Stomatologie

20 Iunie 2024

Albire dinți: în ce constă, recomandări, contraindicații

scris de

Echipa medicală MedLife

Femeie cu dinti albi in cabinetul stomatologic

Un zâmbet strălucitor este un simbol al frumuseții și sănătății, dar menținerea acestuia poate fi o adevărată provocare. Factori precum alimentația, obiceiurile zilnice și chiar timpul pot afecta albul dinților noștri. Cu toate acestea, soluțiile moderne pentru albirea dinților ne oferă posibilitatea de a redobândi și păstra albul natural al acestora.

În ce constă albirea dinților?

Albirea dentară este un proces estetic ce constă în aplicarea unor substanțe chimice pe dantură, cu scopul de a îndepărta petele și a deschide la culoare smalțul dinților. Obiectivul principal este de a îmbunătăți aspectul zâmbetului prin obținerea unei nuanțe mai albe a danturii. Procesul de albire a dinților implică mai multe etape, printre care:

  • consultarea dentară preliminară în cabinetul stomatologic;
  • pregătirea dinților;
  • aplicarea agentului de albire și, în unele cazuri, utilizarea unui dispozitiv de lumină sau laser pentru a activa substanța chimică de albire.

În timpul consultării preliminare, medicul stomatolog va examina dantura pacientului pentru a determina dacă acesta este un candidat potrivit pentru albirea dentară și pentru a stabili metoda de albire cea mai potrivită pentru situația sa specifică.

Rezultatele albirii dentare pot varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de starea inițială a danturii, metoda de albire folosită și igiena orală a pacientului după tratament. Rezultatele pot varia de la individ la individ, nu toți pacienții vor obține aceleași rezultate.

Proceduri profesionale de albire a dinților

Există mai multe proceduri profesionale pentru albirea dinților, fiecare cu propriile sale beneficii și limitări. Acestea variază în funcție de durata necesară pentru efectuare, echipamentele utilizate, cât timp persistă efectele și costul implicat:

Albirea dentară cu lampă UV

Procedura implică aplicarea unui gel de albire pe dinți, care este apoi activat cu ajutorul unei lumini UV. Procesul durează în jur de o oră și rezultatele pot dura până la un an. Totuși, această metodă poate fi costisitoare, iar unele persoane pot experimenta sensibilitate dentară temporară.

Albirea dentară cu laser

Aceasta utilizează un laser pentru a activa un gel de albire aplicat pe dinți. Este o procedură rapidă, de obicei finalizată într-o singură vizită la cabinetul stomatologic. Rezultatele sunt imediate și pot dura până la doi ani. Dezavantajele includ costul ridicat și potențialul de sensibilitate dentară.

Albirea dentară cu AirFlow

Aceasta este o procedură non-invazivă care folosește o combinație de apă, aer și praf abraziv pentru a îndepărta petele de pe dinți. Este o metodă mai blândă și mai puțin susceptibilă de a provoca sensibilitate. Cu toate acestea, rezultatele nu sunt la fel de dramatice sau de durabile ca în cazul altor metode.

Alegerea celei mai potrivite metode de albire a dinților depinde de mai mulți factori, inclusiv cost, timp disponibil, rezultatele dorite și starea generală a sănătății orale. Este recomandat să eviți albirea dinților acasă și să optezi pentru consultarea unui stomatolog, care poate oferi o soluție sigură, eficientă și personalizată nevoilor tale.

Recomandări

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială. Periază corect dinții de două ori pe zi, folosind o pastă de dinți cu efect de albire și o periuță de dinți cu peri moi pentru a evita abraziunea smalțului. Nu uita să folosești ață dentară zilnic și să clătești gura cu apă de gură antibacteriană pentru a elimina placa bacteriană și a preveni colorarea dinților. Alte recomandări:

Vizite regulate la medicul stomatolog

Programează vizite periodice la medicul stomatolog pentru curățări profesionale și controale. Acestea pot ajuta la îndepărtarea tartrului și a petelor superficiale, contribuind astfel la menținerea albului dinților.

