Publicat la: 
27/08/2018

picioare nou-nascut

Imediat dupa nastere, sistemul imunitar incepe sa se schimbe semnificativ, ca raspuns la bacteriile si virusii din noul mediu, spun specialistii de la Institutul Karolinska, din Suedia, intr-un articol publicat in ”Cell”.

Examinarea modului in care se schimba sistemul imunitar neonatal a fost dificila deoarece analizele sunt realizate pe baza probelor prelevate din cordonul ombilical, imediat dupa nastere. Cercetatorii au explorat o noua tehnica de analiza a celulelor imune pentru a monitoriza modul in care copiii se dezvolta in primele saptamani de viata in afara uterului.

”Aceasta este prima data cand am putut sa observam cum se adapteaza sistemul imunitar la nastere si la noul mediu. Am observat schimbari drastice in sistemul imunitar al copiilor, ceea ce arata ca este foarte dinamic la inceputul vietii”, spune Petter Brodin, doctor si cercetator la Institutul Karolinska.

Cercetatorii au comparat probele de sange a 100 de copii, nascuti atat prematur, cat si la termen, luate in prima saptamana de viata, dupa o luna si dupa 3 luni. Comparatia a fost realizata printr-o tehnica avansata de analiza a celulelor imune: citometria masica in combinatie cu analizele proteinelor plasmatice. Cu ajutorul a catorva picaturi de sange de la fiecare copil, cercetatorii au analizat celulele albe si proteinele care circula prin sange, dar au putut observa si cazurile cu o dezvoltare anormala a florei intestinului, care este o tulburare a sistemului imunitar.

”Rezultatele noastre sunt importante pentru a intelege mai bine infectiile care apar la nou-nascuti si riscurile de nastere prematura. Daca putem monitoriza dezvoltarea sistemului imunitar, facem posibila si prevenirea bolilor autoimune si a alergiilor, care sunt legate de dezvoltarea sistemului imunitar. Putem chiar sa dezvoltam vaccinuri mai bune, adaptate la sistemul imunitar neonatal”, spune dr. Brodin.

Dezvoltarea sistemului imunitar al nou-nascutului: de la plamani, la intestin, piele si mucoasa

Cercetatorii sugereaza ca adaptarea sistemului imunitar este declansata de microbi, bacterii si ciuperci, cu care copilul intra in contact in afara uterului. Procesul incepe de la plamani, urmand intestinul, pielea si mucoasa.

”A fost surprinzator faptul ca schimbarile au fost foarte asemanatoare pentru toti bebelusii. Se pare ca toti urmeaza acelasi tipar, sistemul lor imunitar raspunde in acelasi fel”, adauga dr. Brodin.

Echipa de specialisti isi propune sa dezvolte studiul si sa cuprinda mai multi copii, pe care sa ii monitorizeze pe toata perioada copilariei. Acest lucru le va permite sa vada care dintre ei dezvolta diabet, alergii, astm bronsic, sau boala intestinului inflamat.

”Multe dintre aceste boli pot fi explicate daca privim inapoi, la momentul in care copilul a fost nascut si la modul in care sistemul sau imunitar s-a adaptat la mediul extern”, concluzioneaza dr. Brodin.

Sursa: www.sciencedaily.com

Adaugă comentariu nou

Articole similare

Chiar si atunci cand v-ati protejat cat ati putut de mult impotriva gripei, este aproape inevitabil sa nu contactati macar o raceala usoara in timpul iernii. Atunci cand suntem bolnavi, organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a functiona in mod normal. Acesta trebuie sa lucreze mai mult atunci cand suntem raciti, cu scopul de a lupta...
Prima zi in lume / Foto: MedLive.ro Cum isi petrece un nou-nascut primele clipe de viata? In mediul zgomotos si plin de lumina in care patrunde, este masurat, cantarit, aspirat, notat, verificat de medicul neonatolog. Pentru bebelusii prematuri sau dismaturi, pentru cei ce trec prin suferinte la nastere, primele zile sunt esentiale. Daca...
Un nou studiu pe soareci ofera explicatii legate de faptul ca parul poate albi ca raspuns la o boala grava sau stres cronic. Cercetatorii au descoperit o conexiune intre genele care contribuie la culoarea parului si genele care informeaza corpul despre o infectie patogena. Studiul realizat de cercetatorii de la National Institutes of Health si...
Dr. Bianca Petcu, medic specialist ORL / Foto: MedLive.ro Febra fanului este una dintre expresiile pe care este posibil sa le auziti atunci cand este vorba despre rinita alergica. Desi afecteaza inclusiv adultii, rinita este cea mai frecventa boala alergica la copil, incidenta ei reala fiind subestimata. In momentul de fata, aproximativ una din...
Tristetea din timpul lunilor de toamna poate fi mai mult decat o stare de spirit trecatoare / Foto: Captura Vimeo Tristetea din timpul lunilor de toamna poate fi mai mult decat o simpla stare de spirit trecatoare, in anumite situatii semnaleaza prezenta bolii numite astenie. Pe masura ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar isi pierde...