Stomatologie

20 Iunie 2024

Punte dentară: ce este, tipuri, recomandări

scris de

Echipa medicală MedLife

Stomatolog tine in maini o macheta 3D cu punte dentara si gingie

Puntea dentară reprezintă o soluție eficientă pentru a înlocui dinții lipsă, restabilind funcția normală a masticației și a vorbirii. Aceasta nu doar îmbunătățește estetica dentară, oferind un zâmbet natural și armonios, dar și redă persoanei încrederea în propriul zâmbet.

Ce este o punte dentară?

O punte dentară este un dispozitiv protetic folosit pentru a compensa absența unuia sau mai multor dinți. Este compusă din două sau mai multe coroane dentare, care sunt plasate pe dinții de pe fiecare parte a spațiului gol, fiind legate de unul sau mai mulți dinți falși situați în mijloc. Această întrebuințare protetică este una dintre cele mai comune metode de a înlocui dinții lipsă, oferind un aspect natural și funcționalitate.

Puntea dentară funcționează fiind fixată pe dinții naturali sau pe implanturile din jurul spațiului gol, restabilind astfel funcția corectă a mușcăturii și estetica zâmbetului. Rolul acestui dispozitiv protetic este unul fundamental, puntea dentară ajutând la prevenirea problemelor care pot apărea în urma pierderii unui dinte. Printre acestea, se numără deplasarea dinților învecinați, modificarea formei feței sau dificultăți în vorbire și masticație.

Punțile dentare pot fi realizate dintr-o varietate de materiale, inclusiv metal, ceramică sau o combinație a celor două. Alegerea materialului depinde de mai mulți factori, cum ar fi poziția și funcția dinților de înlocuit, preferințele estetice ale pacientului și costul.

Câte tipuri de punte dentară există?

Există trei tipuri principale de punți dentare:

Punți dentare fixe

Punțile dentare fixe sunt cele mai comune și sunt realizate dintr-o serie de coroane dentare, care sunt lipite permanent de dinții adiacenți. Acestea sunt recomandate în cazul în care pacientul are dinți sănătoși de o parte și de alta a spațiului gol.

Punți dentare adezive

Punțile dentare adezive, sau punțile Maryland - sunt fixate pe partea din spate a dinților adiacenți printr-o metodă minim invazivă, fiind recomandate în special pentru zona frontală.

Punți dentare implantate

Punțile dentare implantate - sunt susținute de implanturi în loc de dinți naturali și sunt recomandate în cazul în care nu există destui dinți sănătoși pentru a susține o punte dentară fixă.

Comparând cele trei tipuri de punți dentare, toate pot oferi rezultate durabile, cu diferențe în ceea ce privește confortul, costul și aspectul estetic:

 • punțile dentare fixe sunt considerate cele mai confortabile, dar pot necesita modificări ale dinților adiacenți;
 • punțile dentare adezive sunt mai puțin invazive și mai economice, dar nu sunt la fel de puternice ca cele fixe;
 • punțile dentare implantate sunt cele mai costisitoare, dar oferă cele mai naturale rezultate și nu necesită modificarea altor dinți.

Beneficiile punții dentare

Puntea dentară oferă diverse beneficii pentru cei care au pierdut unul sau mai mulți dinți, contribuind la îmbunătățirea calității vieții:

 • restabilește funcția masticatorie, permițând persoanelor să mănânce și să vorbească în mod normal. Fără spații goale între dinți, alimentele pot fi mestecate eficient, ceea ce îmbunătățește digestia și oferă posibilitatea de a menține o dietă variată și nutritivă;
 • punțile dentare ajută la prevenirea deplasării dinților adiacenți. Când un dinte lipsește, cei din jur tind să se miște spre spațiul gol, ceea ce poate duce la probleme de ocluzie și la dificultăți în igiena orală. Prin umplerea acestor spații, punțile dentare mențin alinierea corectă a dinților și distribuția uniformă a forțelor de masticație, protejând astfel integritatea structurii dentare;
 • beneficiile estetice sunt evidente, deoarece punțile dentare sunt proiectate să imite aspectul și culoarea dinților naturali. Aceasta înseamnă că zâmbetul va arăta complet și natural, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra încrederii și stimei de sine.
Proteza dentara cu patru dinti

