Ghidul puseurilor de creștere: când apar și cum se manifestă

Pediatrie
20 Mai 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
ghidul puseurilor de crestere cand apar si cum se manifesta

Ce este un puseu de creștere și când apare

Puseurile de creștere reprezintă perioade scurte de timp în care copilul are o creștere fizică rapidă în înălțime și greutate. Puseurile de creștere sunt o componentă firească a dezvoltării și apar în diferite etape, din copilărie până la maturitate.

Copiii (de la bebeluși la adolescenți) trec prin diverse stadii de creștere pe măsură ce înaintează în vârstă. Fiecare copil este unic și va crește în propriul ritm înainte de a ajunge la maturitatea fizică, între 15 și 20 de ani. De-a lungul procesului de dezvoltare, copiii se confruntă cu explozii de creștere care apar atunci când se ating noi etape de creștere fizică (înălțime și greutate), într-o perioadă scurtă de timp.

Există o distincție clară între puseurile de creștere și etapele de dezvoltare.

Puseurile de creștere sunt schimbări fizice care apar rapid, pe măsură ce copilul crește în greutate și înălțime. Etapele de dezvoltare sunt reprezentate de acțiuni și abilități care marchează maturitatea crescândă a copilului în anumite etape și se concentrează pe modul în care copilul gândește (abilități cognitive și lingvistice), se joacă (abilități sociale și emoționale) și se mișcă (abilități motorii)

Cum se manifestă un puseu de creștere

Schimbările de înălțime și greutate prin care trece copilul, determinate de creșterea oaselor, mușchilor și a nivelului de grăsime sunt semne clare că cel mic trece printr-un puseu de creștere. Alte simptome includ:

  • scăderea sau creșterea apetitului;
  • mofturi sau izbucniri emoționale;
  • apariția dinților de lapte și a dinților permanenți;
  • dezvoltarea sexuală (menstruație, schimbarea vocii, creșterea părului pubian).

Structura genetică (genele) pe care o moștenește de la părinți determină puseurile de creștere. Dar, pe lângă gene, și factorii de mediu pot influența creșterea copilului:

  • dieta și alimentația;
  • expunerea la substanțe nocive din apă sau atmosferă;
  • sănătatea fetală anormală sau complicații ale sarcinii.

Puseurile de creștere apar în diferite etape ale dezvoltării copilului, în funcție de vârsta acestuia.

Bebeluș

Creșterea bebelușului poate apărea oricând pe parcursul primului an. Deși fiecare copil este diferit, există niște etape generale:

  • Puseu de creștere la 7 – 10 zile de la naștere

Majoritatea copiilor vor avea o pierdere în greutate de 7-10% imediat după naștere, ceea ce este normal. Depozitele de grăsime formate în perioada intrauterină îl vor ajuta să reziste în primele câteva săptămâni. Copiii trebuie să revină însă la greutatea de la naștere până ajung la 10 – 14 zile de viață, iar această creștere accelerată reprezintă primul puseu de creștere.

  • Puseu de creștere la 2 – 3 săptămâni

Este cel de-al doilea puseu, când va crește și frecvența hrănirilor și timpul petrecut la sân sau hrănindu-se cu formulă de lapte. Pot apărea colicii care îi creează bebeluşului o stare de nervozitate şi agitaţie.

Copilul trece, de asemenea, printr-o dezvoltare fizică mai accelerată și poate fi mai agitat sau poate plânge mai mult. Se poate schimba și programul de somn, bebelușul putând sta treaz mai mult timp decât până acum.

  • Puseu de creștere la 4 – 6 săptămâni

Durează, în general 3 zile și, dacă primele două etape poate nu sunt la fel de vizibile, puseul de creștere de la 4 – 6 săptămâni este, în general, mai ușor de recunoscut.

În această etapă, hrănirea poate fi mai frecventă și se observă schimbări și în ceea ce privește somnul. Copilul poate cere să fie hrănit mai mult și mai des. Bebelușul poate fi mai agitat și mai neliniștit decât până acum.

Copilul ia și în greutate mai mult în această etapă, crește în lungime și i se mărește și circumferința craniană. Este cunoscut faptul că în această etapă bebelușul trece printr-o perioadă de creștere bruscă, accelerată.

  • Puseu de creștere la 3 luni

Este al patrulea puseu de creștere şi, la fel ca în cazul celorlalte etape, copilul poate părea mai înfometat decât de obicei, se poate trezi mai des noaptea și este mai agitat.

Copilul începe să-și susțină singur capul, se mișcă mult mai mult și își dezvoltă simțurile.

  • Puseu de creștere la 4 luni

La această vârstă, bebelușul ar trebui să cântărească dublul greutății de la naștere.

Copilul poate prezenta simptome de agitație, nervozitate, cere mai multă hrană și poate să aibă un somn agitat sau să doarmă foarte mult. Este perfect normal și este un semn că bebelușul se dezvoltă așa cum trebuie.

  • Puseu de creștere la 6 luni

Este normal ca la această vârstă copilul să aibă nevoie de mai multa hrană, mai ales că se începe diversificarea, dar puseul de creștere este caracterizat printr-o nevoie și mai mare de hrană, care este asociată și cu schimbări ale ritmului normal de somn și cu schimbări de comportament, inclusiv stări de agitație și nervozitate.

  • Puseu de creștere la 9 luni

Este ultima etapă de creștere din primul an de viață a bebelușului.

Copilul prezintă o creștere rapidă în greutate asociată cu un salt de dezvoltare. Prin măsurarea greutății și a înălțimii, dar și a circumferinței craniene, se observă clar o schimbare în ceea ce privește dezvoltarea și creșterea.

Și acum apar, ca în celelalte puseuri, stări de nervozitate, afectarea somnului și o cerere mai mare de hrană din partea copilului.

  • Puseu de creștere după 1 an

De la această vârstă începe perioada marilor schimbări.

Până la jumătatea acestui an, majoritatea bebelușilor încep să meargă și învață să vorbească. Se transformă din bebeluși în copii. Până la împlinirea vârstei de 2 ani, majoritatea își pierd aspectul de „bebe” și, pe măsură ce devin mai puternici și mai capabili, rata lor de creștere fizică încetinește.

În al doilea an de viață, greutatea s-a triplat probabil de la naștere, iar copilul poate avea cu 2,27 kg în plus și poate crește cu aproximativ 10-12 cm. Până la 2 ani va atinge aproximativ jumătate din înălțimea adultului și 90% din dimensiunea capului la maturitate. Deja creierul este la aproximativ 60% din dimensiunea la care va ajunge la maturitate.

Ceea ce se observă mai mult decât creșterea propriu-zisă sunt schimbările în aspectul copilului. Proporțiile corpului încep să se schimbe: în loc să aibă abdomenul rotunjit și brațele și picioarele relativ scurte, potrivite pentru mersul de-a bușilea, copiii se îndreaptă, devin mai musculoși grație activității crescute și vor începe să semene mai mult cu preșcolarii decât cu bebelușii.

În ceea ce privește somnul, după 1 an, copilul ar trebui să doarmă mai puțin ziua și mai mult noaptea. Majoritatea au încă nevoie la această vârstă de un pui de somn după-amiază.

Alimentația se schimbă, majoritatea renunțând la laptele matern și trecând la formulă sau la lapte de vacă.

  • Puseu de creștere la 2 ani

Și după vârsta de 2 ani copilul va trecere prin puseuri de creștere.

Între 2 și 3 ani, copilul ar trebui să se îngrașe în jur de 4 kilograme și să crească cu 5 până la 7 centimetri. Va deveni mai activ și mai sigur pe el cu mersul și alergarea.

Silueta copilului se va schimba foarte mult în timpul celui de-al treilea an de viață, va avea picioare mai lungi, își va pierde burtica rotundă și apar modificări structurale ale feței.

ghidul puseurilor de crestere cand apar si cum se manifesta

Copil

Între vârsta preșcolară și pubertate, obiceiurile alimentare ale copilului se vor schimba mult, făcându-i creșterea lentă și constantă.

Până la cinci ani, copilul ar fi trebuit să-și dubleze înălțimea de la naștere. Această dezvoltare va continua, cu creșteri regulate de înălțime și greutate, în fiecare an, până la adolescență.

Adolescent

Adolescenții au puseuri de creștere în același timp în care ajung la pubertate (maturitatea sexuală):

  • fetele: între 9 și 15 ani;
  • băieții: între 12 și 17 ani;

Fiecare copil crește în ritmul său și poate trece prin diverse transformări la pubertate, mai devreme sau mai târziu decât alți copii.

Adolescenții se vor înălța în medie cu 9-10 centimetri în timpul perioadei de creștere.

Fiecare copil are un ritm de creștere diferit, deci nu trebuie să vă îngrijorați dacă nu pare să aibă o dezvoltare rapidă în aceste perioade. În plus, organismul fiecăruia reacționează diferit în timpul puseelor de creștere.

Cum gestionezi puseul de creștere

Puseele de creștere au loc pe perioade scurte de timp, pot dura două până la trei zile sau cel mult o săptămână. Dar pentru că organismul evoluează fizic, copilul poate trece prin schimbări în alimentație sau somn care îl pot afecta emoțional. Aceste modificări îl pot face mai agitat decât în mod normal dar nu îi provoacă dureri la nivelul membrelor, așa cum se întâmplă în cazul durerilor de creștere.

Orice neliniște din timpul unui puseu de creștere este temporară și este o parte previzibilă și normală din dezvoltarea copilului.

Puseele de creștere tind să fie mai scurte, de cel mult trei zile la bebeluși, în timp ce la adolescenți durează mai mult, până la o săptămână. În aceste momente veți observa cum comportamentul copilului se schimbă, de la agitație extremă la schimbări legate de somn și mâncare.

La bebelușii sub un an, puseele de creștere se manifestă prin agitație și perioade de foame crescută. La copii și adolescenți, aceste pusee declanșează schimbări de apetit, somn și comportament, împreună cu modificări ale înălțimii și greutății.

Pe parcursul puseelor de creștere, vă puteți sprijini copilul prin:

  • furnizarea de mese suplimentare pentru a le satisface apetitul;
  • încurajarea orelor de culcare regulate și a obiceiurilor pozitive de somn;
  • răbdare cu emoțiile lor în schimbare;

Bibliografie

  1. Graber, Evan G. “Physical Growth of Infants and Children.” Merck Manuals Consumer Version, Merck Manuals, 2 Apr. 2021, www.merckmanuals.com
  2. StatPearls. “Human Growth and Development.” StatPearls, StatPearls Publishing, 14 Jan. 2022, www.statpearls.com
  3. “Sleep Regression, or Growth Spurt? Or Both.” The Baby Sleep Site - Baby / Toddler Sleep Consultants, 5 Sept. 2014, www.babysleepsite.com
  4. “Understanding Growth Spurt in Infants and Teenagers.” ChildHealth-Explanation.com, 2022, www.childhealth-explanation.com
  5. Staff Writers. “Pregnancy Calendar: Second Trimester | PublicHealth.org.” PublicHealth.org, 10 Jan. 2022, www.publichealth.org
  6. Lampl, Michelle, and Michael L. Johnson. “Infant Growth in Length Follows Prolonged Sleep and Increased Naps.” Sleep, vol. 34, no. 5, May 2011, pp. 641–650, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1093/sleep/34.5.641
  7. Vengrow, Bonnie. “What You Need to Know about Baby Growth Spurts.” Thebump.com, The Bump, 16 Nov. 2021, www.thebump.com
  8. “Baby Growth Spurts.” BabyCentre UK, 2014, www.babycentre.co.uk

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării