MEDTECH

26 Martie 2018

Tomografia computerizata (CT): cum functioneaza, cand se utilizeaza si care sunt avantajele si riscurile tomografiei computerizate | VIDEO

scris de

Nita Ofelia

tomografie computerizata CT

Tomografia computerizata (CT) a revolutionat medicina permitand medicilor sa vada boli care in trecut erau descoperite numai cu ajutorul chirurgiei sau autopsiei. Examinarea prin tomografie computerizata (CT) este neinvaziva, se realizeaza in conditii de siguranta, ofera o privire detaliata a capului, abdomenului sau membrelor si informatii asupra vaselor sanguine si oaselor si poate realiza imagini ale organelor, precum ficatul, pancreasul, intestinul, rinichii, glandele suprarenale, plamanii si inima.

Tomografia computerizata (CT) este cunoscuta sub numele de "scanare CAT" (tomografie computerizata axiala). Tomografia vine de la cuvantul grecesc "tomos" care inseamna "felie" sau "sectiune" si graphia care inseamna "scriere". Computerul tomograf a fost inventat de doi cercetatori in mod independent: inginerul britanic Godfrey Hounsfield, Laboratoarele EMI din Anglia si Allan Cormack, fizician nascut in Africa de Sud de la Universitatea Tufts, Massachusetts care au primit premiul Nobel in 1979.

Functionarea CT se bazeaza pe doua principii:

 • masurarea atenuarii unui fascicul de raze X ce traverseaza un corp si calculul coeficientului sau de atenuare, deci a densitatii sale radiologice,
 • reconstructia imaginii unui obiect plecind de la proiectiile sale diferite, practic realizind o reproducere bidimensionala a realitatii tridimensionale.

Planul de sectiune este pentru majoritatea structurilor investigate cel transversal sau axial. Pentru fiecare sectiune tubul de raze X se roteste in jurul bolnavului, avind pe partea opusa detectorii al caror rol este de a recepta energia fotonica ce a traversat corpul uman si de a o transforma in energie luminoasa, pe care ulterior o fotodioda o transforma in semnale electrice. Aceste semnale sunt apoi digitalizate si transmise unui procesor de imagini, ce reconstruieste imaginea pe baza unui numar mare de masuratori. Aparatele CT noi au sisteme informatice mai rapide si un software care poate procesa nu numai sectiunile transversale individuale, dar si pe cele in continua schimbare. Acestea sunt numite aparate CT spirala. Sistemele lor informatice integreaza datele sectiunilor transversale individuale in miscare pentru a genera informatii volumetrice tridimensionale (o imagine 3-D a corpului), vizibile din mai multe perspective diferite. Acest tip de achizitie a datelor necesita o putere de procesare enorma, deoarece datele sosesc intr-un flux continuu si trebuie sa fie procesate in timp real.

Computer Tomograf (CT) - Dr. Ofelia Nita, medic primar radiologie si imagistica medicala

In functie de software-ul folosit, cu ajutorul rezultatelor acestei investigatii este posibila reconstructia 3D in mod virtual a diferitelor organe, a sistemului vascular sau a articulatiilor, a coloanei vertebrale, ceea ce permite medicului analizarea anatomica integrala si, in anumite cazuri, si din punct de vedere functional.

Diferente intre examinarea tomografie computerizata (CT) si examinarea prin rezonanta magnetica (RMN)

CT si RMN produc imagini transversale, permitand medicului sa se uite la corp din interior. RMN foloseste un camp magnetic si unde radio pentru a produce imagini, in timp ce examinarea tomografia computerizata foloseste razele X pentru a produce imagini. Radiografiile simple sunt un test ieftin, rapid si sunt utilizate la diagnosticarea pneumoniei, artritei si fracturilor. Examinarile CT si RMN evalueaza mai bine tesuturilor moi, cum ar fi creierul, ficatul si organele abdominale, precum si diferite anomalii subtile, care nu pot fi descoperite cu ajutorul radiografiilor.

Cand se foloseste examinarea prin tomografie computerizata (CT) - Dr. Ofelia Nita, medic primar radiologie si imagistica medicala prezinta principalele utilizari ale tomografiei computerizate

 • Examinarea CT a capului este utilizata pentru a evalua diferitele structuri ale creierului pentru a cauta o masa tumorala, un accident vascular cerebral, o zona de sangerare sau o anomalie a vaselor de sange si pentru a vedea craniul. Examinarea CT a gatului verifica tesuturile moi ale gatului si este frecvent utilizata pentru a studia un nodul sau o masa tumorala din gat sau ganglioni limfatici mariti si glande marite.
 • Examinarea CT abdominala si pelvina se utilizeaza pentru organele abdominale si pelvine (cum ar fi ficatul, splina, rinichii, pancreasul si glandele suprarenale) si tractul gastrointestinal. Pentru a verifica cauza unei dureri si, uneori, pentru a urmari o anomalie descoperita in alt test, cum ar fi o ecografie.
 • Examinarea CT a sinusurilor este utilizata atat pentru diagnosticul bolilor sinusurilor, cat si pentru a detecta o ingustare sau obstructie a sinusurilor.
 • Examinarea CT a coloanei vertebrale este cel mai frecvent utilizata pentru a detecta o hernie de disc sau ingustarea canalului spinal (stenoza spinarii), la persoanele cu dureri de gat, brate, spate si picioare. Aceasta este, de asemenea, utilizata pentru a detecta o fractura sau la nivelul coloanei vertebrale.
 • Examinarea CT a membrelor se utilizeaza pentru probleme ale bratelor, picioarelor, umerilor, coatelor, articulatiei pumnului, mainilor, soldurilor, genunchilor, gleznelor sau picioarelor.

Avantajele examinarii CT-spirala sunt:

 • reducerea timpului de explorare (un examen de abdomen este efectuat numai in 1-2 minute, fiind necesare 2-3 spire, fiecare de aproximativ 25-30 secunde);
 • nu depinde de respiratia si inconstanta miscarilor respiratorii;
 • ameliorarea detectabilitatii leziunilor in special a celor mici;
 • reducerea cantitatii de substanta de contrast utilizata si in consecinta a costului examinarii;
 • posibilitatea reformatarii rapide in planuri multiple sau a reconstruirii;
 • reducerea dozei de iradiere a pacientului.

 

Tomografia computerizata (CT) este o procedura cu risc scazut

Pacientul va fi expus la radiatii atunci cand este examinat, cu toate acestea, radiatiile sunt la un nivel optim de siguranta pentru pacient. Cel mai mare risc potential este asociat cu substanta de contrast, care este uneori folosita in scanarea CT. Acesta substanta poate ajuta la distingerea tesuturile normale de tesuturi anormale. Ca orice medicament, unele persoane pot avea o reactie adversa la substanta de contrast. Administrarea substantei de contrast poate fi facuta pe diferite cai (i.v., oral, endorectal, endovaginal, etc) si indicatiile sunt:

 • precizarea vascularizatiei masei tumorale;
 • diferentierea intre o masa tumorala si o malformatie vasculara;
 • identificarea structurilor tubului digestiv;
 • evaluarea tractului urinar.

Pregatirea pacientului pentru tomografie computerizata (CT)

Anterior investigatiei trebuie sa informati medicul daca:

 • ati avut episoade alergice la substanta de contrast iodata
 • aveti probleme ale tiroidei (administrarea contrastului la hipertiroidieni poate cauza crize tireotoxice, iar la cei care urmeaza tratament cu iod radioactiv ineficientizeaza tratamentul prin blocarea tiroidei);
 • sunteti insarcinata;
 • aveti eventuale probleme cardiace cum ar fi insuficienta cardiaca;
 • v-a fost administrat bariu pentru o radiografie;
 • prezenta unor obiecte metalice in regiunea examinata precum cercei ori proteze dentare pot afecta imaginea si se impune indepartarea lor.Medici TOMOGRAFIE-COMPUTERIZATA

BM-C
Biris Mariana - Ct
Doctor
Biris Mariana - Ct
Doctor

Tomografie computerizata

Cioroiu Mihaela- Ct
Cioroiu Mihaela- Ct
Medic primar
Cioroiu Mihaela- Ct
Medic primar

Tomografie computerizata

DLC
Dantis Laura Ct
Medic primar
Dantis Laura Ct
Medic primar

Tomografie computerizata

SG
Sechel Gabriela-Ct
Medic primar
Sechel Gabriela-Ct
Medic primar

Tomografie computerizata

Marin Gabriela
Marin Gabriela
Medic Primar
Marin Gabriela
Medic Primar

Tomografie computerizata, Ecografie 3D

Nita Ofelia
Nita Ofelia
Medic Primar
Nita Ofelia
Medic Primar

Tomografie computerizata, Ecografie 4D Expert

Stanescu Carmen Elena
Stanescu Carmen Elena
Medic Primar, Asistent Universitar, Doctor in Medi
Stanescu Carmen Elena
Medic Primar, Asistent Universitar, Doctor in Medi

Tomografie computerizata, Mamografie, Ecografie 3D, Ecografie 4D- Voluson

BR
Basamac Raluca-Mihaela
Medic Primar
Basamac Raluca-Mihaela
Medic Primar

Ecografie 4D- Voluson, Tomografie computerizata, Radiologie si Imagistica medicala

Vezi toți medicii

©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.