste, însă, nu s-au ameliorat.

Un alt studiu de amploare ce a implicat trei spitale germane și o clinică de dermatologie a demonstrat că atunci când roinița a fost folosită pentru a trata infecția primară cu HSV I, nu a fost înregistrată nicio recidivare a bolii. Unguentul utilizat a redus și timpul necesar pentru vindecarea herpesului oral și genital.

Ce proprietăți are roinița

Roinița ar putea alina simptomele specifice stresului, să te ajute să te relaxezi și să-ți îmbunătățească starea de spirit. Un studiu din 2004 a descoperit că roinița a putut ameliora efectele negative ale stresului psihologic indus în condiții de laborator. Participanții care au consumat roiniță au declarat să s-au simțit mai calmi.

Planta poate să reducă simptomele asociate anxietății, precum agitația și hiperexcitabilitatea. Rezultatele unui studiu publicat în 2014 care a examinat efectele alimentelor ce conțin roiniță sunt promițătoare. Suplimentul a fost amestecat într-o băutură și iaurt cu îndulcitori naturali sau artificiali. Participanții din ambele grupe au declarat că au observat efecte pozitive asupra stării lor psihice, inclusiv un nivel mai scăzut de anxietate.

Același studiu din 2014 a analizat legătura dintre roiniță și îmbunătățirea funcției cognitive. Subiecții au trebuit să realizeze sarcini legate de memorie, matematică și concentrare. Rezultatele par să indice că participanții care au consumat roiniță au înregistrat scoruri mai bune comparativ cu cei care nu au consumat planta.

Combinația dintre roiniță și valeriană poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate insomniei. Cercetătorii dintr-un studiu din 2006 au descoperit că acei copii care au consumat aceste plante împreună au raportat o îmbunătățire a simptomelor cu 70 - 80%.

De asemenea, alte studii indică faptul că roinița poate fi folosită pentru a trata simptomele asociate herpesului, precum și cele asociate indigestiei.

roinita beneficii proprietati contraindicatii

Cum se utilizează aceasta

În cazul copiilor, roinița poate fi utilizată topic pentru a trata herpesul. Trebuie discutat cu medicul înainte, totuși, pentru a stabili doza potrivită în funcție de vârsta copilului.

Pentru adulți, roinița poate fi folosită pentru a trata problemele cu somnul, reduce indigestia, flatulența sau balonarea. Se recomandă să ceri sfatul medicului înainte.

Există mai multe variante prin care se poate folosi această plantă. Sub formă de capsule, ceai, tinctură sau topic. În cazul capsulelor din roiniță uscată, în general, specialiștii pot recomanda între 300 și 500 de miligrame, de trei ori pe zi, la nevoie.

În cazul ceaiului de roiniță, se pot folosi între 1,5 și 4,5 grame de plante uscate de roiniță pe care le adaugi în apa care fierbe. Lasă apa să absoarbă proprietățile plantei. Ceaiul de roiniță poate fi consumat de până la patru ori pe zi.

Tinctura este folosită sub formă de 60 de picături pe zi, iar varianta de aplicare topică necesită aplicarea de unguent pe zonele afectate de trei ori pe zi.

Recomandări în utilizarea roiniței

Utilizarea de plante medicinale este o tradiție cu rădăcini pierdute în negura istoriei. Totuși, în prezent, se știe că acestea pot include componente ce pot declanșa efecte secundare sau interacționa cu alte plante, suplimente sau medicamente. De aceea, este recomandat să consumi aceste plante cu grijă, sub supravegherea medicului. Femeile gravide sau care alăptează nu ar trebui să consume roiniță.

Contraindicații pentru consumul de roiniță

Ar trebui să ceri sfatul medicului dacă vrei să consumi roiniță în cazul în care deja urmezi tratament cu sau pentru:

  • Glaucom;
  • Glanda tiroidă;
  • Barbiturice;
  • Sedative;
  • Medicamente care pot afecta serotonina.

De asemenea, ar trebui să discuți cu medicul înainte de a consuma roiniță în cazul în care:

  • Ești însărcinată;
  • Alăptezi;
  • Vrei să administrezi planta unui copil sub vârsta de 12 ani;
  • Ai programată o operație.

Bibliografie

  1. Kennedy, David O et al. “Attenuation of laboratory-induced stress in humans after acute administration of Melissa officinalis (Lemon Balm).” Psychosomatic medicine vol. 66,4 (2004): 607-13, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Scholey, A.; Gibbs, A.; Neale, C.; Perry, N.; Ossoukhova, A.; Bilog, V.; Kras, M.; Scholz, C.; Sass, M.; Buchwald-Werner, S. Anti-Stress Effects of Lemon Balm-Containing Foods. Nutrients 2014, 6, 4805-4821., https://www.mdpi.com
  3. S.F. Müller, S. Klement, A combination of valerian and lemon balm is effective in the treatment of restlessness and dyssomnia in children, Phytomedicine, Volume 13, Issue 6, 2006, https://www.sciencedirect.com
  4. Petrisor, Gabriela et al. “Melissa officinalis: Composition, Pharmacological Effects and Derived Release Systems-A Review.” International journal of molecular sciences vol. 23,7 3591. 25 Mar. 2022, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Miraj, Sepide et al. “Melissa officinalis L: A Review Study With an Antioxidant Prospective.” Journal of evidence-based complementary & alternative medicine vol. 22,3 (2017): 385-394. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Zam, Wissam et al. “An Updated Review on The Properties of Melissa officinalis L.: Not Exclusively Anti-anxiety.” Frontiers in bioscience (Scholar edition) vol. 14,2 (2022): 16, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării