PEDIATRIE

17 Octombrie 2022

Viermișori la copii (paraziți intestinali): cauze, simptome, tratament

Viermișori la copii (paraziți intestinali)

Paraziții sau viermișorii intestinali pot apărea la copiii mici atunci când nu se acordă o atenție deosebită asupra igienei mâinilor sau când cei mici împart jucării cu alți copii deja afectați. Tratamentul, în aceste cazuri, va fi necesar pentru întreaga familie, indiferent de tipul de paraziți depistat.

Tipuri de viermișori întâlniți la copii

Giardia, limbricii și oxiurii sunt tipurile cele mai comune de viermișori care apar cel mai des la copii. Pentru a afla exact care este tipul de parazit care a infectat copilul sunt necesare teste specifice, recomandate de medicul de familie sau medicul specialist.

Giardia

Giardioza este o boală intestinală parazitară care apare prin consumul alimentelor sau a apei infestate cu chisturi de Giardia duodenalis sau Giardia Lamblia. Boala poate să nu prezinte niciun fel de simptome sau poate ajunge la diverse manifestări clinice, cum sunt flatulența, diareea apoasă urât mirositoare sau deficite nutriționale. Uneori apar manifestări alergice cutanate sau respiratorii, deshidratare severă sau intoleranță la lactoză. Simptomele durează în jur de două-trei săptămâni.

Se consideră că bebelușii alăptați sunt protejați, întrucât laptele matern este bogat în nutrienți care ucid paraziții. Copiii mai mari trebuie învățați să nu înghită apă în timpul înotului, întrucât paraziții pot supraviețui chiar și în apa tratată cu clor.

Regulile de igienă trebuie să fie aplicate cu strictețe pentru a preveni infectarea cu viermișori intestinali.

Uneori investigațiile medicale pot da rezultate fals negative, întrucât la examenul coproparazitologic nu apar chisturi în scaun, acestea fiind eliminate intermitent. În caz de diaree acută, analizele se vor repeta periodic sau pot fi necesare alte tipuri de investigații.

Limbrici

Ascaridioza este o boală parazitară care apare atât la om, cât și la animale, prin ingestia ouălor viermilor cilindrici Ascaris lumbricoides din apă sau alimente infestate. Acești viermi pot ajunge să depășească 30 de cm lungime la vârsta adultă și pot trăi în intestinul subțire chiar și doi ani. O femelă poate depune peste 200.000 de ouă în fiecare zi.

Prezența acestor paraziți în organism poate duce la simptome precum balonare, dureri abdominale, constipație sau diaree, stări de nervozitate, cât timp este în faza intestinală sau la tulburări pulmonare ori alergice, în faza de migrație. Este necesar tratament urgent, întrucât pot apărea complicații grave în cazul în care în intestin sunt mai mulți paraziți care formează ghemuri. Aceștia pot declanșa ocluzii intestinale, în cazul în care perforează intestinul, provocând peritonite sau în cazul în care ajung în canalele hepatice, în apendice sau la nivelul faringelui.

Copiii se infectează cel mai des, astfel sunt necesare o educație sanitară fermă și o igienă de bază pentru a preveni îmbolnăvirea.

Oxiurii

Oxiuriaza sau enterobiaza este o boală parazitară care apare atât la copii, cât și la adulți prin ingestia ouălor de viermi paraziți Enterobius Vermicularis prezenți în alimente infestate, dar și prin atingerea gurii după ce au fost atinse suprafețe infectate. Această afecțiune parazitară se întâlnește mai ales la copiii care sunt în colectivități și este extrem de contagioasă, astfel că tratamentul va fi necesar pentru toată familia.

Principalul simptom este mâncărimea în zona anală, în special în timpul nopții. Pot apărea, însă, și tulburări digestive, dureri abdominale, stări de greață, insomnii, anemie, iar în cazurile grave se poate ajunge la o scădere foarte mare în greutate sau la ocluzie intestinală.

De ce apar viermișori la copii

De ce apar viermișori la copii

Viermișorii la copii apar atunci când aceștia au atins zone infectate sau au ingerat alimente care conțin ouă ale unor paraziți intestinali.

Infestarea poate apărea dacă cei mici intră în contact cu mâncare nespălată sau beau apă contaminată sau prin contact direct cu persoane infectate.

Oxiurii sunt viermișorii cel mai des întâlniți la copii. Acești paraziți infectează intestinul gros și pot fi observați cu ochiul liber în jurul anusului sau în scaun, având aspectul unor fire de ață albe și subțiri.

Mâncărimea în zona perianală apare din cauza mișcărilor viermelui femelă care coboară din intestine la nivelul anusului pentru a depune ouăle, dar și din cauza substanței gelatinoase în care sunt depuse acestea.

În cazul oxiurilor, viermii masculi pot trăi până la 6 săptămâni și au între 5 și 10 mm lungime, în timp ce viermii femele, cele care depun ouă în jurul anusului sau vaginului, au între 8 și 13 mm lungime. Aceste ouă nu sunt vizibile cu ochiul liber, având dimensiuni microscopice.

Pentru că aceste parazitoze se transmit foarte ușor, toți membri familiei trebuie tratați atunci când se descoperă că unul dintre copii a fost afectat. De obicei, viermișorii apar la copiii cu vârsta până în 10-12 ani.

Simptome

Simptomele care pot fi cel mai ușor de remarcat sunt mâncărimile la nivelul anusului și/sau în zona vaginală la fetițe care se inflamează de la scărpinat și poate să capete culoarea roșie. Din cauza acestei probleme, copiii pot avea dificultăți cu somnul, se pot plânge de lipsa poftei de mâncare, balonare și dureri abdominale, gaze intestinale, dar și diaree sau constipație, iritabilitate sau chiar erupții pe piele.

