Rejuvenare vaginală: Ce trebuie să știi despre această procedură

Intervenții chirurgicale
16 Mai 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
rejuvenare vaginala ce trebuie sa stii despre aceasta procedura

Rejuvenarea vaginală este un termen larg ce se referă la toate tratamentele și procedurile, atât interne, cât și externe, prin care poate fi modificată anatomia vaginală.

Femeile recurg la această soluție fie din motive estetice, fie pentru a rezolva probleme medicale. Nașterile sau, pur și simplu, procesul de îmbătrânire fac ca vaginul și țesuturile din jur să-și piardă elasticitatea și rezistența. Acest lucru determină incontinență urinară, uscăciune vaginală, piele lăsată sau lipsa plăcerii sexuale. Există opțiuni chirurgicale și nechirurgicale pentru rezolvarea acestor probleme.

Nu există o singură procedură de rejuvenare vaginală: sunt creme și injecții menite să îmbunătățească calitatea orgasmului și există, de asemenea, intervenții chirurgicale sau tratamente cu laser care au scopul de a strânge mușchii vaginului sau de a-i îmbunătăți aspectul.

Rejuvenarea vaginală câștigă tot mai mult în popularitate în ultima perioadă, deoarece problemele după naștere pot afecta stima de sine și sexualitatea. Studiile arată că aproximativ 40% dintre femei sunt afectate emoțional din cauza disfuncției sexuale.

Este important, însă, de menționat, că orice pacientă care apelează la această procedură trebuie să aibă așteptări realiste cu privire la rezultate. Nicio metodă cosmetică nu va restabili o parte a corpului la forma în care era la 18 ani.

Ce este rejuvenarea vaginală

Așa cum spuneam, procedurile de rejuvenare vaginală pot fi chirurgicale sau nechirurgicale. Tratamentul afectează vulva (partea exterioară a organelor genitale feminine) și canalul vaginal (unde are loc penetrarea în timpul actului sexual):

Metode chirurgicale: implică, de obicei, sedarea sau anestezia:

  • labioplastie: intervenția prin care este corectată forma și mărimea labiilor;
  • vaginoplastie: strânge sau repară canalul vaginal după naștere; include două proceduri: pe de o parte, se întărește musculatura perineală și, pe de altă parte, se îngustează orificiul vaginal;
  • reducerea clitorisului: îndepărtează țesutul suplimentar care acoperă clitorisul;
  • monsplastie (lifting pubian): îndepărtează țesutul gras din zona osoasă pubiană;
  • vulvoplastie: corectarea aspectului vulvei și redimensionarea organelor genitale externe;
  • perineoplastia: întărește perineul (spațiul dintre vaginal și anus).

Metode nechirurgicale: sunt neinvazive, cu un timp scurt de recuperare; ajută la strângerea și tonifierea zonei vaginale fără ace sau intervenții chirurgicale. Aceste tipuri de tratament implică încălzirea straturilor superioare ale țesutului vaginal, ceea ce face ca țesutul de bază să creeze colagen suplimentar și țesut nou, mai ferm:

  • tratament cu laser CO2: laserul încălzește straturile superioare ale țesutului din vagin, determinând pielea din straturile inferioare să producă mai mult colagen, devenind astfel mai fermă;
  • tratament RF (frecvență radio): utilizează unde electromagnetice, similare cu cele utilizate într-un cuptor cu microunde, dar într-o măsură mai mică. Undele RF încălzesc țesutul vaginal, îmbunătățind fluxul sanguin și producția de colagen;
  • TERAPIA PRP (Platelet Rich Plasma) sau TERAPIA VAMPIR - este o metodă folosită în rejuvenarea vaginală care utilizează propriul sânge, din care extragem, prin centrifugare, trombocite și factori de creștere, pe care le utilizăm, prin injectare, în zona vizată. Metoda este ușor de utilizat, fără reacții adverse şi cu rezultate de lungă durată (aproximativ şase luni).

Când sunt recomandate procedurile de rejuvenare vaginală

Vaginul este un mușchi ce-și poate pierde elasticitatea după naștere (din cauza presiunii la care este supus) sau odată cu înaintarea în vârstă (din cauza modificărilor hormonale care reduc forța țesuturilor); și pereții vaginului se pot subția din cauza lipsei de estrogen (atrofie vaginală).

Tratamentul poate ajuta la minimizarea acestor simptome, precum și la:

  • refacerea pielii slăbite din jurul vaginului;
  • pierderile de urină la efort;
  • scăderea libidoului;
  • uscăciunea vaginală;
  • durerea la contactul sexual;
  • lipsa încrederii în sine sau stima de sine scăzută.

În ce constă rejuvenarea vaginală

Ce se întâmplă în timpul operației de rejuvenare vaginală depinde de tipul procedurii: intervenția efectuată din motive cosmetice se poate face în ambulatoriu și durează aproximativ o oră – două. O vaginoplastie, de exemplu, este semnificativ mai complexă și necesită, de obicei, o spitalizare de aproximativ o săptămână.

În cele mai multe cazuri, procedura chirurgicală de rejuvenare vaginală se face sub anestezie generală, într-o unitate ambulatorie. Odată ce pacienta este adormită, chirurgul face incizii pe vulvă sau în vagin și în țesuturile și mușchii din jur. Locul inciziilor variază, în funcție de tipul intervenției chirurgicale. În final, tăieturile sunt închise cu fire solubile.

Înainte de a vă da acordul pentru procedurile chirurgicale, asigurați-vă că înțelegeți metoda de tratament și riscurile. Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, există instrucțiuni postoperatorii pe care trebuie să le respectați pentru a preveni infecțiile și rănile.

