cell

Calculator analize

Hormonul luteinizant ( LH )

LH – este o glicoproteina secretata de hipofiza anterioara. LH actioneaza asupra celulelor prin intermediul unui receptor cu sapte domenii transmembranare cuplat cu o proteina Gs.

LH joaca un rol important in functia endocrina a testiculelor, actionand la nivelul celulelor Leydig pentru a promova sinteza de testosteron necesar pentru productia normala de spermatozoizi si pentru fertilitate.

LH este necesar pentru desfasurarea ultimelor faze ale cresterii foliculare si pentru ovulatie. Numarul mare de receptori pentru LH de la nivelul foliculului matur il fac sensibil la LH, iar descarcarea masiva de LH induce ruptura foliculului si ovulatia. In absenta acestui hormon, chiar daca FSH este disponibil in cantitati mari, foliculul ovarian nu evolueaza pana la stadiul de ovulatie. Cu aproximativ 2 zile inaintea ovulatiei, rata secretiei de LH se intensifica marcat, crescand de 6-10 ori si atingand un varf cu 16 ore inainte de ovulatie. Nivelul FSH, la randul sau, creste de 2-3 ori si ambii hormoni gonadotropi actioneaza sinergic pentru a stimula cresterea foliculului inaintea ovulatiei. LH are si un efect specific asupra celulelor granuloasei si asupra celor tecale, convertindu-le in celule secretante de progesteron. Prin urmare, rata secretiei de estrogeni diminueaza incepand cu prima zi dupa ovulatie, in timp ce cantitati crescande de progesteron incep sa fie secretate.

Testele urinare sunt extrem de utile in evaluarea si tratarea infertilitatii.

Deoarece LH este rapid excretat urinar se poate identifica usor peakul ce precede ovulatia cu circa 24 h.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Hormonul luteinizant ( LH )

Interpretare valori mari:

Insuficienta gonadica primara (ex : ovare polichistice,menopauza), adenom hipofizar, sindrom Turner, sindrom Klinefelter, sindrom de feminizare testiculara completa, castrare, anorhie, hipogonadism.

Interpretare valori mici:

Insuficienta gonadica secundara (insuficienta hipofizara / hipotalamica), stres sever, anorexia nervosa, malnutritie, sindrom Kallman

Recomandari pentru analiza Hormonul luteinizant ( LH )


Diferentierea cauzelor primare si secundare de insuficienta gonadica, infertilitate, pubertate precoce, evaluarea raspunsului terapeutic de inducere a ovulatiei. Testul urinar implica colectarea urinii emise in 24 h.

Limite/Interferente

Nivelurile acestui hormon variaza cu fazele ciclului menstrual; in plus LH prezinta si un ritm circadian, valorile maxime inregistrandu-se in timpul somnului.

Pacientii cu tumori secretante de gonadotropina corionica umana ( HCG ) sau cei cu hipotiroidie pot prezenta niveuri fals crescute ale LH deoarece HCG si TSH pot interactiona cu metodele imunologice.

Medicamente:

LH este scazut de contraceptivele orale, danazol, digoxina, estrogeni, fenotiazine, octreotid, pravastatina, progesteron, tamoxifen, testosteron

Anticonvulsivantele, clomifenul, hormonul de eliberare a gonadotropinei, ketoconazol, naloxona, spironolactona si tamoxifenul pot creste nivelul LH.

Bibliografie
  1. Ghid de Biochimie Medicala, Maria Greabu , Alexandra Totan, Editura Cartea Veche

2. MedicArt Analize de laborator si alte explorari diagnostice

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.