Testul de sarcină: ce este și ce trebuie să știi despre el

Sarcină
24 Aprilie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
testul de sarcina ce este si ce trebuie sa stii despre el

Testele de sarcină detectează prezența hormonului sarcinii care se numește gonadotropina corionică umană (hCG sau beta-hCG). Acest hormon se găsește în sângele și urina femeii la 6-10 zile de la fertilizare, adică atunci când ovulul s-a atașat de peretele uterului. Nivelul acestui hormon crește rapid.

În acest articol îți spunem cum funcționează un test de sarcină, câte tipuri există, care sunt pașii următori care trebuie făcuți dacă testul iese pozitiv.

Ce este și cum funcționează testul de sarcină

Toate testele de sarcină funcționează prin detectarea hormonului hCG. Testul are o bandă care absoarbe urina și, astfel, poate identifica prezența sau absența hormonului sarcinii din organism, determinând în acest fel dacă persoana este însărcinată sau nu. Astfel, un nivel al hCG mai mic de 5mlU/ml va duce la un rezultat negativ, pe când un nivel al hCG mai mare sau egal cu 35mlU/ml înseamnă un rezultat pozitiv.

HCG este un hormon de natură glicoproteică, produs de placentă. Acest hormon este utilizat și ca tratament de fertilitate, pentru că ajută foliculii să se maturizeze și să declanșeze ovulația. Dar hormonul sarcinii este foarte folosit pentru confirmarea prezenței unei sarcini (la 6-10 zile de la implantarea ovulului fecundat).

De asemenea, acest hormon ajută și la o primă evaluare a sarcinii, în sensul că dacă se repetă testele de sânge pentru hCG după 2-3 zile și se constată o creștere nesemnificativă a nivelului acestui hormon înseamnă că există un risc ridicat de oprire din evoluţie a sarcinii şi avort spontan. În mod normal, nivelul acestui hormon trebuie să se dubleze la fiecare 48-72 de ore. Nivelul hormonului hCG crește până în săptămâna a 14-a de sarcină, după care scade până în săptămâna a 20-a de sarcină. După aceea, valorile rămân constante până la naștere.

Cele mai multe teste de sarcină au o acuratețe de 99%. În celelalte 1% dintre cazuri, testul are valabilitatea expirată sau nu a fost utilizat corespunzător. Rezultatul testului de sarcină se află în 3 minute.

testul de sarcina ce este si ce trebuie sa stii despre el

Când poți efectua testul de sarcină

Este indicat să faci testul de sarcină atunci când menstruația întârzie (măcar o săptămână). Abia atunci rezultatele unui test de sarcină pot fi luate în considerare. Dacă testul de sarcină este făcut prea devreme, există posibilitatea ca placenta să nu fi avut suficient timp pentru a produce hormonul hCG. Acest lucru înseamnă că, deși ești însărcinată, rezultatul obținut la testul de sarcină este negativ.

În cazul femeilor care au un ciclu neregulat (cel care variază între 30-36 de zile), medicii recomandă efectuarea unui test de sarcină în ziua 37 sau chiar mai târziu. Nu trebuie uitat că există și alte motive pentru care menstruația întârzie: stresul, oboseala, stilul de viață, alimentația, efortul marcat, mersul pe munte, etc.

Tipuri de teste de sarcină

Există 2 tipuri de teste de sarcină:

  • teste de sarcină care detectează hormonul sarcinii din urină. Acestea se pot face acasă și sunt cele mai utilizate. În farmacii există mai multe tipuri de teste de sarcină de acest tip: bandă, casetă, stilou, cu afișaj digital.
  • teste hCG care se fac la laboratorul de analize, fie dimineața, pe nemâncate, fie după masa de prânz. În cazul acestor teste, pacientele trebuie să menționeze data ultimei menstruații.

Tipuri de teste de sarcină pentru acasă

În farmacii există mai multe astfel de teste:

  • test de sarcină tip bandă: presupune colectarea urinei într-un recipient steril. Se introduce testul în urină 3 secunde, cu vârful în jos pe linia marcată. Apoi se așteaptă 3 minute până la afișarea rezultatului.
  • test de sarcină tip casetă: poate fi utilizat din prima zi de întârziere a menstruației și are o precizie de 99%.
  • test de sarcină tip stilou: urina se colectează într-un recipient curat. Cu ajutorul unei pipete se pun câteva picături în orificiul absorbant al casetei, după care se așteaptă nu mai mult de 3 minute până la apariția rezultatului. Cele 3 minute sunt importante, la peste 5 minute de așteptare, rezultatul își pierde valabilitatea.
  • test de sarcină cu afișaj digital: se introduce 20 de secunde într-un recipient în care s-a colectat urină. Apoi se așteaptă 3 minute rezultatul, care rămâne pe afișaj 24 de ore. Acest tip de test ajută și pentru că oferă informații despre cât de avansată este sarcina.

Cum se efectuează testul de sarcină

Este important să citești instrucțiunile despre cum se face corect testul de sarcină achiziționat. Indicațiile trebuie urmate întocmai pentru a te asigura că rezultatul este conform cu realitatea. În plus, trebuie multă atenție la următoarele aspecte:

  • trebuie să fii sigură că testul nu este expirat, pentru că acest lucru influențează rezultatul testului;
  • este recomandat ca testul să fie făcut dimineața, cu prima urină a zilei;
  • capătul absorbant al testului trebuie introdus în urină sau direct sub jet;
  • pentru a obține rezultatul trebuie să aștepți timpul indicat pe instrucțiunile produsului.

În ce moment al zilei să faci testul de sarcină

Momentul în care efectuezi testul de sarcină este important, în sensul că precizia este mai mare dacă faci testul dimineața. De asemenea, este mai bine să faci testul atunci când menstruația a întârziat câteva zile.

Un alt aspect important este cel legat de concentrația urinei. Dacă te trezești noaptea și urinezi, iar a doua zi dimineață faci testul, urina este mai diluată. La fel se întâmplă dacă ai băut multă apă. În acest cazuri, există mai multe șanse ca rezultatul să fie neconcludent sau fals-negativ. Dacă nu ai urinat în cursul nopții, cantitatea de hCG este mai mare și există șanse mai mari ca rezultatul să fie corect.

Cum trebuie să faci testul de sarcină

Chiar dacă există mai multe tipuri de teste de sarcină, toate funcționează la fel. Chiar și așa, trebuie citite cu atenție instrucțiunile din prospect. În cazul unora, trebuie picurate în fanta testului câteva picături de urină. În cazul altora, trebuie introdus testul cîteva secunde într-un recipient în care este urină. În alte cazuri, este suficient ca testul să fie pus în jetul de urină de dimineață. De cele mai multe ori, durează numai 3 minute până la afișarea rezultatului.

Interpretarea rezultatului la testul de sarcină

În cele mai multe cazuri, prezența unei sarcini este indicată prin +, sau prin prezența a 2 linii în fereastra testului. În cazul unor teste digitale poate apărea un mesaj de tipul: „ești însărcinată”, sau „nu ești însărcinată”. În aproximativ 10 minute de la utilizare, testul își pierde relevanța, indiferent de rezultatul indicat.

În cazul în care este nevoie de o confirmare, femeia poate merge la medicul specialist pentru a face un test de sânge. Acest test arată cu acuratețe dacă există sau nu o sarcină. Mai mult, după a 6-a săptămână se poate face și o ecografie de confirmare.

Există și situații în care rezultatele sunt fals pozitive, sau fals negative și, tocmai de aceea, este important ca sarcina să fie confirmată medical prin analizele făcute la un laborator medical.

În funcție de rezultatul testului de sarcină făcut acasă, iată ce ar trebui să faci:

  • dacă testul de sarcină este pozitiv, sau dacă ai făcut câteva teste iar acestea au rezultate neconcludente sau contradictorii: programează-te la medicul obstetrician. Poți face un test de sânge sau o ecografie de confirmare a sarcinii;
  • dacă testul de sarcină este negativ: dacă menstruația nu a venit între timp, repetă testul peste câteva zile/o săptămână;
  • dacă testul continuă să fie negativ deși menstruația nu a venit, mergi la o consultație la ginecologie. Există și alte motive pentru întârzierea menstruației, nu numai sarcina. Poate fi vorba despre o activitate fizică prea intensă, despre stres, despre un dezechilibru hormonal, sau despre o scădere prea drastică a greutății. Există modalități de reglare a menstruației pentru aceste situații.

Erori care pot să apară când faci testul de sarcină

Testele de sarcină pot da erori: fals pozitive, sau fals negative. Iată care sunt situațiile în care acestea pot să apară.

Test de sarcină fals negativ

Un rezultat negativ înseamnă, de cele mai multe ori, inexistența unei sarcini, dar există și situații fals negative. Acestea înseamnă că testul nu a fost făcut corect, a fost făcut prea repede sau urina a fost prea diluată.

Un test de sarcină poate da un rezultat fals negativ în următoarele situații:

  • dacă este făcut prea devreme, înainte ca placenta să producă hormonul sarcinii;
  • dacă rezultatul testului este verificat prea repede, nu ai respectat timpii de așteptare;
  • dacă urina folosită a fost prea diluată.

Test de sarcină fals pozitiv

De asemenea, este posibil să nu fii însărcinată dar testul să indice acest lucru. Se numește un rezultat fals pozitiv. Acest rezultat poate însemna:

  • pierderea unei sarcini cu rest trofoblastic;
  • testul a fost făcut imediat după implantarea ovulului la nivelul uterului;
  • ești după un tratament de fertilitate (cu hormoni hCG) pentru stimularea ovulației;
  • persoana care face testul se află în perimenopauză, de aceea există niveluri crescute de hCG.

A doua linie la testul de sarcină este ștearsă

Se poate întâmpla ca testul de sarcină să nu aibă 2 liniuțe. În acest caz, este recomandat ca partenerul să facă un test de fertilitate. Un asemenea test permite măsurarea concentrației de spermatozoizi activi. Cel mai indicat este un consult medical pentru a determina cauza și soluțiile de remediere.

Cum să alegi cel mai bun test de sarcină

Testele de sarcină au o acuratețe de 90-99%, în funcție de tipul achiziționat. Există diferențe între teste, de aceea este recomandat să ceri sfatul farmacistului înainte de a achiziționa unul. Prețul este și el un factor important: un test care costă mai mult, cel mai probabil, are o sensibilitate mai mare și poate da rezultate mai corecte.

În cazul în care testul de sarcină nu este convingător sau nu există semne care să te facă să te gândești la o sarcină, este bine să faci un control la ginecologie. Cel mai probabil, medicul îți va recomanda o ecografie transvaginală la 3 săptămâni de la întârzierea ciclului menstrual, iar această investigație poate confirma sau infirma sarcina.

Analize recomandate după un test de sarcină pozitiv

Dacă testul de sarcină este pozitiv, este indicat să mergi la medic pentru a face un consult detaliat.

La primul consult, medicul specialist va dori să știe mai multe despre istoricul tău medical: care sunt afecțiunile de care ai suferit, dacă există boli grave de care suferă ceilalți membri ai familiei, dacă ai făcut intervenții chirurgicale, dacă au existat și alte sarcini anterior și dacă ai avut probleme cu acestea.

De asemenea, medicul va solicita un examen medical care va cuprinde o serie de analize uzuale în primul trimestru de sarcină. Aceste analize sunt importante pentru a identifica:

  • anemia: sunt importante valorile hemoglobinei, hematocritului și celulelor roșii. Dacă valorile acestora sunt scăzute, înseamnă că viitoarea mamă are o formă de anemie, iar acest lucru trebuie remediat.
  • infecțiile: valorile leucocitelor pot indica prezența unei infecții. În mod normal, leucocitele cresc în sarcină, dar nu mult, așa că, dacă numărul acestora este foarte mare, va trebui identificată o altă sursă a infecției.
  • nivelul glicemiei: sarcina predispune la diabet gestațional, de aceea este necesar de stabilit nivelul glicemiei.
  • funcționarea rinichilor: pentru asta este nevoie de uree și creatinină.
  • determinarea grupei sanguine și a Rh-ului: pentru a vedea dacă este cazul de incompatibilitate Rh.
  • Prezența unei infecții foarte grave, sifilis, hepatite, HIV, etc. Dacă o asemenea infecție există, ea poate determina fie avort, fie cazuri de sifilis congenital la nou născut, fie un bebeluș mort la naștere. De aceea infecția, dacă există, trebuie tratată cât mai repede. Există și alte infecții periculoase în sarcină: rubeola, toxoplasmoza, CMV, Herpes.

În concluzie, testul de sarcină este un instrument util, indiferent de rezultat. Importanți sunt pașii ulteriori pe care este indicat să-i faci: consultul medical fie pentru reglarea menstruației, fie pentru confirmarea unei sarcini.

Important de reținut!

Informațiile din acest articol nu înlocuiesc consultația din cabinetul medical. De asemenea, tratamentul medicamentos este prezentat cu caracter strict informativ. Tratamentele medicamentoase pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestările unor probleme medicale diferă de la pacient la pacient. Nu ezita să mergi la medicul de familie sau la medicul specialist pentru consult și tratament, ori de câte ori ai o problemă de sănătate.

Bibliografie

  1. NHS, „Doing a pregnancy test”: https://www.nhs.uk/pregnancy/trying-for-a-baby/doing-a-pregnancy-test/
  2. Healthline, „When you should take a pregnancy test”: https://www.healthline.com/health/pregnancy/five-signs-to-take-pregnancy-test
  3. WebMD, „Pregnancy tests”: https://www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-tests#1
  4. Mayo Clinic, „Getting pregnant”: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/home-pregnancy-tests/art-20047940

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării