Stomatologie

20 Iunie 2024

Profilaxie dentară: ce este și ce trebuie să știi despre ea?

scris de

Echipa medicală MedLife

Stomatolog examineaza o pacienta, ca masura impotriva profilaxiei dentare

Profilaxia dentară este fundamentul unei sănătăți orale optime, reprezentând totalitatea măsurilor preventive care contribuie la prevenirea afecțiunilor dentare și la menținerea unui zâmbet sănătos.

Ce este profilaxia dentară?

Profilaxia dentară poate fi definită ca un set de măsuri preventive menite să mențină sănătatea orală și să prevină bolile dentare. Aceasta include atât rutine zilnice de igienă orală, precum periajul și utilizarea aței dentare, cât și proceduri profesionale efectuate în cabinetul stomatologic.

Scopul principal al profilaxiei dentare este de a preveni apariția problemelor dentare prin eliminarea factorilor de risc. Aceasta include prevenirea formării plăcii bacteriene și a tartrului, prevenirea cariilor și a bolilor parodontale, precum gingivita sau parodontita. Așadar, profilaxia dentară nu are doar un rol curativ, ci și unul preventiv, în special în cazul bolilor dentare care pot fi evitate printr-o igienă orală corespunzătoare.

Profilaxia dentară are un rol important nu doar în prevenirea problemelor dentare, dar și în depistarea timpurie a acestora. Bolile dentare descoperite în faze incipiente sunt mai ușor de tratat și pot preveni complicațiile pe termen lung. Prin păstrarea dinților curați și sănătoși, profilaxia dentară contribuie la prevenirea respirației urât mirositoare (halena), a pierderii dinților și a altor probleme legate de estetică dentară.

Proceduri comune în profilaxia dentară

Profilaxia dentară presupune o serie de proceduri esențiale pentru menținerea unei igiene orale adecvate și a sănătății dentare pe termen lung. Printre acestea se numără curățarea profesională a dinților, fluorizarea, sigilarea și radiografia dentară:

Curățarea profesională a dinților

Curățarea profesională a dinților este una dintre cele mai importante proceduri în profilaxia dentară. Aceasta constă în detartraj, periaj profesional și air flow:

  • detartrajul este o metodă eficientă de a elimina tartrul dentar, acesta fiind principalul factor de apariție a cariilor și a bolilor parodontale;
  • periajul profesional curăță în profunzime dinții, eliminând placa bacteriană de pe suprafața dentară și din spațiile interdentare;
  • procedura de air flow ajută la îndepărtarea petelor de pe dinți și la menținerea unui zâmbet strălucitor.

Fluorizarea

Fluorizarea este o altă procedură de profilaxie dentară care ajută la prevenirea apariției cariilor prin întărirea smalțului dentar. Aceasta constă în aplicarea unui gel sau a unei soluții cu fluor pe dinți.

Sigilarea

Sigilarea este o metodă eficientă de prevenire a cariilor, în special la copii. Aceasta implică aplicarea unui material plastic pe suprafața masticatorie a dinților permanenți pentru a împiedica formarea plăcii bacteriene în șanțurile și fosetele dentare.

Radiografia dentară

Aceasta permite identificarea problemelor dentare în stadii incipiente, precum carii, boli ale gingiilor sau alte infecții, care nu pot fi observate cu ochiul liber.

Importanța igienei orale corecte

Respectarea metodelor de menținere a igienei orale este vitală pentru prevenirea afecțiunilor dentare și pentru asigurarea unei sănătăți orale de durată:

Periajul realizat corect

Periajul corect al dinților este o componentă-cheie în profilaxia dentară și reprezintă prima linie de apărare împotriva cariilor și a bolilor gingivale. Este recomandat să perii dinții de două ori pe zi, timp de cel puțin două minute, folosind mișcări circulare și verticale pentru a curăța eficient suprafața dinților și linia gingivală. Utilizarea unei paste de dinți cu fluor și a unei periuțe cu peri moi contribuie la protejarea smalțului și la prevenirea retracției gingivale, asigurând astfel o igienă orală optimă și un zâmbet sănătos pe termen lung.

