Coriandru: beneficii, proprietăți, contraindicații

Coriandrul este o plantă este o plantă erbacee care face parte din familia Apiaceae, familie ce mai cuprinde mărarul, leușteanul, țelina, morcovul și pătrunjelul. Acesta este folosit pentru a adăuga savoare supelor, salatelor și altor tipuri de mâncare, iar conținutul de nutrienți poate oferi și o serie de beneficii pentru sănătate.
Despre coriandru
Coriandrul este o plantă aromată și bogată în antioxidanți ce prezintă multe beneficii culinare, dar și pentru sănătate. Acesta poate să ajute la scăderea glicemiei, să lupte contra infecțiilor și să contribuie la sănătatea sistemului digestiv, a pielii și a inimii. Poți să adaugi cu ușurință frunze sau semințe de coriandru în regimul tău alimentar pentru a te bucura de aceste avantaje, dar trebuie să ții cont și de contraindicațiile pe care le poate avea planta.
Ce beneficii are coriandrul
Un test de laborator din 2019 a examinat efectele extractului de coriandru asupra bărbaților ce prezentau celule canceroase la prostată. Studiul a demonstrat că planta poate reduce felul în care anumite celule canceroase s-ar manifesta. Ca urmare, celulele cancerului de prostată au devenit mai puțin invazive, au prezentat caracteristici conform cărora nu s-ar răspândi atât de repede și nu au arătat atât de multe semne că s-ar grupa în colonii.
Un alt test similar, efectuat cu tulpină, rădăcină și frunze de coriandru, a descoperit efecte anti-cancerigene împotriva celulelor de cancer mamar și o afectare mai mică a celulelor ca urmare a stresului oxidativ.
Deocamdată, nu s-a putut stabili dacă s-ar putea obține aceleași rezultate în studiile pe oameni. Totuși, rezultatele par să indice potențial pentru succes.
Mai multe studii par să evidențieze faptul că planta poate fi utilizată ca remediu contra durerii și inflamației. Un studiu in 2015, realizat pe șoareci, a demonstrat efecte analgezice semnificative.
Un alt studiu a fost realizat pe un lot de 68 de oameni care se confruntau adesea cu migrene. Participanții au consumat 15 mililitri de sirop de fructe cu coriandru în combinație cu medicație specifică pentru migrene, de trei ori pe zi, timp de o lună. Un grup de control a urmat doar tratamentul medicamentos tipic pentru migrene. Grupul care a urmat tratamentul combinat a înregistrat o reducere a severității, durerii și frecvenței migrenelor comparativ cu grupul de control.
Ce proprietăți are coriandrul
Un studiu realizat în anul 2015 a analizat abilitatea extractului de coriandru de a proteja pielea împotriva afectării radiațiilor cu ultraviolete de tip B (UVB). Rezultatele au arătat că, într-adevăr, coriandrul ar putea preveni și chiar reduce afectarea pielii în astfel de condiții.
Un alt studiu, din anul 2014, a testat efectele uleiului esențial derivat din frunze de coriandru pe Candida albicans, o ciupercă ce reprezintă o cauză comună a infecțiilor în rândul oamenilor. Autorii au concluzionat că uleiul prezintă proprietăți antifungice și au recomandat continuarea studiilor în această direcție.
O cantitate de 16 grame de coriandru crud are:
- 3,68 de calorii;
- 0,083 de grame de grăsime;
- 0,587 de grame de carbohidrați;
- 0,341 de grame de proteine.
Planta mai conține și vitamina C, provitaminele A și K, precum și o cantitate mai mică de:
- acid folic;
- potasiu;
- mangan;
- colină;
- beta-caroten;
- beta-criptoxantină;
- luteină;
- zeaxantină

