Stomatologie

15 Septembrie 2022

Periuța de dinți: câte bacterii conține și cât de des trebuie să o schimbăm

Periuța de dinți: câte bacterii conține și cât de des trebuie să o schimbăm

Gura este principala cale de acces a bacteriilor și virusurilor în corpul uman, iar o igienă orală precară poate amplifica problemele. Aici intervine sistemul imunitar care încearcă să ne protejeze, dar o igienă orală defectuoasă și utilizarea unei periuțe de dinți inadecvate cresc riscul de infecții.

Sfaturi generale despre igiena orală

Igiena orală este foarte importantă pentru sănătatea, nu doar a cavității bucale, ci și a întregului organism. Din acest concept de „igienă orală” fac parte, pe lângă spălatul regulat al dinților ori curățarea limbii, și mersul consecvent la medicul stomatolog pentru controale și detartraj.

De altfel, o igienă orală corectă este o metodă de prevenție a patologiilor care pot apărea la nivelul cavității bucale, precum: carii, boli gingivale, respirație urât mirositoare (halitoză).

Sănătatea orală este strâns legată și de sănătatea întregului organism. O infecție prezentă în gură poate ajunge, prin intermediul fluxului sanguin și în alte părți ale organismului, provocând complicații nedorite.

Una dintre metodele de menținere a sănătății orale este schimbarea regulată a periuței de dinți, indiferent dacă vorbim despre una clasică ori electrică.

Atunci când sănătatea bucală nu este în limite normale, organismul ne transmite mai multe semnale și astfel apar sângerările gingivale, cariile, respirația urât mirositoare, durerile de dinți ori slăbirea acestora, retracție gingivală ori răni bucale care nu se vindecă.

Din fericire, toate aceste probleme pot fi prevenite printr-un periaj regulat al dinților, de cel puțin două ori pe zi, dar și printr-o schimbare regulată a periuței de dinți, pentru că este principala sursă de reținere a bacteriilor.

Cât de des trebuie să schimbi periuța de dinți

Periuțele de dinți nu sunt create să dureze o veșnicie, iar studiile făcute de cercetătorii de la Universitatea Manchester au arătat că pe o periuță de dinți neacoperită pot fi peste 100 de milioane de bacterii.

Cât priveşte întrebarea când schimbi periuţa, producătorii de periuțe de dinți, dar și medicii stomatologi recomandă înlocuirea lor la 12-16 săptămâni, adică o dată la fiecare 3-4 luni. Sunt situații când periuța trebuie schimbată mai devreme, dacă perii sunt deteriorați ori murdari. Pentru copii, periuța trebuie înlocuită chiar mai des.

Dacă efectuați periajul standard, de două ori pe zi sau realizaţi un periaj mai energic şi mai apăsat, atunci perii se vor deteriora mai rapid. Dacă perii sunt moi, ondulaţi la capete și nu mai curăță eficient resturile de mâncare rămase între dinți ori placa bacteriană, atunci periuţa trebuie înlocuită.

Un alt aspect de care trebuie ținut cont este înlocuirea periuței de dinți după ce ați trecut printr-o anumită boală. În acest fel evitați să readuceți în organism bacterii sau diferite virusuri de care doar ce ați scăpat şi preveniți riscul îmbolnăvirii celorlalți membri ai familiei.

Nu este recomandată nici utilizarea la comun a periuţelor de dinţi. Fiecare individ trebuie să aibă propriul obiect de igienă dentară şi, de asemenea, trebuie evitat ca periuţele de dinţi să se atingă între ele în paharul în care sunt depozitate.

Cum cureți și transporți corect periuța de dinți

Cum cureți și transporți corect periuța de dinți

Pe lângă importanța schimbării frecvente a periuței de dinți, o atenție deosebită trebuie oferită și curățării ori transportării ei.

Perii drepți și un mâner curat te țin departe de eventualele bacterii care pot ajunge în cavitatea bucală. Important este şi locul din baie unde este păstrată periuța de dinți, fie ea clasică ori electrică. Se poate umple ușor de praf sau de bacteriile din încăpere, precum cele provenite de la toaletă după ce se trage apa.

De asemenea, nu este indicat ca periuța să fie depozitată sau transportată într-un mediu umed. Ea trebuie spălată cu apă curată după fiecare utilizare, pentru îndepărtarea oricărei urme de pastă de dinţi, de salivă ori de germeni. Nu este recomandată clătirea ei cu substanţe antibacteriene, apa rece este suficientă.

Dacă se dorește atașarea unui capac sau depozitarea ei într-un suport special, deşi nu este recomand acest lucru, atunci periuța de dinți trebuie uscată înainte, de preferat la aer. Uscarea la aer timp de câteva ore ucide multe tipuri de bacterii. Mediul umed favorizează apariția germenilor și mucegaiurilor.

Riscurile utilizării unei periuțe uzate

Cu fiecare utilizare a periuței dentare, perii de nailon sunt expuşi la apă şi la substanţele chimice din pasta de dinţi, de aceea se deteriorează şi încep să se îndoaie. În plus, la fiecare utilizare, perii se mișcă în diferite direcții și apare un fenomen de evazare al acestora, lucru care îi poate face ineficienţi pentru îndepărtarea plăcii bacteriene şi pot răni gingiile.

Un studiu făcut în 2013 a demonstrat că persoanele care şi-au schimbat periuţa de dinţi în a 40-a zi de utilizare constantă au prezentat o acumulare mai mare de placă bacteriană decât persoanele care au schimbat periuţa mai des.

Un alt aspect care trebuie avut în vedere este contaminarea bacteriană a periuţei. De regulă, în gură există câteva sute de tipuri de microorganisme care sunt transmise şi pe perii periuţelor de dinţi în timpul utilizării. Dar, chiar şi aşa, studiile făcute până acum nu au găsit o legătură directă între bacteriile din peri şi diferite probleme de sănătate.

 

Bibliografie

  1. “Oral Hygiene: Best Practices & Instructions for Good Routine.” Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org‌
  2. “How Often Should You Change Your Toothbrush? | Guardian Direct.” Guardiandirect.com, Guardian Direct, 2021, www.guardiandirect.com‌
  3. Watson, Kathryn. “How Long Does a Toothbrush Last and When Should I Replace It?” Healthline, Healthline Media, 21 Nov. 2019, www.healthline.comSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.