Papaya: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
24 Iulie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
papaya beneficii proprietati contraindicatii

Despre papaya

Papaya este un fruct exotic, originar din Mexic, pe care Cristofor Columb l-a numit „fructul îngerilor” datorită conținutului său ridicat de vitamina C și antioxidanți. Anumiți compuși din papaya pot avea proprietăți anticancerigene și pot îmbunătăți sănătatea inimii, printre alte multe beneficii pe care papaya le oferă. În plus, fiind un fruct aromat și cărnos, el poate fi folosit într-o mare varietate de moduri culinare.

Ce beneficii are papaya

Papaya și degenerescența maculară legată de vârstă

Zeaxantina, un antioxidant care se găsește în papaya, filtrează razele nocive ale luminii albastre. Se crede că joacă un rol protector în sănătatea ochilor și poate îndepărta degenerescența maculară

Papaya și sănătatea oaselor

Aporturile scăzute de vitamina K au fost asociate cu un risc mai mare de fractură osoasă. Consumul adecvat de vitamina K este important pentru o stare de sănătate bună, deoarece îmbunătățește absorbția calciului și poate reduce excreția urinară de calciu, ceea ce înseamnă că există mai mult calciu în organism pentru a întări și reconstrui oasele.

Papaya poate preveni astmul

Riscul de a dezvolta astm este mai mic la persoanele care consumă o cantitate mare de anumiți nutrienți. Unul dintre acești nutrienți este beta-carotenul, conținut în alimente precum papaya, caisele, broccoli, pepenele galben, dovleacul și morcovii.

Papaya și cancerul

Consumul antioxidantului beta-caroten poate reduce și riscul de cancer. În rândul bărbaților mai tineri, dietele bogate în beta-caroten pot juca un rol protector împotriva cancerului de prostată, potrivit unui studiu publicat în revista Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers.

Papaya poate controla diabetul

Studiile au arătat că persoanele cu diabet de tip 1 care consumă diete bogate în fibre au niveluri mai scăzute de glucoză în sânge, iar persoanele cu diabet de tip 2 pot avea niveluri îmbunătățite de zahăr din sânge, lipide și insulină. O papaya mică oferă aproximativ 3 grame de fibre, ceea ce este echivalent cu doar 17 grame de carbohidrați.

Papaya ajută la digestie

Papaya conține o enzimă numită papaină, care ajută la digestie, și poate fi folosită ca un frăgezitor de carne. Papaya are, de asemenea, un conținut ridicat de fibre și apă, ambele contribuind la prevenirea constipației și la promovarea regularității și a unui tract digestiv sănătos.

Papaya și bolile de inimă

Fibrele, potasiul și conținutul de vitamine din papaya, toate acestea ajută la evitarea sau ameliorarea bolilor de inimă. O creștere a aportului de potasiu împreună cu o scădere a aportului de sodiu este cea mai importantă schimbare alimentară pe care o persoană o poate face pentru a-și reduce riscul de boli cardiovasculare.

Papaya reduce inflamațiile

Colina este un nutrient foarte important și versatil care se găsește în papaya și care ajută organismul în somn, la îmbunătățirea memoriei. Colina ajută, de asemenea, la menținerea structurii membranelor celulare, ajută la transmiterea impulsurilor nervoase, ajută la absorbția grăsimilor și reduce inflamațiile cronice.

Papaya ajută la vindecarea rănilor

Atunci când este folosit local, piureul de papaya pare să fie benefic pentru vindecarea rănilor și pentru a preveni infectarea zonelor arse. Cercetătorii cred că enzimele proteolitice chymopapaină și papaina din papaya sunt responsabile pentru efectele benefice. Unguentele care conțin enzima papaină au fost, de asemenea, utilizate pentru tratarea ulcerelor de decubit. 

Papaya și sănătatea părului și a pielii

Papaya este excelentă și pentru păr, deoarece conține vitamina A, un nutrient necesar pentru producția de sebum, care menține părul hidratat. Vitamina A este, de asemenea, necesară pentru creșterea tuturor țesuturilor corporale, inclusiv a pielii și a părului. Aportul adecvat de vitamina C, pe care papaya îl poate furniza, este necesar pentru construirea și menținerea colagenului, care asigură structura pielii.

