Tratamentul chirurgical al cancerului de colon

Despre cancerul de colon
Cancerul de colon este una dintre cele mai frecvente afecțiuni maligne la nivel mondial, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. În Statele Unite, spre exemplu, este al treilea cel mai întâlnit tip de cancer. Această afecțiune apare, cel mai des, la persoanele de peste 55 ani.
Chiar dacă este o afecțiune larg răspândită care poate să fie diagnosticată în pași simpli, cancerul de colon poate fi, de asemenea, identificat într-o formă incipientă. De aceea, sunt indicate analizele de screening. American Cancer Society recomandă persoanelor de peste 45 ani să realizeze o colonoscopie, chiar dacă nu prezintă niciun semn al bolii, iar în cazul în care rezultatul acestei investigații este negativ, să o repete la interval de 10 ani. Ca pacientul să fie cu un pas înaintea cancerului de colon, se recomandă, tot ca metodă de screening, realizarea testului hemoragiilor oculte. Această analiză de laborator, care examinează materiile fecale ale pacientului, poate indica prezența sângerărilor pe care pacientul se poate să nu le observe.
Cancerul de colon duce la apariția unor semne și simptome ca:
- Tulburare de tranzit intestinal (constipație sau diaree);
- Balonare frecventă, cu senzație de disconfort abdominal;
- Sângerări în materiile fecale;
- Scaune de culoare închisă.
În cazul în care pacientul prezintă astfel de simptome, acesta este îndrumat către medicul gastroenterolog, care poate recomanda efectuarea colonoscopiei. Rezultatul investigației va ajuta la stabilirea unui diagnostic de certitudine. Odată confirmat un diagnostic sunt necesare și o serie de alte investigații (examen computer-tomograf, examen prin rezonanță magnetică, markeri tumorali, etc.) pentru a stabili stadiul bolii și pentru a ajuta la conturarea unui plan de tratament.
Când este indicat tratamentul chirurgical
Tratamentul chirurgical este principala metodă terapeutică în cancerele de colon, indiferent de stadiul de dezvoltare al afecțiunii. De la caz la caz, tratamentul chirurgical este completat de alte metode de tratament, cum ar fi, spre exemplu, chimioterapia, imunoterapia sau radioterapia, dar operația reprezintă baza îngrijirii pacientului cu astfel de tumori.
„Pornind de la stadiul I, până la stadiul IV, chirurgia își are locul în cancerul de colon. La această abordare standard se adaugă intervențiile chimioterapice, imunologice, radioterapeutice în funcție de particularitățile fiecărui caz. Succesiunea și momentul fiecărei etape se stabilește în comisia oncologică formată din medici cu specialități chirurgicale și oncoterapeutice.”, Dr. Lică Mircea, Medic Primar Vhirurg, supraspecializat în chirurgia laparoscopică.
Pregătirea preoperatorie
Tratamentul chirurgical al cancerului colonic reprezintă o operație majoră. Înainte de realizarea intervenției, pacientul va face un set de analize de sânge, dar și explorări funcționale, în special la nivel cardiac și respirator stabilite de comun acord cu medicul anestezist.
În momentul operației, pacientul trebuie să fie în cea mai bună formă fizică și biologică pentru situația sa. Dacă analizele de laborator și investigațiile realizate preoperator identifică o serie de deficiențe ale organismului, tratamentul chirurgical va fi realizat doar după ce acestea au fost fie corectate, fie atenuate.
Înainte de intervenția chirurgicală pentru cancerul de colon nu este recomandat postul alimentar. Pacientul este sfătuit să aibă o alimentație bogată în calorii și proteine care îi ajută organismul în intervenția chirurgicală.
Golirea intestinului gros prin clisme sau purgative nu mai este indicată de rutină înainte de tratamentul chirurgical. La fel, administrarea antibioticelor cu rol de antiseptic intestinal nu mai reprezintă o practică frecventă.
Pregătirea preoperatorie a pacientului este dependentă totuși și de metoda chirurgicală utilizată pentru intervenție: clasică, laparoscopică, robotică.

Ce presupune intervenţia chirurgicală
Indiferent de metoda chirurgicală aleasă, tratamentul chirurgical al cancerului colonic presupune o serie de pași care asigură securizarea oncologică a pacientului. Intervenția, chiar dacă este realizată clasic, laparoscopic ori robotic, începe cu localizarea tumorii și explorarea cavității abdominale. Abordarea tumorii, întotdeauna, se face de la distanță către aproape, ceea ce presupune că, la debutul intervenției, se închid vasele de sânge care alimentează zona tumorală. În acest fel se elimină și riscul de diseminare al tumorii către alte organe în timpul operației. Ulterior se face rezecția porțiunii de colon afectat împreună cu ganglionii limfatici din jurul tumorii. Capetele de intestin rămase sunt unite, manual sau mecanic, pentru refacerea circuitului funcțional anatomic (anastomoză). În anumite cazuri, se realizează o derivație temporară a tranzitului intestinal pentru ca zona operată să se vindece (colostomă).
În mod normal, o intervenție chirurgicală pentru tratarea cancerului de colon durează între 2 și 5 ore și se realizează sub anestezie generală.
Recuperarea pacientului
Modalitatea de recuperare a pacientului tratat chirurgical a cunoscut o evoluție în ultimii ani, accentul fiind pus pe eliminarea unor gesturi sau tratamente care nu și-au dovedit eficiența în prezent. Spre exemplu, păstrarea îndelungată a sondei nazo-gastrice sau a tuburilor de dren nu mai este recomandată. Sonda urinară este recomandat să fie scoasă imediat ce pacientul s-a mobilizat. De altfel, chiar din prima zi după operație, pacientul este încurajat să se ridice din pat și să înceapă să se plimbe; cu cât acest lucru se produce mai rapid, cu atât mai ușoară este reluarea tranzitului intestinal. Alimentația după intervenția chirurgicală începe, cu alimente lichide. În ziua de după operație, mâncarea poate să fie semisolidă, iar după externare, pacientul își reia dieta obișnuită cu ceva restricții legate de cantitate și calitatea alimentelor.
Pacienții care trec printr-o procedură chirurgicală pentru cancerul de colon în cadrul MedLife au nevoie, în medie, de trei zile de spitalizare. Trei sferturi dintre pacienții cu această patologie beneficiază de tratament chirurgical laparoscopic sau robotic, abordul clasic fiind folosit doar în cazuri speciale.
Recuperarea completă din punct de vedere funcțional și chirurgical, se realizează după aproximativ 10-14 zile în cazul intervențiilor minim-invazive.
Avantajele tratamentului chirurgical laparoscopic sau robotic în cancerele colonice
Cel mai important lucru care trebuie subliniat este că operația laparoscopică aduce aceleași beneficii oncologice precum abordul clasic. Cu alte cuvinte operația laparoscopică elimină la fel de bine cancerul ca și una deschisă. Suplimentar, datorită imaginii clare și mult mărite identificarea și disecția țesuturilor se face mult mai ușor pe cale laparoscopică sau robotică, scăzând totodată și riscul de complicații intraoperatorii.
În cazul intervențiilor laparoscopice și robotice, recuperarea pacientului se face într-un interval de timp mai scurt, durerea este mai puțin intensă, dimensiunile inciziilor și posibilitatea de complicații postoperatorii sunt mult mai mici și, ca urmare, crește calitatea vieții.
Articol realizat în colaborare cu Dr. Lică Mircea, Medic Primar Chirurgie Generală, supraspecializat în chirurgia laparoscopică avansată (nivel II), mereu la curent cu cele mai noi și eficiente tehnici chirurgicale prin participarea la congrese și stagii de pregătire la nivel internațional.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Viața după o intervenție bariatrică - 10 întrebări frecvente
O intervenție bariatrică este un tratament modern, extrem de util persoanelor care suferă de obezitate morbidă sau care se confruntă cu alte boli asociate obezității și pentru care diferitele metode de slăbire nu au avut rezultate.

Tratamentul chirurgical al tumorilor renale
Tumorile renale sunt de două feluri: benigne (non canceroase) și maligne (canceroase). Indiferent în care categorie se încadrează o tumoră renală, chirurgul decide necesitatea ca aceasta să fie extirpată chirurgical, fie printr-o intervenție clasică, laparoscopică sau robotică, ...

Tratamentul chirurgical al adenomului de prostată
Adenomul de prostată sau hiperplazia benignă de prostată este o afecțiune comună la bărbați pe măsură ce înaintează în vârstă și apare mai ales după vârsta de 50 de ani. Mărirea benignă a prostatei (BPE) poate afecta modul în care bărbații urinează și descrie o prosta...