Scor Apgar: ce este, când și cum se realizează

Ce este scorul Apgar?
Scorul Apgar este metoda de evaluare rapidă efectuată nou-născutului, imediat după naștere. Acordarea acestui scor ajută medicii să evalueze adaptarea copilului în timpul și după naștere cât și să determine dacă bebelușul are nevoie de îngrijiri medicale imediate. Testul Apgar măsoară reacția organismului, aspectul, pulsul, activitatea și respirația bebelușului. Un scor Apgar bun este considerat orice scor de 7 sau mai mare.
Sistemul de scor Apgar a fost creat de dr. Virginia Apgar în 1952. De atunci, medicii din întreaga lume au folosit acest sistem cu cinci criterii pentru a evalua nou-născuții în primele momente de viață.
Scorurile Apgar scăzute pot indica faptul că bebelușul necesită îngrijiri speciale, cum ar fi ajutor suplimentar pentru respirație sau monitorizarea ritmului cardiac și a parametrilor gazelor sanguine din artera ombilicală.
Atribuirea scorului Apgar este cea mai rapidă modalitate de a înțelege starea bebelușului imediat după naștere.
Ce semnificație are scorul Apgar?
Scorul Apgar este modalitatea rapidă de evaluare a unui nou-născut. Este metoda standard utilizată pentru a determina dacă bebelușul are nevoie de îngrijiri medicale imediate, cum ar fi ajutor pentru a respira, identificarea unor posibile probleme cardiace sau poate alte necesități medicale legate de tranziția de la viața în uter, la cea din afara lui.

