Stomatologie

20 Iunie 2024

Pivot dentar: tipuri, când e recomandat, contraindicații

scris de

Echipa medicală MedLife

Redare 3D a maxilarului inferior cu pivot dentar

Pivotul dentar reprezintă o soluție modernă și eficientă pentru restaurarea dinților deteriorați, oferind suport pentru coroanele dentare. Acest articol explorează diferitele tipuri de pivot, situațiile în care este recomandată utilizarea lor și contraindicațiile asociate procedurii.

Ce este un pivot dentar?

Pivotul dentar este o structură artificială utilizată în stomatologie cu scopul de a restaura un dinte afectat de carii sau fracturi. Este considerat un fel de „schelet” interior care oferă suport pentru coroana dentară, având rolul de a restabili funcționalitatea și estetica dintelui. Folosirea pivotului dentar este o procedură comună în stomatologie, având rezultate pozitive în majoritatea cazurilor.

Modul de funcționare al pivotului dentar este destul de simplu, dar necesită o precizie chirurgicală. Pivotul dentar este introdus în canalul radicular al dintelui afectat, după ce acesta a fost curățat și pregătit corespunzător. Împreună cu o coroană dentară, pivotul formează un dinte artificial care se comportă și arată ca unul natural. Astfel, pivotul dentar funcționează ca un fel de stâlp de susținere pentru coroana dentară.

Pivotul dentar le permite pacienților să mestece și să vorbească în mod normal, contribuind la îmbunătățirea esteticii dentare. Acesta prezintă avantajul de a fi o soluție pe termen lung, având o durată de viață comparabilă cu cea a unui dinte natural. Procedura de inserare a pivotului dentar este realizată de către un medic stomatolog și include mai multe etape:

 • pregătirea dintelui afectat;
 • inserarea pivotului în canalul radicular;
 • fixarea coroanei dentare.

Toate aceste etape sunt realizate sub anestezie locală, pentru a nu cauza disconfort pacientului.

Tipuri de pivot dentar

Atunci când vine vorba de alegerea pivotului dentar, este important să se ia în considerare mai mulți factori, precum și recomandările medicului stomatolog. Alegerea corectă depinde de nevoile specifice ale fiecărui pacient, de sănătatea sa generală, de buget și de preferințele estetice:

Pivotul dentar din fibră de sticlă

Pivotul dentar din fibră de sticlă este apreciat pentru flexibilitatea și rezistența sa, fiind o opțiune populară în stomatologie. Datorită transparenței sale, acest tip de pivot se integrează estetic într-un mod aproape perfect cu dintele restaurat, fără a-i modifica nuanța. Astfel, rezultatul este un zâmbet natural și armonios. Pe lângă aceste avantaje, pivotul de fibră de sticlă este biocompatibil, reducând riscul de reacții adverse, un aspect extrem de important în alegerea oricărui dispozitiv medical.

Pivotul dentar metalic

Pivotul dentar metalic, de obicei realizat din aliaje de metal precum aurul sau nichelul, este cunoscut pentru robustețea și durabilitatea sa. Este o soluție solidă, care asigură o rezistență remarcabilă la uzură în timp. Din punct de vedere estetic, acesta poate fi mai vizibil decât alte tipuri de pivoți, fiind astfel considerat un dezavantaj de către unele persoane.

Pivotul dentar ceramic

Pivotul dentar ceramic este ales adesea pentru proprietățile sale estetice. Acesta poate fi colorat pentru a se potrivi cu restul dinților, oferind o integrare armonioasă și naturală. Pivotul ceramic este foarte rezistent și are avantajul de a nu provoca reacții alergice, fiind astfel o opțiune sigură și eficientă pentru restaurarea dinților.

Prețul pivotului dentar

Pivotul dentar are un preț ce diferă în funcție de materialele folosite. De exemplu, pivotul metalic reprezintă, adesea, cea mai accesibilă opțiune, iar pivotul ceramic poate fi mai costisitor.

Când este recomandat pivotul dentar?

Pivotul dentar este o soluție recomandată adesea în cazul pierderii unei părți semnificative a dintelui. Această situație poate apărea ca urmare a unor carii dentare profunde, fracturi sau uzură dentară. Pivotul dentar poate ajuta la refacerea formei și funcției dintelui, îmbunătățind atât estetica, precum și funcționalitatea acestuia. Alte situații în care este recomandat pivotul dentar:

 • un pivot dentar poate fi folosit ca suport în cazul în care dintele este foarte deteriorat și necesită o coroană dentară. Înlocuirea structurii dentare pierdute cu pivotul dentar asigură o bază stabilă pentru coroana dentară, facilitând o refacere eficientă a dintelui;
 • un alt context în care se recomandă pivotul dentar este după finalizarea unui tratament endodontic sau a unui tratament al canalului radicular. În această situație, pivotul dentar poate proteja dintele împotriva posibilelor fracturi și poate contribui considerabil la îmbunătățirea rezistenței acestuia. Pivotul poate fi folosit pentru a reface morfologia dintelui și a îi restabili funcționalitatea;
 • în cazul dinților cu structură slabă sau fragilă, cum ar fi cei afectați de boala dentară erozivă sau cei cu leziuni structurale majore, pivotul dentar poate fi o soluție viabilă. Acesta poate ajuta la consolidarea dintelui și la prevenirea ulterioarei deteriorări.
Femeie in cabinetul dentar verificata de medicul stomatolog

Contraindicații ale pivotului dentar

Unul dintre cele mai importante aspecte de luat în considerare atunci când se ia în considerare un pivot dentar este prezența unor infecții dentare sau gingivale active. Infecțiile orale pot avea impact asupra succesului unui pivot dentar și pot duce la complicații. De aceea, înainte de a se decide implantarea unui pivot dentar, este necesară tratarea oricăror infecții existente. De asemenea:

 • un alt aspect care poate contraindica pivotul dentar este sănătatea generală a dintelui. Dacă dintele este prea deteriorat sau a suferit numeroase tratamente în trecut, implantarea unui pivot dentar s-ar putea să nu fie posibilă sau recomandată;
 • sensibilitatea dintelui este un alt factor important de luat în considerare. Un dinte extrem de sensibil sau cu rădăcini foarte scurte s-ar putea să nu fie potrivit pentru un pivot dentar. Procedura poate fi dureroasă și poate cauza disconfort pe termen lung, ceea ce poate afecta calitatea vieții pacientului;
 • sănătatea generală a pacientului este un alt factor de luat în considerare. Anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat necontrolat sau bolile cardiovasculare, pot face procedura de implantare a pivotului dentar mai riscantă. De asemenea, pacienții care suferă de bruxism (strângerea sau scrâșnirea dinților) s-ar putea să nu fie candidați potriviți pentru un pivot dentar.

Recomandări pe termen lung

Pentru a asigura longevitatea și funcționalitatea pivotului dentar, este important să urmezi câteva recomandări:

Igienă orală adecvată

Este important să menții o igienă orală riguroasă, periajul corect al dinților de două ori pe zi și utilizarea aței dentare fiind esențiale. Folosește o pastă de dinți cu fluor și o periuță cu peri moi pentru a curăța delicat zona pivotului, evitând astfel deteriorarea acestuia sau a coroanei.

Evitarea obiceiurilor dăunătoare

Evită obiceiurile care pot pune presiune excesivă pe pivot, cum ar fi mestecatul alimentelor dure, deschiderea ambalajelor cu dinții sau bruxismul. Dacă suferi de bruxism, discută cu medicul stomatolog despre posibilitatea de a folosi o gutieră de protecție pe timpul nopții.

Controlul periodic efectuat de către medicul stomatolog este vital. Acesta poate verifica integritatea pivotului și poate interveni prompt în cazul apariției unor probleme. Curățările profesionale ajută la îndepărtarea tartrului care s-ar putea acumula în jurul pivotului, prevenind infecțiile și inflamațiile.

 

Bibliografie

 1. “Dental Implant Procedures.” American Academy of Periodontology, www.perio.org/for-patients/periodontal-treatments-and-procedures/dental-implant-procedures;
 2. American Association of Endodontists. “Root Canal Explained | American Association of Endodontists.” American Association of Endodontists, 2017, www.aae.org/patients/root-canal-treatment/what-is-a-root-canal/root-canal-explained;
 3. “Post and Core: Candidates, Procedure, Pros and Cons, and More.” Healthline, 2 Feb. 2021, www.healthline.com/health/post-and-core.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.