Utilizarea aței dentare

Utilizarea aței dentare completează periajul zilnic prin îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene din spațiile interdentare, unde periuța nu poate ajunge. Această metodă previne formarea tartrului, reduce riscul de gingivită și contribuie la menținerea sănătății pe termen lung a țesuturilor de susținere a dinților. Pentru eficiență maximă, este recomandat să folosești ața dentară o dată pe zi, preferabil seara, asigurându-te că ajungi la baza dinților și îi cureți delicat sub linia gingivală, fără a răni gingiile.

Clătirea cu apă de gură

Clătirea cu apă de gură ajută la combaterea bacteriilor și la menținerea unui mediu oral sănătos. Apele de gură antibacteriene și cele cu fluor oferă un nivel suplimentar de protecție împotriva cariilor, întărind smalțul și reducând prezența plăcii bacteriene. Utilizarea regulată a apei de gură, în special după periaj și folosirea aței dentare, poate ajuta la prevenirea inflamațiilor gingivale, la neutralizarea acizilor care erodează smalțul și la menținerea unui nivel optim de pH în cavitatea bucală.

Adoptarea unei alimentații sănătoase

Consumul de alimente bogate în vitamine și minerale, precum fructe, legume și lactate, întărește smalțul dinților și susține sănătatea gingiilor. Limitarea consumului de zahăr și de alimente acide contribuie la prevenirea eroziunii smalțului și a formării cariilor. Astfel, o dietă echilibrată nu doar că sprijină sănătatea orală, dar influențează pozitiv și sănătatea generală a organismului.

Femeie foloseste ata dentara, ca masura contra profilaxiei dentare

Rolul vizitelor periodice la stomatolog

Efectuarea vizitelor periodice la stomatolog este o componentă de bază a profilaxiei dentare și a menținerii unei igiene orale corecte. Acestea nu numai că permit efectuarea de curățări dentare profesionale, care elimină tartrul și placa bacteriană ce nu pot fi îndepărtate prin periajul zilnic, dar și identificarea timpurie a oricăror semne de boală orală. Astfel, problemele pot fi tratate înainte de a se agrava, evitând tratamente mai complexe și costisitoare în viitor.

Consultările regulate oferă oportunitatea de a discuta cu medicul stomatolog despre cele mai bune practici de îngrijire orală personalizate. Fiecare persoană are nevoi diferite în ceea ce privește sănătatea orală, iar un stomatolog poate recomanda produse și tehnici specifice care să corespundă cel mai bine acestor nevoi individuale.

Menținerea unei sănătăți orale optime prin vizite regulate la stomatolog contribuie la un zâmbet sănătos și strălucitor. Aceasta nu doar că îmbunătățește încrederea în sine și aspectul estetic, dar este și un indicator al bunăstării generale a organismului.

Contraindicații și precauții în legătură cu profilaxia dentară

Profilaxia dentară, deși esențială pentru menținerea unei igiene orale corespunzătoare, poate aduce cu sine și anumite riscuri dacă nu este realizată corect. Sensibilitatea dentară post-tratament este una dintre cele mai comune probleme întâlnite în urma unei proceduri de profilaxie dentară. Aceasta poate fi cauzată de o curățare dentară prea agresivă, care poate deteriora smalțul dinților.

Există și anumite contraindicații ale profilaxiei dentare. De exemplu, fluorizarea, o procedură comună în profilaxia dentară, poate fi contraindicată pentru persoanele cu alergie la fluor sau pentru cele cu boli renale. Este important să te informezi despre posibilele contraindicații înainte de a te supune oricărei proceduri de profilaxie dentară.

Consultarea unui profesionist este recomandată înainte de a începe orice procedură de profilaxie dentară. Medicul stomatolog te poate sfătui în legătură cu cele mai potrivite proceduri pentru sănătatea ta dentară și te poate informa în legătură cu potențialele riscuri și contraindicații.

 

Bibliografie

  1. “The Pros and Cons of Dental Prophylaxis.” Verywell Health, www.verywellhealth.com/dental-prophylaxis-4582989;
  2. “Dental Prophylaxis: Procedure and Benefits.” Www.medicalnewstoday.com, 8 Dec. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/what-is-dental-prophylaxis;
  3. “Dental Prophylaxis - an Overview | ScienceDirect Topics.” Www.sciencedirect.com, www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/dental-prophylaxis.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.