Când se realizează scorul Apgar?
Scorul Apgar se efectuează la un minut și apoi la cinci minute după naștere. Scorul de la un minut evaluează cât de bine a tolerat nou-născutul procesul nașterii, iar scorul de la cinci minute arată cum și cât de bine se adaptează bebelușul la viața în afara uterului. Rareori, testul Apgar se efectuează și la 10 minute după naștere, doar în condiția în care scorul a fost mai mic de 7.
Cum se realizează scorul Apgar?
Medicul neonatolog va verifica cei cinci factori ai testului Apgar și va puncta următoarele categorii, respectiv:
- culoarea pielii – 0 puncte pentru culoare albăstruie, gri-albăstruie sau paloare generală; 1 punct culoare rozalie cu extremități albăstrui; 2 puncte culoare general rozalie;
- reacția la stimulare/grimase – 0 puncte absența reacției; 1 punct mișcări ale mușchilor feței/grimase la atingere; 2 puncte tuse reflexă, strănut, plâns sau spasmul picioarelor la stimulare;
- ritmul cardiac – 0 puncte absența; 1 punct mai puțin de 100 de bătăi pe minut; 2 puncte mai mult de 100 de bătăi pe minut;
- tonus muscular – 0 puncte membre moi sau flasce; 1 punct membre flexate; 2 puncte mișcare musculară activă;
Scorul Apgar poate identifica probleme de sănătate viitoare pentru nou-născut?
Deși scorul Apgar nu este destinat să prezică direct problemele de sănătate pe termen lung, un scor mic poate fi un indiciu de risc crescut pentru numeroase probleme. Posibile implicații în urma unui scor Apgar mic sunt:
- Scor Apgar mic (0–3) la 5 minute – indică risc crescut de leziuni cerebrale (encefalopatie hipoxic-ischemică), tulburări neurologice (paralizie cerebrală), probleme respiratorii severe, infecții neonatale, moarte neonatală.
- Scor Apgar mediu (4–6) - indică o stare generală afectată temporar (asfixie ușoară), poate necesita sprijin pentru respirație, necesită supraveghere medicală atentă, dar nu indică neapărat probleme permanente.
- Scor Apgar normal (7–10) - indică o adaptare bună la viața extrauterină, dar nu garantează absența completă a unor posibile probleme viitoare.
Ce măsoară scorul Apgar?
Scorul Apgar se bazează pe cinci factori, pe care medicul îi punctează cu 0, 1 sau 2, în funcție de starea nou-născutului la fiecare categorie:
Aspect (A) – medicul verifică nuanța sau culoarea pielii. Sângele bogat în oxigen al nou-născuților începe să circule după naștere și primele respirații în mediul exterior uterului. Sângele bogat în oxigen este cel care face ca nuanța pielii să devină rozalie.
Puls (P) – medicul verifică pulsul bebelușului, ca măsură a ritmului cardiac și a capacității inimii de a pompa sânge.
Grimasă (G) - grimasa este reacția bebelușului la stimulare și se numește iritabilitate reflexă. Medicul va determina grimasa prin aspirarea secrețiilor din nasul și gura bebelușului.
Activitate (A) - activitatea este măsura tonusului muscular sau a mișcărilor bebelușului. Medicul va analiza mișcările brațelor și picioarelor nou-născutului.
Respirație (R) - respirația este clasificată în funcție de efortul respirator al bebelușului și este determinată de cât de mult și cât de tare plânge nou-născutul.
Valori normale pentru scorul Apgar
Scorul Apgar al bebelușului poate varia de la 0 la 10. Cu cât scorul Apgar este mai mare, cu atât starea de sănătate a nou-născutului este mai bună după naștere. Majoritatea nou-născuților obțin scoruri între 7 și 9 la testul Apgar. Un scor de 7 sau mai mare este considerat un scor Apgar bun. Foarte puțini nou-născuți obțin un scor perfect de 10, deoarece poate dura ceva timp până când extremitățile devin roz. Aproximativ 90% dintre sugari au scoruri Apgar între 7 și 10.
Valori scăzute pentru scorul Apgar
Orice scor mai mic de 7 la testul Apgar este un semn că bebelușul poate avea nevoie de îngrijiri medicale. Cu cât scorul este mai mic, cu atât mai mult ajutor are nevoie nou-născutul pentru a se adapta la viața din afara uterului. Scorurilor Apgar scăzute sunt cauzate de următorii factori:
- sarcina cu risc crescut;
- nașteri premature;
- travaliu și/sau naștere dificilă;
- nașteri prin cezariană;
- lichid în căile respiratorii ale bebelușului.
Dacă nou-născutul prezintă un scor Apgar scăzut, acest fapt nu înseamnă că obligatoriu va avea afecțiuni grave sau pe termen lung. În realitate, scorul Apgar prezintă o stare de fapt a sănătății bebelușului imediat după naștere și nu are menirea de a prezice starea de sănătate viitoare.
În majoritatea nașterilor, chiar și cu un scor Apgar normal, bebelușii pot necesita ajutor imediat după expulzie pentru:
- aspirație, pentru eliberarea căilor respiratorii;
- oxigen pentru suportul respirației și stimulare fizică pentru a face inima să bată la un ritm regulat;
- alte intervenții, cum ar fi administrate de lichide și medicamente.
Cu aceste tratamente, majoritatea scorurilor Apgar scăzute, la un minut, pot ajunge la normal la testarea de cinci minute. Dacă scorul Apgar rămâne scăzut, nou-născutul trebuie internat în unitatea specială neonatală, pentru îngrijiri medicale mai intensive.
Valori crescute pentru scorul Apgar
Valorile crescute ale scorului Apgar, între 7 și 10, semnifică, în general, că nou-născutul se adaptează bine la viața extrauterină și este într-o stare generală bună.
Detaliat scorul Apgar cu valori între 7 și 10 se interpretează astfel:
- 7–8 - ușoare probleme de adaptare, dar în general nou-născutul este sănătos și nu necesită intervenții majore;
- 9–10 - starea este excelentă, copilul respiră bine, are tonus muscular bun, puls normal, reacționează la stimuli și are o culoare sănătoasă;
Limitările scorului Apgar
Scorul Apgar a fost criticat în ultimii ani pentru caracteristica ”roz” atribuită pielii sănătoase, considerându-se că acest criteriu nu abordează în mod adecvat sănătatea nou-născuților cu pielea mai închisă la culoare.
Un raport din 2023 a constatat că utilizarea culorii pielii, pentru a detecta cianoza, icterul sau alte tulburări la nou-născuți, a dus atât la rezultate fals pozitive, cât și fals negative. Raportul concluzionează că modalitățile mai precise de a evalua sănătatea unui nou-născut, după aspect, au inclus culoarea buzelor, a limbii și pulsoximetria.
Alte considerații susțin că scorul Apgar poate fi afectat de numeroși factori care includ sedarea sau anestezia mamei, eventuale malformațiile congenitale nedescoperite, vârsta gestațională sau posibile traumatisme. Un sugar prematur sănătos poate, de asemenea, să obțină un scor scăzut fără a avea de fapt probleme de respirație.
Există și medici care nu consideră sistemul de scor Apgar perfect. Au apărut deja modificări la acest sistem, cum ar fi scorul Apgar combinat. Acest sistem de scor descrie nu numai scorul Apgar pe cele cinci criterii, ci și intervențiile pe care le-a primit nou-născutul.
Scorul maxim al acestui tip de scor Apgar combinat este 17, ceea ce indică un nou-născut care nu a primit nicio intervenție, în timp ce un scor 0 indică faptul că acesta nu a răspuns la intervenții.
Bibliografie
- Nall, Rachel. “Apgar Score: What You Should Know.” Healthline, Healthline Media, 9 Feb. 2018, www.healthline.com/health/apgar-score. Accessed 2 May 2025.
- Tee-Melegrito, Rachel Ann. “What to Know about Apgar Scores.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 28 June 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/apgar-scores#Summary. Accessed 2 May 2025.
- “Apgar Scores.” HealthyChildren.org, Aug. 2009, www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/delivery-beyond/Pages/Apgar-Scores.aspx. Accessed 2 May 2025.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Insomnia în ultimul trimestru de sarcină: cauze, diagnostic, soluții
Insomnia în sarcină este o tulburare frecventă de somn care afectează capacitatea gravidei de a adormi, de a menține somnul sau de a obține un somn odihnitor pe timpul nopții. Această problemă poate apărea în orice trimestru, însă devine semnificativ mai comună în ultimele luni de sar...

Menopauză versus sarcină: simptome și cum să le deosebești
Sarcina și menopauza pot fi confundate deoarece au o serie de simptome comune, printre care:Modificări ale ciclului menstrualFemeile care sunt însărcinate sau în perimenopauză vor vedea schimbări în ciclul menstrual din cauza modificărilor hormonale. O menstruație care se lasă așteptată...

Prenatal: ce înseamnă, reguli pentru concediul prenatal
Concediul prenatal este o perioadă importantă pentru viitoarele mămici, care le permite acestora să se odihnească și să se pregătească pentru venirea pe lume a copilului lor. Acest concediu este reglementat prin lege și implică o serie de drepturi pentru femeile însărcinate, asigurându...