Ce proprietăți are papaya

Papaya este o sursă excelentă de vitamina C, iar un singur fruct de mărime medie asigură 224% din doza zilnică recomandată. O papaya medie are aproximativ:

  • 120 de calorii;
  • 30 de grame de carbohidrați - inclusiv 5 grame de fibre și 18 grame de zahăr;
  • 2 grame de proteine.

Papaya este, de asemenea, o sursă bună de:

  • folat;
  • vitamina A;
  • magneziu;
  • cupru;
  • acid pantotenic;
  • fibre.

De asemenea, papaya conține vitaminele B, alfa și beta-caroten, luteină și zeaxantină, vitamina E, calciu, potasiu, vitamina K și licopen, puternicul antioxidant cel mai des asociat cu roșiile.

papaya beneficii proprietati contraindicatii

Utilizări pentru papaya

Iată câteva idei de rețete ușoare care folosesc un fruct mic de papaya:

Mic dejun: Se taie fructul în două și se umple fiecare jumătate cu iaurt grecesc, apoi se acoperă cu câteva afine și nuci tocate.

Aperitiv: Se taie fructul în fâșii și se înfășoară o felie de șuncă sau prosciutto în jurul fâșiei de papaya.

Salsa: Se taie papaya, roșiile, ceapa și coriandrul, apoi se adaugă sucul de lămâie și se amestecă bine.

Smoothie: Se combină fructele tăiate cubulețe cu lapte de cocos și gheață într-un blender, apoi se amestecă până la omogenizare.

Salată: Se taie papaya și avocado în cubulețe, se adaugă puiul fiert tăiat în cubulețe și se asezonează cu ulei de măsline și oțet.

Desert: Se combină fructele tăiate în cubulețe cu 2 linguri (28 grame) de semințe de chia, 1 cană (240 ml) de lapte de migdale și 1/4 linguriță de vanilie. Se amestecă bine și se pune la frigider înainte de a fi consumat.

Recomandări pentru papaya

Papaya are un gust unic dar contează mult momentul în care fructul este consumat. O papaya necoaptă sau prea coaptă poate avea un gust foarte diferit față de una perfect coaptă. Atunci când este coaptă în mod optim, papaya trebuie să fie de culoare galbenă până la roșu-portocaliu, chiar dacă are câteva pete verzi. La fel ca un avocado, coaja sa ar trebui să cedeze la o presiune ușoară. Gustul său este cel mai bun atunci când este rece, așa că este recomandat ca fructul să fie păstrat la frigider înainte de a fi consumat.

Cum se mănâncă papaya? După tăierea ei în două, pe lungime, se scot semințele și se poate mânca din coajă cu o lingură, ca dintr-un pepene galben. Pentru unii, papaya coaptă poate avea un miros neplăcut. Se poate scăpa de acest miros amestecând fructele tăiate cu suc de lămâie. De asemenea, semințele de papaya, deși au un gust neplăcut pentru unii, sunt perfect sigure pentru consum. Datorită versatilității sale incredibile, papaya poate fi combinată cu alte alimente care îi completează aroma.

Contraindicații pentru papaya

Persoanele cu alergie la latex pot fi alergice la papaya, deoarece papaya conține enzime numite chitanases. Acestea pot provoca o reacție încrucișată între latex și alimentele care le conțin. 

De asemenea, deși fructele fac parte dintr-o dietă bine echilibrată, anumite fructe, inclusiv papaya sunt de evitat în sarcină. Tipul de latex din papaya necoaptă este periculos pentru femeile însărcinate, deoarece:

  • ar putea declanșa contracții uterine accentuate, ducând la travaliu prematur;
  • conține papaină pe care organismul o poate confunda cu prostaglandinele, folosite uneori pentru a induce travaliul. De asemenea, poate slăbi membranele vitale care susțin fătul;
  • este un alergen comun care ar putea declanșa o reacție periculoasă.

Bibliografie

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/275517
  2. https://www.healthline.com/nutrition/8-proven-papaya-benefits
  3. https://www.healthline.com/health/papaya-in-pregnancy

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării