PEDIATRIE

29 August 2022

Pubertatea la băieți: când apare și ce modificări aduce

Pubertatea la băieți: când apare și ce modificări aduce

Pubertatea la băieți: când și cum apare

Pubertatea reprezintă o etapă extrem de importantă în viața copilului tău. Este momentul în care corpul lui începe să se dezvolte și să se schimbe, pe măsură ce ajunge la vârsta adultă. Aceasta reprezintă o succesiunea de evenimente prin care copilul dobândește caracterele sexuale fizice ale adultului și capacitatea de reproducere.

Pubertatea începe atunci când o parte a creierului, numită hipotalamus, începe să producă hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH). Acesta ajunge la glanda pituitară pe care o stimulează să producă, la rândul ei, alți doi hormoni: hormonul luteinizant (LH) și hormonul foliculostimulant (FSH). LH și FSH ajung la organele sexuale (testicule), determinându-le să elibereze hormoni sexuali (testosteron). Tot acest proces are loc, de obicei, după ce un băiat împlinește vârsta de 9-10 ani.

În perioada pubertății, adolescenții vor cunoaște cel mai accentuat proces de creștere în înălțime și greutate. Aceste puseuri de creștere (câțiva centimetri în câteva luni) pot alterna cu perioade de creștere foarte lentă.

Este important de reținut faptul că toate aceste schimbări se produc diferit la fiecare adolescent. Cu alte cuvinte, fiecare copil trece prin pubertate în ritmul lui. În cazul în care sunteți îngrijorați de aceste aspecte, un pachet medical de prevenție pentru adolescenți, care să includă un consult pediatric, cât și unul endocrinologic, este de mare ajutor pentru a vă asigura că totul este în ordine.

Semnele pubertății și schimbările corporale

Băieții se maturizează puțin mai lent decât fetele. Pentru ei, pubertatea începe, în medie, la 11 ani, deși oricând între 9 și 14 ani este considerată o dezvoltare normală.

Desigur, toți cunoaștem semnele evidente ale pubertății: creșterea părului în locuri noi, mirosul corporal, acneea, vocea mai scăzută. Dar, pentru a înțelege pe deplin toate aceste schimbări, trebuie să știm ce le declanșează.

Există cinci etape ale pubertății prin care trec băieți, stabilite printr-un instrument numit „stadiile Tanner” și care pot servi drept ghid util pentru orice părinte care vrea să înțeleagă transformările prin care trece copilul lui.

Stadiul 1 (prepubertal)

În această etapă, băieții nu experimentează nicio schimbare vizibilă.

Stadiul 2

În stadiul 2 au loc schimbările fizice. Între 9 și 14 ani, băieții încep să vadă:

 • dezvoltarea genitală (creșterea testiculelor și a scrotului, modificarea texturii, fără modificări de culoare);
 • ușoară creștere a penisului;
 • creșterea părului (la început mai rar, lung, drept și ușor pigmentat) în jurul penisului și sub brațe;
 • o creștere în înălțime (de obicei, aproximativ 5-8 cm pe an), care ar putea provoca dureri de creștere.

Stadiul 3

Schimbările fizice se accelerează. Între 10 și 16 ani, băieții experimentează:

 • creșterea continuă în lungime a penisului și testiculelor, precum și posibile erecții involuntare;
 • închiderea la culoare, îngroșarea, încrețirea și îndesirea părului pubian în zona genitală;
 • creșterea continuă în înălțime (aproximativ 6-9 cm pe an);
 • mai multă transpirație, miros corporal;
 • schimbări de voce;
 • creșterea masei musculare;
 • o anumită dezvoltare a sânilor (ginecomastie) apare la aproximativ 50% dintre băieții adolescenți, dar se rezolvă de obicei până la sfârșitul pubertății; apare cel mai frecvent între 11 și 15 ani.

Stadiul 4

Pubertatea atinge punctul maxim. Între 11 și 16 ani, băieții vor experimenta:

 • creșterea dimensiunii penisului (lungime mai mare, creștere în grosime, accentuarea glandului) și întunecarea pielii de pe scrot și testicule;
 • creșterea părului corporal, care ajunge la nivel de adult;
 • un vârf de creștere, care este în medie de aproximativ 10 cm pe an;
 • dezvoltarea acneei;
 • schimbarea vocii.

Stadiul 5 (faza finală)

Pubertatea se încheie în această etapă, iar băieții termină procesul de creștere și dezvoltare fizică. Este posibil ca mulți să nu dezvolte păr facial până la acest moment. Majoritatea băieților cresc până la vârsta de 17 ani, dar sunt și cazuri când procesul poate continua până în jurul vârstei de 20 de ani.

Pe lângă schimbările enumerate mai sus va mai apărea o modificare la nivelul umerilor. Aceştia se vor lăți și musculatura se va dezvolta, chiar dacă adolescentul va practica sau nu exerciții de ridicare de greutăți.

De asemenea, adolescentul începe să producă spermă şi astfel devine capabil să se reproducă. Prima ejaculare survine la 1 an după ce penisul începe să crească în lungime, astfel între 11-15 ani se produce prima ejaculare. Pielea devine grasă, apare acneea și transpirația, igiena zilnică devenind foarte importantă.

Unele dintre aceste schimbări fizice sunt foarte personale. Ca părinte, s-ar putea să nu le observi, pentru că unele dintre ele pot fi experiențe jenante pentru fiu și probabil le va păstra doar pentru el.

Modificări emoționale la pubertate

Modificări emoționale la pubertate

Când băieții intră la pubertate, părinții pot observa unele tulburări emoționale. Creșterea nivelului de testosteron împreună cu presiunile sociale pot provoca un comportament capricios, izbucniri emoționale, chiar și certuri în familie. Ca părinți, veți putea, de obicei, să rezolvați aceste probleme.

În cazul în care apar probleme emoționale grave (semne de anxietate, depresie sau schimbări extreme de dispoziție) este important ca adolescentul să fie evaluat de un specialist. Printre semnalele care ar trebui să vă atragă atenția asupra faptului că starea lui emoțională nu este tocmai bună se numără:

 • se retrage, alegând să nu mai facă lucruri care de obicei îi plăceau;
 • se izolează de prieteni și familie;
 • devine agresiv;
 • îi scade stima de sine;
 • se observă un declin în implicarea la şcoală şi îi scad notele.

Problemele emoționale pot fi un semn al unei tulburări de dispoziție sau al altor probleme psihologice. Medicamentele și/ sau terapia cu un psiholog sau un psihiatru pot fi utile în aceste cazuri.

Pe lângă modificările emoționale, adolescentul va dezvolta abilități pe plan cognitiv. Acesta își va stabili obiective, va începe să își folosească capacitatea de gândire abstractă, se va compara cu cei din jur și își va crea o imagine de sine.

Sunt multe aspecte pe care trebuie să le aveți în vedere. De exemplu, unii băieți sunt curioși și le place să experimenteze bărbieritul, pe când alții, în schimb, pot fi stânjeniți de noul lor aspect sau de atenția care li se acordă.

Hormonii pubertății fac glandele să producă mai mult sebum care poate înfunda porii. Acneea este o problemă comună pentru majoritatea adolescenților și mulți vor suferi din cauza ei. Învățați-vă fiul cum să-și curețe corect tenul. În plus, există soluții și medicamente care se pot elibera atât pe bază de rețetă, cât și fără prescripție medicală și care pot ameliora cazurile mai severe de acnee. Amintiți-i constant că este o problemă temporară de care va scăpa în curând.

Băieții care au asociat cândva timpul de baie cu joaca trebuie să învețe acum să se spele în mod regulat și să folosească deodorant.

Pe măsură ce se maturizează fizic și emoțional, băieții devin tot mai curioși și interesați de sexualitatea lor și de propriul corp. Masturbarea devine mai frecventă și nu trebuie privită ca ceva anormal. Există însă riscul ca unii adolescenți cu probleme emoționale deja existente să devină preocupați de acest obicei. Masturbarea constantă sau obsesivă poate fi un semn de anxietate sau al altor probleme emoționale.

La fel ca fetele, și băieții pot avea schimbări de dispoziție provocate de schimbările hormonale, fizice și emoționale. Fiți răbdători și înțelegători și amintiți-vă că toate acestea vor trece.

Relațiile cu cei din jur la pubertate

Pe măsură ce adolescentul începe să lupte pentru independență și control, pot avea loc multe schimbări. Iată câteva dintre problemele pe care copilul le poate întâmpina în perioada pubertății:

 • își dorește independență față de părinți;
 • influența și acceptarea colegilor sunt foarte importante;
 • relațiile devin foarte importante;
 • se poate îndrăgosti;
 • poate avea angajamente pe termen lung în relații.

 

Bibliografie

 1. 1. Marceau, Kristine, et al. “Individual Differences in Boys’ and Girls’ Timing and Tempo of Puberty: Modeling Development with Nonlinear Growth Models.” Developmental Psychology, vol. 47, no. 5, Sept. 2011, pp. 1389–1409, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1037/a0023838
 2. 2. Rogol, Alan D, et al. “Growth and Pubertal Development in Children and Adolescents: Effects of Diet and Physical Activity.” The American Journal of Clinical Nutrition, vol. 72, no. 2, 1 Aug. 2000, pp. 521S528S, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1093/ajcn/72.2.521s
 3. 3. Tomova, Analia, et al. “Growth and Development of Male External Genitalia.” Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, vol. 164, no. 12, 1 Dec. 2010, https://jamanetwork.com, 10.1001/archpediatrics.2010.223Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.