În cazul operației de rejuvenare vaginală cu laser, medicul va introduce în vagin o sondă, pe care o va roti cu mișcări ușoare pentru a distribui căldura în mod egal. Astfel, zonele afectate vor fi tonifiate. Tratamentul cu laser durează între cinci și 30 de minute, în funcție de tipul și intensitatea undelor laser sau RF și de procedura efectuată.

Rejuvenarea vaginală nechirurgicală nu doare și nu necesită anestezie. Medicul poate utiliza, totuși, un anestezic local, în caz de disconfort. Zona tratată se poate simți caldă sau ca o înțepătură în timpul procedurii. Este posibil să apară o oarecare roșeață sau umflare după procedură, dar acestea ar trebui să dispară în 24-48 de ore. De asemenea, este posibil să fie nevoie de mai multe tratamente pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Recomandări înainte de intervenție

Înainte de o procedură de rejuvenare vaginală, pacientelor li se va cere să efectueze un examen medical, pentru a se confirma că pot suporta operația.

Medicul va face câteva recomandări pentru a reduce posibilele efecte secundare și a se asigura că rezultatul operației este un succes:

  • hidratarea pielii, dimineața și seara, timp de șapte zile înainte de tratament; consumul a cel puțin opt pahare de apă pe zi, pentru a optimiza rezultatele procedurii;
  • un test Babeș – Papanicolau, făcut cu cel mult un an înainte, este util;
  • intervenția nu se poate efectua în timpul menstruației;
  • anumite medicamente eliberate fără prescripție medicală trebuie evitate înainte de operație; medicul va informa pacienta ce substanțe sunt interzise în săptămâna dinaintea intervenției;
  • timp de patru săptămâni înaintea procedurii nu sunt recomandate ședințele de bronzat sau folosirea cremei autobronzante;
  • evitarea anumitor suplimente cu o săptămână înainte de operație (ulei de pește, ulei de in, vitamina A, vitamina E etc);
  • evitarea consumului de alcool cu două zile înainte de tratament;
  • se va recomanda renunțarea la fumat cu cel puțin două săptămâni înainte și după procedură, pentru a reduce riscul de complicații grave.

Recomandări după intervenție

După procedura de rejuvenare vaginală, pacientei i se va recomanda să urmeze anumite reguli, în funcție de tipul intervenției suferite:

  • chirurgicală: în primele 24-48 de ore după operație, pacienta va fi instruită să reducă durerea, umflăturile și vânătăile, aplicând pungi de gheață la locul inciziei; de asemenea, i se vor prescrie medicamente pentru durere, pentru a ameliora orice disconfort după operație.

Pacienta ar trebui să poată relua majoritatea activităților obișnuite după aproximativ o săptămână; cu toate acestea, i se va recomanda să limiteze activitatea fizică intensă, cum ar fi ridicarea greutăților, alergarea sau săriturile pentru cel puțin 72 de ore sau mai mult după operația de rejuvenare vaginală. În această perioadă de recuperare, pacienta va fi sfătuită să poarte lenjerie intimă din bumbac și pantaloni largi, pentru a nu afecta inciziile.

De asemenea, este important ca pacienta să evite relațiile sexuale, folosirea tampoanelor interne, înotul, utilizarea unui jacuzzi, cada cu hidromasaj timp de cel puțin șase săptămâni după operație. În timpul perioadei de recuperare sunt, de asemenea, interzise călăria sau mersul cu motocicleta.

În majoritatea cazurilor, pacienta se va recupera după o intervenție chirurgicală de rejuvenare vaginală după aproximativ șase săptămâni.

  • non-chirurgicală: pentru tratamente cum ar fi rejuvenarea cu laser sau augmentarea cu materiale de umplere, recuperarea este, în general, mult mai puțin dureroasă și de mai scurtă durată.

Pacienta este încurajată să-și reia activitățile normale imediat după procedură; cu toate acestea, contactul sexual este interzis cel puțin o săptămână după tratament.

Posibile efecte secundare

Cele mai frecvente complicații asociate cu operațiile de rejuvenare vaginală sunt aceleași ca în orice altă intervenție chirurgicală:

  • coagularea și sângerarea;
  • infecțiile;
  • reacțiile alergice la anestezie;
  • afectarea nervilor.

Unele efecte secundare specifice procedurilor de rejuvenare vaginală sunt:

  • scăderea sensibilității în zona genitală;
  • complicațiile în timpul travaliului și nașterii (ex: ruperea perineului sau slăbirea canalului vaginal).

Alte riscuri includ: cicatrizarea, desfigurarea și eșecul în obținerea rezultatelor cosmetice dorite.

Bibliografie

  1. Barbara, Giussy, et al. “Vaginal Rejuvenation: Current Perspectives.” International Journal of Women’s Health, vol. Volume 9, July 2017, pp. 513–519, www.ncbi.nlm.nih.gov.
  2. Rebecca Buffum Taylor. “Vaginoplasty and Labiaplasty.” WebMD, WebMD, 22 Feb. 2011,       www.webmd.com.
  3. Fulton, Alex. “What Is Vaginal Rejuvenation?” HealthyWomen, HealthyWomen, 5 Apr. 2022, www.healthywomen.org.
  4. “What Is Vaginal Rejuvenation?” Utah.edu, 2018, healthcare.utah.edu.
  5. “Vaginal Rejuvenation: Treatment, Purpose & Procedures.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu billet de trimitere în decontare cu Casă de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării