PEDIATRIE

14 Februarie 2023

Adenopatia sau limfadenopatia în pediatrie: Ce trebuie să știi

scris de

Vidrighin Anca, Medic Primar Pediatrie

medic pediatru verificand ganglionii limfatici inflamati ai unui copil

Adenopatia reprezintă inflamația glandelor care eliberează transpirația, lacrimile sau hormonii. Adenopatia tipică se referă la umflarea ganglionilor limfatici, așa-numita limfadenopatie.

În corpul uman se găsesc între 500 și 700 de ganglioni, de formă rotundă sau ovală, cu diametrul între 3-6 mm, răspândiți pe traiectul căilor limfatice. Aceștia sunt parte din sistemul imunitar, de aceea, în principal, inflamația lor apare ca o reacție a organismului în fața virusurilor sau bacteriilor și, mai rar, pot fi reacția la boli mai grave.

Ganglionii sau nodulii limfatici se pot găsi la suprafața corpului și pot fi palpați sau se pot afla mai în profunzime și, în acest caz, pot fi puși în evidență prin investigații mai amănunțite.

Ce este adenopatia

Adenopatia se referă la ganglionii limfatici anormali ca mărime, consistență sau număr. Se consideră suspecți ganglionii limfatici mai mari de 1,5 cm în diametru, din zona inghinală sau de 1 cm, oriunde altundeva pe corp. Cu toate acestea, în practică, este puțin probabil ca un ganglion limfatic cu diametrul de până la 2 cm să indice o patologie severă.

Limfadenopatia este foarte frecventă la copii; se estimează că aproximativ 50% dintre copiii sănătoși pot face, la un moment dat, această boală.

În majoritatea cazurilor, adenopatia este reactivă, adică un răspuns imun normal la infecțiile din copilărie, cum ar fi răceala sau amigdalita.

Umflarea localizată sau febra pot indica limfadenopatie bacteriană, care necesită antibiotice.

Cum se manifestă adenopatia la copii

La nou-născut, ganglionii sunt nepalpabili. Aceștia cresc în dimensiuni până la pubertate și regresează în perioada de adult. Palparea ganglionilor în regiunea din fața urechii, la cot sau deasupra claviculei prezintă riscul de a fi patologici.

La copil, se pot palpa ganglionii cu diametrul de până la 3 mm în regiunea occipitală sau în axilă, ori de 1 cm în regiunile cervicale și inghinale, fără a fi patologici.

Adenopatiile nu reprezintă ele însele o boală, ci sunt semne care sugerează prezența unei boli:

  • prezența febrei prelungite sau recurente, asociată cu inflamarea ganglionilor: indică riscul de infecție sau de cancer;
  • durerea în gât: indică prezența unei faringite;
  • vânătăile sau epistaxisul (curgerea sângelui din nas): sugerează o leucemie;
  • prezența unei mâncărimi generalizate a pielii: este un semn al maladiei Hodgkin.

Adenopatia cervicală (în regiunea gâtului) este una dintre cele mai frecvente cauze de adenopatie. De cele mai multe ori, apare în infecții ale faringelui și amigdalelor, cauzate în special de virusuri sau de bacterii. Copiii cu boala Hodgkin prezintă, în 80-90% din cazuri, ganglioni inflamați în regiunea cervicală, față de cei cu limfom non-Hodgkin, la care adenopatiile cervicale apar doar în 40% din cazuri.

Adenopatia axilară constă în inflamarea ganglionilor care drenează brațul, pieptul lateral, peretele abdominal și porțiunea laterală a sânului. Una dintre cauzele comune ale inflamației ganglionilor de la acest nivel o constituie boala zgârieturii de pisică, infecțiile sau iritațiile locale, vaccinarea recentă în braț, bruceloza și artrita reumatoidă.

Care sunt cauzele adenopatiei

În general, limfadenopatiile au cauze infecțioase. Din această categorie fac parte pojarul, amigdalitele, infecțiile de la nivelul urechii, infecțiile pielii sau ale dinților, care determină inflamarea ganglionilor din vecinătate. În momentul în care infecția este rezolvată, nodulii limfatici își revin la dimensiunile normale.

Toxoplasmoza este o boală infecto-contagioasă, provocată de Toxoplasma gondi, în care creșterea în dimensiuni a ganglionilor (laterocervicali, supraclaviculari, occipitali, inghinali, axilari) nu este atât de importantă, nodulii limfatici sunt nedureroși, moi sau fermi, mobili și nu supurează niciodată. Clinic, boala se manifestă ca un sindrom pseudogripal, cu durere de mușchi, de cap și de gât, febră, uneori cu apariția unei erupții cutanate.

Mononucleoza infecțioasă sau „boala sărutului” este cauzată de virusul Epstein-Barr și este caracterizată prin inflamarea ganglionilor axilari, cervicali sau inghinali, hepato- sau/ și splenomegalie, febră, durere în gât, icter sau erupție cutanată.

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă, cauzată de bacilul Koch, cu localizare multiplă, predominent pulmonară. Tuberculoza ganglionară reprezintă localizarea infecției bacilare la nodulii limfatici, care are inițial caracter inflamator (periadenită), apoi tumoral. Ulterior, ganglionii pot determina fistule la suprafața pielii, lăsând cicatrici contractile.

Cauzele neinfecțioase, deși mai rare, sunt mult mai grave. Din această categorie fac parte cancerele, artrita reumatoidă, sarcoidoza, lupusul și reacția la anumite medicamente.

Când e recomandat să consulți un specialist pentru copilul tău

Prezentarea de urgență la pediatru cu copilul care suferă de adenopatie se face în condițiile în care acesta a slăbit în ultima perioadă de timp, prezintă transpirații nocturne, este mereu obosit sau prezintă febră de mult timp sau sângerări ori vânătăi, ce apar chiar și spontan.

Prezența ganglionilor limfatici inflamați semnalează o neregulă în corpul copilului. Chiar dacă, de cele mai multe ori, inflamarea ganglionilor semnifică o infecție, dacă aceasta nu cedează sau este însoțită de altă simptomatologie alarmantă, este bine să ne prezentăm la consult medical.

Tratament pentru adenopatie

În mod normal, nu adenopatia este cea care trebuie tratată, ci cauza care a dus la inflamarea ganglionilor limfatici.

Pentru a reduce disconfortul local provocat de creșterea în volum a nodulilor limfatici, acasă se pot aplica comprese călduțe și administra medicamente care scad durerea și inflamația.

Dacă este vorba despre o cauză bacteriană care produce limfadenopatia, medicul va prescrie antibiotice. Acestea nu sunt însă eficiente dacă etiologia inflamației este virală.

Cauzele grave de inflamație a ganglionilor, cum ar fi bolile autoimune sau cancerele, necesită stabilirea unui plan terapeutic individualizat.

Ce poți face pentru a preveni apariția adenopatiei la copilul tău

Prevenția adenopatiei la copil coincide cu prevenția bolii cauzatoare. De aceea, educația întregii familii joacă un rol important în prevenirea bolilor care ar putea cauza inflamarea ganglionilor. Măsurile vizează:

  • evitarea aglomerației;
  • încurajarea copilului să se spele cât mai des pe mâini;
  • în cazul în care copilul este deja bolnav, pentru a nu transmite infecția, nu trebuie dus în colectivitate și trebuie să respecte cu strictețe recomandările medicului;
  • respectarea schemei de vaccinare.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.