PEDIATRIE

22 Iunie 2012

Reflexele arhaice ale nou nascutului

scris de

Mihalache Dana Margareta

Reflexele arhaice ale nou nascutului

Dr. Mihaela Herescu

Reflexele neonatale sau reflexele arhaice se dezvolta in timpul vietii intrauterine, aceste reflexe sunt involuntare si sunt esentiale pentru supravietuirea nou nascutului. Nou nascutul este o fiinta subcorticala, cu activitate bulbo spinala, reflexa, fara activitate voluntara si fara inhibitie corticala. Nou nascutul prezinta hipertonie musculara, cu flexia membrelor si hipotonie a capului. La nastere functiile vegetative sunt bine dezvoltate, tipatul si plansul prezente la nastere, fiind fenomene subcorticale. Reflexele arhaice ale nou nascutului semnifica integritatea centrilor subcorticali. Mai jos voi prezenta aceste reflexe.

Reflexul de supt: se atinge obrazul sau buzele nou nascutului si raspunsul consta in deschiderea gurii si miscari ritmice de supt. Reflexul acesta este prezent de la nastere si dispare de obicei in jurul varste de 1 an.

Reflexul de fixare pentru supt: se atinge obrazul si raspunsul consta in deschiderea gurii si intoarcerea barbiei spre stimul. Si acest reflex dispare pana la sfarsitul primului an de viata.

Reflexul punctelor cardinale: la atingerea tegumentelor peribucale cu indexul, nou nascutul isi intoarce capul de partea excitata, schitand reflexul de supt.

Reflexul optic-tonic al cefei (reflexul Peiper): se apropie o lumina de ochii nou nascutului si acesta va da capul pe spate cu contractura cefei pana la pozitia de opistotonus, cu pupila in mioza.

Reflexul pozitiei de spadasin (reflexul lui Magnus si Klein): nou nascutul este in decubit dorsal, i se intoarce usor capul intr-o parte, el isi va ridica membrul superior de partea faciala cu antebratul in extensie pe brat si mana in pronatie, membrul superior de partea occipitala este mai ridicat decat cel de pe partea faciala cu antebratul in flexie pe brat si mana in flexie pe antebrat, membrul inferior de partea faciala este in flexie, iar membrul inferior de partea occipitala este in extensie.

Reflexul Moro (reflexul de imbratisare): nou nascutul este in decubit dorsal,i se apica o exitare brusca (se trage scutecul brusc de sub el, un zgomot puternic, suflarea brusca pe fata copilului ), acesta va avea o miscare rapida de extensie si abductie a membrelor superioare cu revenirea lenta in flexie si adductie. Refexul dispare in jurul varstei de 4 luni insa poate persista pana la varsta de 6 luni. Persistenta acestui reflex peste varsta de 6 luni, este dovada unei suferinte cerebrale cronice.

Refexul de apucare (de agatare): se excita palma sau planta cu indexul nostru si nou nascutul isi flecteaza degetele cu agatare.

Reflexul de redresarea a capului: tractionarea de antebrate a nou nascutului, pana ce este adus in sezut, produce caderea posterioara a capului urmata de aducerea lui inainte. Reflexul mano-bucal: la presiunea palmara bilaterala cu policele, nou nascutul ridica capul si deschide gura.

Reflexul ascensorului (reactia de cadere): nou nascutul este tinut din axile deasupra capului examinatorului, se imprima o miscare brusca de cadere, nou nascutul va departa bratele de trunchi cu degetele in evantai ca aripile unei pasari, avand tendinta sa planeze, sa-si micsoreze viteza de cadere.

Reflexul pozitiei statice: se tine nou nascutul in pozitie verticala la marginea unei mese, fata dorsala a piciorului se atinge usor de marginea mesei, nou nascutul va ridica piciorul si-l va aseza cu fata plantara pe masa. Reflexul automat de mers (reflexul lui Andre Thomas): nou nascutul este asezat cu plantele pe masa, se imprima o miscare de caderea in fata, sugarul va pasi avand tendinta sa-si redreseze pozitia corpului.

Reflexul de extensie incrucisata a membrelor inferioare: la ciupirea pielii gambei, nou nascutul flecteza si apoi extinde membrul inferior opus cu abductia care va aduce calcaiul in contact cu locul excitat.

Reflexul Landau: nou nascutul este tinut in pozitie orizontala, cu fata privind in jos, daca se extinde capul, trunchiul si membrele inferioare se extind, descriind un cerc cu convexitatea inferioara; daca se flecteaza capul se flecteaza si trunchiul si membrele inferioare, realizand un arc de cerc cu convexitatea superioara.

Reflexele tonice cervicale si labirintice: rotarea brusca a capului intr-o parte face ca membrele care privesc fata sa ia o pozitie in extensie, iar cele care privesc occiputul in flexie. Reflexele arhaice dispar intre 4-5 luni de viata, cand apare inhibitia corticala. Asimetria lor indica leziuni ale sistemului nervos in hemoragiile intracraniene, paralizii de plex brahial.Medici PEDIATRIE

CE
Cojocaru Emanuela
Medic specialist
Cojocaru Emanuela
Medic specialist

Doctor Petrescu Olimpia-Mihaela
Petrescu Olimpia-Mihaela
Medic Primar
Petrescu Olimpia-Mihaela
Medic Primar

Doctor Preda Monica
Preda Monica
Medic Primar
Preda Monica
Medic Primar

TM
Todor Mariana
Medic Specialist
Todor Mariana
Medic Specialist

GE
Goidea Eva
Medic Primar
Doctor Iacob Daniela
Iacob Daniela
Medic Primar
Iacob Daniela
Medic Primar

Doctor Preda Brindusa-Catrinel
Preda Brindusa-Catrinel
Medic Specialist
Preda Brindusa-Catrinel
Medic Specialist

Doctor Marianut Zoia
Marianut Zoia
Medic Primar
Marianut Zoia
Medic Primar

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.