Alimentație și obiceiuri sănătoase

Evită alimentele și băuturile cu potențial mare de colorare, cum ar fi cafeaua, ceaiul, vinul roșu și sosurile închise la culoare. De asemenea, renunță la fumat, deoarece nicotina lasă pe dinți pete dificil de îndepărtat.

Consumul de apă

Bea apă după consumul de alimente sau băuturi colorante pentru a spăla particulele care pot păta dinții. Apa ajută și la menținerea unui nivel adecvat de salivă în gură, care este necesară pentru neutralizarea acizilor și pentru curățarea naturală a dinților.

Barbat face albirea dintilor cu lampa UV in cabinetul stomatologic

Contraindicații ale albirii dinților

Albirea dinților poate oferi o îmbunătățire a esteticii zâmbetului, dar este important să se ia în considerare că există și unele contraindicații:

Sensibilitatea dentară

Unul dintre aspectele de bază pe care ar trebui să le iei în considerare înainte de a opta pentru acest procedeu este sensibilitatea dentară. Este posibil ca tratamentele de albire să exacerbeze sensibilitatea, deoarece agenții de albire pot slăbi smalțul dinților și pot crește expunerea la stimuli termici, mecanici sau chimici.

Acest lucru poate duce la disconfort sau durere atunci când consumi alimente sau băuturi calde sau reci. Pentru a preveni aceasta, poți opta pentru produse de igienă orală special concepute pentru dinți sensibili sau pot discuta cu medicul stomatolog despre opțiunile de tratament.

Unele probleme de sănătate

Afecțiunile precum cariile dentare, gingivita sau abraziunea dentară pot afecta rezultatele albirii. De exemplu, gingivita poate cauza inflamație și sângerare, care pot fi agravate de procedurile de albire. Cariile dentare pot permite agenților de albire să pătrundă mai adânc în dinte, provocând durere și sensibilitate. Prin urmare, este recomandat ca pacienții să aibă o sănătate orală bună înainte de a încerca procedurile de albire.

Există și unele probleme de sănătate care pot contraindica albirea. De exemplu, bolile de inimă sau diabetul pot face procedura de albire nesigură sau ineficientă. Întrucât unele metode de albire implică utilizarea de substanțe chimice, persoanele cu alergii la aceste substanțe ar trebui, de asemenea, să evite procedurile de albire.

Contraindicații specifice pentru diferite metode de albire

În ceea ce privește contraindicațiile specifice pentru diferite metode de albire, acestea pot varia. De exemplu:

  • albirea dinților cu laser poate fi contraindicată pentru persoanele cu sensibilitate dentară extremă, deoarece acest proces poate crește sensibilitatea;
  • albirea dinților cu lampa UV poate fi nesigură pentru persoanele cu probleme de piele, deoarece lumina UV poate cauza deteriorarea pielii;
  • în cazul albirii dinților cu AirFlow, pacienții cu afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul, ar putea să nu fie candidați potriviți, deoarece procedura implică utilizarea unui jet de aer și de apă.

Albirea dinților este un proces care necesită atenție și grijă. Deși există numeroase metode și produse disponibile pe piață, consultarea unui medic stomatolog rămâne esențială. Un specialist poate evalua sănătatea orală și poate recomanda cea mai sigură și eficientă metodă de albire, adaptată nevoilor specifice ale fiecărui pacient. Prin urmare, pentru a asigura succesul și siguranța procedurii de albire, este vital să prioritizezi vizita la dentist, evitând astfel riscurile asociate cu auto-tratamentele.

 

Bibliografie

  1. Fiorillo, Luca, et al. “Dental Whitening Gels: Strengths and Weaknesses of an Increasingly Used Method.” Gels, vol. 5, no. 3, 4 July 2019, p. 35, https://doi.org/10.3390/gels5030035;
  2. “Teeth Whitening.” WebMD, www.webmd.com/oral-health/teeth-whitening-and-bleaching;
  3. “Teeth Whitening: How It Works, Types, and Side Effects.” Healthline, 6 June 2022, www.healthline.com/health/how-does-teeth-whitening-work.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.