Publicat la: 
4/01/2016

In 2014, circa 9,6 milioane de persoane au fost infectate de tuberculoza, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Cazuri potential letale au fost in numar de 1.5 milioane de persoane, care au murit din cauza tuberculozei in acelasi an. Boala este cunoscuta ca fiind transmisa de la om la om, dar o cauza secundara a raspandirii ei o reprezinta transmiterea de la animalele infectate la om.

Acest lucru este mai putin cunoscut pentru cei mai multi oameni: tuberculoza se poate raspandi prin alimente, precum si prin aer, de la animalele contaminate. Cele mai frecvente cazuri sunt la bovine, iar cea mai comuna sursa de transmitere a bolii la om sunt alimentele precum laptele si branza.

Atat vacile, cat si alte animale ce sufera de tuberculoza bovina sufera de aceasta boala declansata de infectia cu Mycobacterium Bovis - o "ruda" a bacteriilor ce care cauzeaza tuberculoza la oameni, iar riscul de transmitere la oameni creste atunci cand raspandirea infectiilor la animale nu este tinuta sub control.

Cea mai mare rata de infestare cu tuberculoza o gasim de-a lungul granitei americane cu Mexicul, conform lui Colleen Scott, ofiter in cadrul serviciilor "Epidemic Intelligence" de la "American Centers for Disease Control and Prevention (CDC)". In timpul unui simpozion ce a avut loc in cadrul celei de-a 46-a Conferinta Mondiala a Sanatatii Plamanilor, Colleen Scott a prezentat noile descoperiri ce arata ca numarul cazurilor de TBC provenite de la bovine a crescut in randul comunitatilor hispanice - pana la 44% din persoanele infectate cu TBC fiind infestate prin intermediul hranei provenite de la bovine.

"Suntem de parere ca aceste cazuri apar in urma consumului de produse nepasteurizate," a declarat specialista.

La nivel global rata este similara - 1.4% - cu mai mult de 120,000 de cazuri de TBC provenit de la bovine in fiecare an.

O problema globala

Prezenta acestei boli atat la animale, cat si la oameni nu este o problema numai in Statele Unite ale Americii. Aceasta boala este o problema ce se manifesta la nivel global, in special in anumite zone din Africa si Asia.

Conform unui studiu efectuat in 2012 de catre Institutul International de Cercetare a Cresterii Animalelor, mai mult de 7% supuse la testele anuale au fost pozitive in cazul tuberculozei.

In India oamenii sunt foarte apropiati de vacile lor, sunt numeroase cazuri in care oamenii dorm in locuri apropiate de culcusul animalelor. Iar lucrul ceea ce ne preocupa nu este numai faptul ca oamenii nu obisnuiesc sa fiarba laptele animalelor, ci si faptul ca aceste bacterii care cauzeaza tuberculoza sunt prezente si in materiile fecale, urina animalelor si pot fi transmite si prin tuse si stranut, a declarat Krishna Prasad Hanumanthappa de la Institutul "All India Institute of Medical Sciences" din New Delhi.

Transmiterea tuberculozei bovine la alte animale

In ciuda numelui de tuberculoza bovina, bacteriile ce cauzeaza aceasta infectie afecteaza o gama larga de animale, inclusiv caprioare, elani, lei si manguste, ceea ce duce la raspandirea bolii la o scara mai mare, spune Paul Van Helden, director al Centrului MRC pentru cercetarea tuberculozei in Africa de Sud.

Transmiterea tuberculozei prin aer

Tuberculoza este o boala complexa care poate infecta nu numai plamanii, dar si alte parti ale corpului. Aceasta forma de tuberculoza, comuna in cazul bovinelor, este mai greu de diagnosticat la om prin metodele obisnuite de testare, care analizeaza saliva umana.

Doua treimi din cazurile de tuberculoza din Statele Unite ale Americii au avut aceasta forma secundara de boala, care nu poate fi transmisa prin stranut si tuse. Dar cercetatorii sunt ingrijorati in privinta restului de cazuri si considera ca tuberculoza bovina poate fi transmisa si de la om la om.

"Intoarcerea la ciuma alba" - intrebarea pe care si-o pun cercetatorii din domeniu este daca aceasta poate fi transmisa prin intermediul aerului si daca lucrurile stau asa, este necesara impunerea unor masuri de control.

Organizatia Mondiala a Sanatatii anul acesta noua strategie pentru cazurile de tuberculoza prin care are ca scop eliminarea totala a acestei boli pe termen de 20 de ani. Desi in prezent un procent mic din persoanele ce sufera de tuberculoza au dobandit boala de la bovine, specialistii sunt de parere ca este cazul sa luam masuri speciale pentru a elimina riscul raspandirii tuberculozei bovine in randul oamenilor.

Sursa: CNN

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Medic Primar
Medic Specialist
Medic specialist
Medic Primar,...