Cum se utilizează acesta
Ca aliment, coriandrul poate fi folosit în mai multe mâncăruri de bază, dar și în marinate sau sosuri, înainte de a termina de gătit. Acesta este adesea întâlnit în rețetele originare sau de inspirație thailandeză, mexicană, dar chiar și rusească și, ocazional, nemțească sau italienească.
Uleiul esențial de coriandru este cunoscut pentru proprietățile sale relaxante pentru corp și minte. Când este inhalat sau aplicat topic, uleiul de coriandru poate fi folosit pentru a reduce stresul și anxietatea. O altă metodă populară de a folosi coriandru pentru relaxare este prin aromaterapie. De asemenea, poți adăuga coriandru atunci când faci baie caldă pentru a te detensiona sau în terapiile cu masaj pentru durerile musculare.
Recomandări
Utilizarea coriandrului poate fi o modalitate bună de a adăuga savoarea mâncărurilor sau băuturilor fără să fie nevoie să folosești sare sau grăsimi. Este recomandat să adaugi frunzele crude către finalul procesului de gătit pentru ca planta să-și mențină aroma și textura.
Este relativ ușor să crești propriul tău coriandru într-un mic ghiveci pe care îl poți așeza pe un pervaz luminat.
Atunci când gătești cu coriandru trebuie să separi frunzele de tulpină și să folosești doar frunzele. Poți face asta folosind un cuțit ascuțit, deoarece unul tocit poate afecta planta.
Coriandrul se potrivește de minune cu multe tipuri de mâncăruri, mai ales cele mexicane și thailandeze. De asemenea, poate fi utilizat în mâncăruri care conțin fasole, brânză, ouă și pește.
Contraindicații pentru consumul de coriandru
Unele persoane pot fi alergice la coriandru, deși acest lucru este rar întâlnit. Printre simptomele specifice unei astfel de reacții alergice se numără:
- urticarie;
- umflarea feței;
- diaree;
- dureri de stomac.
În cazul în care consumi mai mult de 200 de grame de extract de coriandru pe săptămână pot să apară probleme precum durerile de stomac, flatulența sau crampele abdominale.
În Statele Unite, coriandrul a fost responsabil de mai multe infecții cu Cyclospora, ce au dus la probleme cu stomacul similare cu cele ale gripei. De asemenea, un studiu din 2013, care a analizat 20.000 de importuri de alimentare, a descoperit că 15% din coriandrul importat era contaminat cu Salmonella. FDA-ul a realizat acest studiu la import, dar, la nivel de retail, riscul este mult mai mic, mai ales atunci când vine vorba de magazine și distribuitori mari. Încălzirea mâncării la o temperatură de peste 65 de grade Celsius ucide bacteriile, inclusiv Salmonella.
Bibliografie
- Mahleyuddin, Nisa Najibah et al. “Coriandrum sativum L.: A Review on Ethnopharmacology, Phytochemistry, and Cardiovascular Benefits.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 27,1 209. 30 Dec. 2021, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Prachayasittikul, Veda et al. “Coriander (Coriandrum sativum): A promising functional food toward the well-being.” Food research international (Ottawa, Ont.) vol. 105 (2018): 305-323. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Hosseini, Mahmoud et al. “Neuroprotective effects of Coriandrum sativum and its constituent, linalool: A review.” Avicenna journal of phytomedicine vol. 11,5 (2021): 436-450. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Sahib, Najla Gooda et al. “Coriander (Coriandrum sativum L.): a potential source of high-value components for functional foods and nutraceuticals--a review.” Phytotherapy research : PTR vol. 27,10 (2013): 1439-56. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Scandar, Samir et al. “Coriander (Coriandrum sativum) Polyphenols and Their Nutraceutical Value against Obesity and Metabolic Syndrome.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 28,10 4187. 19 May. 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Zhang, Wenzhu et al. “Effect of Coriander Plants on Human Emotions, Brain Electrophysiology, and Salivary Secretion.” Biology vol. 10,12 1283. 6 Dec. 2021, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Oregano: beneficii, proprietăți, contraindicații
Oregano aduce savoare preparatelor culinare, dar poate prezenta și anumite beneficii pentru sănătate, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene. Uzul medical poate varia între afecțiuni precum crampele și diabetul, dar și reducerea riscului de apari...

Busuioc: beneficii, proprietăți, contraindicații
Busuiocul este o plantă ce face parte din familia mentei. Poate adăuga savoare mâncărurilor, iar nutrienții săi dispun de proprietăți benefice pentru sănătate, precum reducerea stresului oxidativ sau îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Busuiocul (Ocimum basilicum) j...

Ginseng: beneficii, proprietăți, contraindicații
Fie că este vorba despre băuturi energizante sau despre medicina tradițională, ginsengul pare să fie nelipsit din viețile noastre. Se spune că ar fi un antioxidant extrem de eficient sau că poate vindeca aproape orice, de la funcția cognitivă până la glicemia crescută. Citește în ...