Posibile complicații

Complicațiile care pot surveni după infectarea cu viermi intestinali pot fi pierderea în greutate, infecția pielii în zona unde sunt depuse ouăle dacă la scărpinare se zgârie pielea și pătrund bacterii, blocarea tranzitului intestinal, sânge în scaun, convulsii și insomnii.

Analize recomandate

Pentru a depista parazitozele intestinale la copii, și aici ne referim la oxiuri, medicul specialist poate solicita teste ca amprenta anală , folosind o bandă de celofan plasată pe pielea din zona anusului, care va fi ulterior observată la microscop. Acest tip de benzi se găsesc și la farmacii și pot fi făcute și acasă, urmând indicațiile de pe prospect, pentru ca mai apoi să fie trimise la laborator pentru analize.

Viermii pot fi observați și cu ochiul liber, în zona anală sau pe lenjeria intimă, în special noaptea, când femela coboară să depună ouăle.

Este necesar și examenul coproparazitologic și uneori analize de sânge . Pentru Giardia se poate face și un test rapid imunologic, iar în cazuri avansate se pot solicita inclusiv ecografii abdominale.

Tratament

Tratament

Tratamentul include reguli foarte stricte de igienă și se aplică asupra întregii familii. Medicamentele utilizate pentru tratarea infestării cu viermi intestinali la copii și adulți sunt, în general, antihelmintice care previn absorbția zahărului de către paraziți. Aceștia vor dispărea în câteva zile de la începerea tratamentului.

Pentru că ouăle nu sunt exterminate medicamentos, în următoarele 6 săptămâni de la punerea diagnosticului este nevoie ca măsurile de igienă să fie foarte riguros respectate.

În cazul declanșării unei anemii, poate fi recomandată o dietă cu alimente bogate în fier sau introducerea acestuia ca supliment alimentar.

Este important ca tratamentul medicamentos să fie urmat conform indicațiilor medicului. Unele tratamente naturiste pot ameliora simptomele, dar nu le tratează complet. Uneori, mai ales în cazul bebelușilor, aceste tratamente alternative pot fi extrem de dăunătoare.

Cum se poate preveni apariția viermișorilor la copii

Igienizarea hainelor și a așternuturilor cu apă fierbinte, curățarea temeinică a băii și bucătăriei, precum și a tuturor obiectelor care sunt atinse de copii sunt principalele reguli care se impun.

Igiena personală a acestuia va fi urmărită îndeaproape, pentru a te asigura că se spală pe mâini foarte bine după folosirea toaletei. Unghiile trebuie păstrate scurte și curate, întrucât ouăle viermilor pot ajunge și sub ele. Prosoapele trebuie folosite individual de fiecare membru al familiei și nu trebuie utilizate de la unul la altul.

În cazul bebelușilor, este necesară spălarea locală după fiecare schimbare a scutecelor și spălarea pe mâini înainte și după fiecare schimbare.

Oricine consumă alimente infestate sau atinge suprafețe care au fost contaminate și își atinge apoi gura se poate infecta. Ouăle rezistă pe suprafețe până la 2 săptămâni. Exceptând giardia, viermii intestinali nu afectează animalele de companie, dar pot fi luați de la ele dacă blana lor a fost atinsă de o persoană infectată.

Reguli de igienă

Spălarea pe mâini cu apă și săpun nu este suficientă doar înainte și după folosirea toaletei. Mâinile trebuie să fie bine spălate, inclusiv sub unghii, mai ales înainte de a mânca sau de a pregăti masa. Ai grijă ca toate obiectele și suprafețele pe care le atingi să fie curate și evită pe cât posibil să îți atingi gura cu mâinile.

Igiena alimentară

În afară de igienizarea spațiului de locuit, este necesară și o igienă alimentară riguroasă. Fructele și legumele trebuie să fie foarte bine spălate, iar consumul apei din surse nesigure trebuie evitat.

 

Bibliografie

  1. “Parasites - Children”. CDC. 2022, www.cdc.gov
  2. Ashtiani, M T H, et al. “Prevalence of Intestinal Parasites among Children Referred to Children’s Medical Center during 18 Years (1991–2008), Tehran, Iran.” Annals of Tropical Medicine & Parasitology, vol. 105, no. 7, Oct. 2011, pp. 507–513, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1179/1364859411y.0000000040
  3. Mulatu, Getamesay, et al. “Intestinal Parasitic Infections among Children under Five Years of Age Presenting with Diarrhoeal Diseases to Two Public Health Facilities in Hawassa, South Ethiopia.” Infectious Diseases of Poverty, vol. 4, no. 1, 4 Nov. 2015, https://idpjournal.biomedcentral.com, 10.1186/s40249-015-0081-x
  4. Alegria, Iñaki, et al. “Intestinal Parasites among Children with Diarrhea Younger than 5 Years of Age in Rural Ethiopia.” Pediatric Infectious Disease Journal, vol. 34, no. 2, Feb. 2015, pp. 226–227, https://journals.lww.com, 10.1097/inf.0000000000000531
  5. Tsegaye, Berhan, et al. “Prevalence and Factors Associated with Intestinal Parasites among Children of Age 6 to 59 Months In, Boricha District, South Ethiopia, in 2018.” BMC Pediatrics, vol. 20, no. 1, 22 Jan. 2020, https://bmcpediatr.biomedcentral.com, 10.1186/s12887-020-1935-3Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.