Recomandări de îngrijire a punții dentare

Îngrijirea corespunzătoare a punții dentare este absolut necesară pentru menținerea sănătății orale generale:

 • o igienă orală optimă presupune curățarea zilnică a punții dentare, alături de restul dinților, cu ajutorul unei periuțe de dinți și a pastei de dinți. Aceasta nu numai că ajută la prevenirea acumulării de placă bacteriană și tartru, dar poate reduce riscul de inflamare a gingiilor și alte probleme dentare;
 • un alt pas în îngrijirea punții dentare este utilizarea regulată a aței dentare. Acest instrument este extrem de eficient în îndepărtarea particulelor de mâncare care pot rămâne blocate între dinți sau sub punte. Utilizarea aței dentare cel puțin o dată pe zi poate reduce riscul de boală gingivală și carii dentare;
 • pentru a menține sănătatea punții dentare, este vital să faci verificări regulate la stomatolog. Aceasta îi permite medicului să evalueze starea punții și a zonelor învecinate, să efectueze curățarea profesională a punții și să recomande eventuale tratamente necesare;
 • unele alimente, în special cele dure sau lipicioase, pot provoca daune punții dentare sau pot favoriza acumularea de placă bacteriană. Ar trebui să eviți astfel de alimente sau să le consumi cu precauție.

Contraindicații și precauții în legătură cu puntea dentară

Puntea dentară nu este recomandată pentru persoanele cu igienă orală nesatisfăcătoare, deoarece acest lucru poate compromite atât structura protetică, cât și dinții care o susțin (dinții-stâlpi). De asemenea:

 • unele afecțiuni generale pot contraindica procedurile necesare pentru puntea dentară, cum ar fi anestezia sau șlefuirea dinților. Este important ca pacienții să aibă o sănătate generală bună și să fie capabili să mențină o igienă orală riguroasă;
 • înainte de a opta pentru o punte dentară, este imperios ca dinții de susținere să fie evaluați cu atenție. Aceștia trebuie să fie suficient de puternici pentru a susține puntea, iar dacă sunt afectați de carii sau alte probleme, pot necesita tratamente suplimentare, cum ar fi coroane dentare, pentru a asigura stabilitatea necesară. În cazul în care dinții-stâlpi nu sunt adecvați, alte opțiuni de tratament, cum ar fi implanturile dentare, ar putea fi mai potrivite;
 • puntea dentară este indicată pentru înlocuirea unui număr limitat de dinți. Dacă distanța dintre dinții-stâlpi este prea mare, adică mai mult de trei sau patru dinți lipsă, puntea dentară nu este recomandată, deoarece poate duce la slăbirea și pierderea dinților pe care se sprijină. În astfel de cazuri, sunt necesare alte soluții, cum ar fi implanturile dentare sau protezele mobile.

Puntea dentară reprezintă o soluție pentru înlocuirea dinților lipsă, oferind beneficii atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic. Cu diverse tipuri disponibile, fiecare pacient poate găsi o opțiune adaptată nevoilor și situației sale specifice. Este important să consulți un medic stomatolog pentru a obține recomandările adecvate și pentru a te asigura de o integrare reușită și de lungă durată a punții dentare.

 

Bibliografie

 1. “What You Should Know about Getting a Dental Bridge.” Verywell Health, www.verywellhealth.com/dental-bridge-4777662;
 2. Seed, Shawna. “An Overview of Dental Bridges to Replace Missing Teeth.” WebMD, www.webmd.com/oral-health/dental-health-bridges. Accessed 17 June 2024;
 3. “Dental Bridge: 4 Types, Benefits, Use Case and Costs.” Healthline, 13 June 2018, www.healthline.com/health/dental-bridge.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.