Publicat la: 
22/06/2012
Reflexele arhaice ale nou nascutului

Dr. Mihaela Herescu

Reflexele neonatale sau reflexele arhaice se dezvolta in timpul vietii intrauterine, aceste reflexe sunt involuntare si sunt esentiale pentru supravietuirea nou nascutului. Nou nascutul este o fiinta subcorticala, cu activitate bulbo spinala, reflexa, fara activitate voluntara si fara inhibitie corticala. Nou nascutul prezinta hipertonie musculara, cu flexia membrelor si hipotonie a capului. La nastere functiile vegetative sunt bine dezvoltate, tipatul si plansul prezente la nastere, fiind fenomene subcorticale. Reflexele arhaice ale nou nascutului semnifica integritatea centrilor subcorticali. Mai jos voi prezenta aceste reflexe.

Reflexul de supt: se atinge obrazul sau buzele nou nascutului si raspunsul consta in deschiderea gurii si miscari ritmice de supt. Reflexul acesta este prezent de la nastere si dispare de obicei in jurul varste de 1 an.

Reflexul de fixare pentru supt: se atinge obrazul si raspunsul consta in deschiderea gurii si intoarcerea barbiei spre stimul. Si acest reflex dispare pana la sfarsitul primului an de viata.

Reflexul punctelor cardinale: la atingerea tegumentelor peribucale cu indexul, nou nascutul isi intoarce capul de partea excitata, schitand reflexul de supt.

Reflexul optic-tonic al cefei (reflexul Peiper): se apropie o lumina de ochii nou nascutului si acesta va da capul pe spate cu contractura cefei pana la pozitia de opistotonus, cu pupila in mioza.

Reflexul pozitiei de spadasin (reflexul lui Magnus si Klein): nou nascutul este in decubit dorsal, i se intoarce usor capul intr-o parte, el isi va ridica membrul superior de partea faciala cu antebratul in extensie pe brat si mana in pronatie, membrul superior de partea occipitala este mai ridicat decat cel de pe partea faciala cu antebratul in flexie pe brat si mana in flexie pe antebrat, membrul inferior de partea faciala este in flexie, iar membrul inferior de partea occipitala este in extensie.

Reflexul Moro (reflexul de imbratisare): nou nascutul este in decubit dorsal,i se apica o exitare brusca (se trage scutecul brusc de sub el, un zgomot puternic, suflarea brusca pe fata copilului ), acesta va avea o miscare rapida de extensie si abductie a membrelor superioare cu revenirea lenta in flexie si adductie. Refexul dispare in jurul varstei de 4 luni insa poate persista pana la varsta de 6 luni. Persistenta acestui reflex peste varsta de 6 luni, este dovada unei suferinte cerebrale cronice.

Refexul de apucare (de agatare): se excita palma sau planta cu indexul nostru si nou nascutul isi flecteaza degetele cu agatare.

Reflexul de redresarea a capului: tractionarea de antebrate a nou nascutului, pana ce este adus in sezut, produce caderea posterioara a capului urmata de aducerea lui inainte. Reflexul mano-bucal: la presiunea palmara bilaterala cu policele, nou nascutul ridica capul si deschide gura.

Reflexul ascensorului (reactia de cadere): nou nascutul este tinut din axile deasupra capului examinatorului, se imprima o miscare brusca de cadere, nou nascutul va departa bratele de trunchi cu degetele in evantai ca aripile unei pasari, avand tendinta sa planeze, sa-si micsoreze viteza de cadere.

Reflexul pozitiei statice: se tine nou nascutul in pozitie verticala la marginea unei mese, fata dorsala a piciorului se atinge usor de marginea mesei, nou nascutul va ridica piciorul si-l va aseza cu fata plantara pe masa. Reflexul automat de mers (reflexul lui Andre Thomas): nou nascutul este asezat cu plantele pe masa, se imprima o miscare de caderea in fata, sugarul va pasi avand tendinta sa-si redreseze pozitia corpului.

Reflexul de extensie incrucisata a membrelor inferioare: la ciupirea pielii gambei, nou nascutul flecteza si apoi extinde membrul inferior opus cu abductia care va aduce calcaiul in contact cu locul excitat.

Reflexul Landau: nou nascutul este tinut in pozitie orizontala, cu fata privind in jos, daca se extinde capul, trunchiul si membrele inferioare se extind, descriind un cerc cu convexitatea inferioara; daca se flecteaza capul se flecteaza si trunchiul si membrele inferioare, realizand un arc de cerc cu convexitatea superioara.

Reflexele tonice cervicale si labirintice: rotarea brusca a capului intr-o parte face ca membrele care privesc fata sa ia o pozitie in extensie, iar cele care privesc occiputul in flexie. Reflexele arhaice dispar intre 4-5 luni de viata, cand apare inhibitia corticala. Asimetria lor indica leziuni ale sistemului nervos in hemoragiile intracraniene, paralizii de plex brahial.

Specialitate: 
Comentarii

Si eu a fost bucuroasa cand am citit titlul articolului dar mi-a scazut entuziasmul foarte rapid deoarece m-am impotmolit in termenii de specialitate.
Nu vad de ce a fost publicat acest articol cand toti cei care nu sunt medici, si carora li se adreseaza articolul, in fond, nu pot intelege 80% din el.
Ati fi putut, la fel de bine, sa puneti un capitol dintr-un tratat de specialitate - ar fi fost tot atat de util pentru cititori.

Reclama pentru MedLive si dna doctor, este una proasta. Daca intr-un articol de promovare nu se fac eforturi pentru ca cititorii sa inteleaga, nu vad ce eforturi s-ar face pentru ca eventualii pariniti cu copii in calitate de pacienti sa fie tratati cu respect si sa li se explice clar ce au nevoie sa stie. Asta este mentaliatea sistemului medical romanesc, hipermedicalizat, care plaseaza in centru nu pacientul, cum ar fi normal, ci medicul. Si ale sale vaste cunostinte, precum avem ocazia sa vedem aici.

daca se doreste ca si altcineva decat specialistii sa inteleaga ceva din cele de mai sus poate si o "traducere in limba romana" ar fi oportuna...sau poate sectiunea asta a site-ului este dedicata doar specialistiilor...

Stimata doamna medic,
Am un copil cu varsta de un an. Rugamintea mea (si probabil a majoritatii pacientilor dumneavoastra) este sa vorbiti pe intelesul omului normal, fara studii de specialitate. M-ati trimis la dictionarul de specialitate (noroc cu internetul) ca sa inteleg cat de cat. Eu locuiesc momentan in afara Romaniei si doresc sa va spun ca aici medicii vorbesc cu pacientii in termeni normali ca sa inteleaga omul despre ce e vorba. Articolul imi aduce aminte de jurnalele meteo de pe vremea lui Nicolae, cand nis e spunea de cicloni si anticicloni si campuri de presiune si depresiune samd. Iar dupa fiecare emisiune toata lumea se intreba: si totusi cum va fi vremea maine?

Articolul pare interesant, era si mai interesant daca nu era conceput intr-o maniera atat de scremut stiintifica, astfel incat sa inteleaga si altcineva care nu e medic despre ce e vorba: hipotonia capului, mana in pronatie, pozitia de opistotonus etc etc.

PS cred ca doctorii astia sunt atat de snobi ca si in viata de zi cu zi vorbesc probabil la fel. Ei nu apasa cu degetul butonul de la lift, ci exercita o usoara presiune cu indexul. In fine...

Un articol prezentat pe un site de interes general nu ar trebui să fie atât de plin de expressi de specialitate. Sunt interesat de subiect, dar am înţeles mai puţin de 30% din articol. Vă rog, mai puţin limbaj de lemn, că noi suntem mai... ne-specializaţi.

Mulţumesc!

buna,
inteleg dorinta unora ca medicii sa renunte la "defectul profesional" de a vorbi in termeni medicali (si nu o facem din SNOBISM). din punctul meu de vedere termenii folositi (cu putine exceptii care pentru a fi descrise intr-un limbaj mai uzual s-ar fi trecut de la tema articolului la semiologia medicala) necesita studii MEDII. dificultatea intelegerii acestui articol este data in mare parte si din lipsa de educatie sanitara la noi in tara.
o alta problema care o identific in comentariile de mai sus este data si de ostilitatea plus/minus aroganta la adresa limbajului meical, si cred, si la adresa medicilor.
imi cer scuze ca dupa atatia ani si atatea "satisfactii" ne "indobitocim" limbajul cu asemenea termeni MEDICALI.

Si eu m-am lovit de problema "partilor corpului la bebei" si "pozitii" in termeni de specialitate :tegumentelor peribucale, pozitia de opistotonus, cu pupila in mioza, pronatie ... si am citit destule carti de medicina la existenta mea si am 2 Diplome facultate, 2 mastere, un Doctorat ( nu in Medicina), in curand al doilea ...
Deci faptul ca ai avea nevoie de studii medii ca sa intelegi ma face sa rad...

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ecografie pediatrica, Pediatrie

Frusa Adina,Medic Specialist
Medic Specialist
Mihalache Dana Margareta,Medic Specialist
Medic Specialist
Petrescu Olimpia-Mihaela,Medic primar
Medic primar
Bidiga Raluca,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 24

Articole similare

Dr. Mihaela Herescu Reflexele neonatale sau reflexele arhaice se dezvolta in timpul vietii intrauterine, aceste reflexe sunt involuntare si sunt esentiale pentru supravietuirea nou nascutului. Nou nascutul este o fiinta subcorticala, cu activitate bulbo spinala, reflexa, fara activitate voluntara si fara inhibitie corticala. Nou nascutul...
Varicela este o boala foarte contagioasa determinata de virusul varicelo-zosterian, frecventa la copiii cu varsta cuprinsa intre 2-10 ani. Varicela se numeste in limbajul popular varsat de vant. Copiii din colectivitati au o probabilitate mai mare de infectie, existand adevarate epidemii. Varicela confera imunitate durabila, dar exista...
Parotidita epidemica, denumita si oreion, este o boala infectioasa acuta si transmisibila produsa de virusul urlian. Boala determina o inflamare a glandelor salivare (in special a glandei parotide), precum si a pancreasului, sistemului nervos central. Epidemiologie boala este determinata de virusul urlian, din familia paramixovirus boala apare...
Bronsiolita acuta este o infectie virala produsa in cea mai mare parte de virusul sincitia respirator, care afecteaza caile respiratorii inferioare (bronsiolele), determinand inflamarea acestora si aparitia dificultatilor respiratorii. Bronsiolita mai poate fi determinata si de: adenovirusuri,virusul paragripal tip 3 si Mycoplasma...
Dr. Mihaela Herescu/ Foto: MedLive.ro Roseola infantum, cunoscuta si sub denumirea de boala a sasea sau exantemul subit, este o boala virala care apare la copiii mici, cu varsta cuprinsa intre 6 luni-2 ani, fiind caracterizata prin cateva zile de febra mare (39-40 grade Celsius), urmata de o eruptie distinctiva, care apare dupa scaderea febrei....