Tratamentul chirurgical al litiazei veziculare

Despre litiaza veziculară
Litiaza veziculară, în limbaj popular, poartă denumirea de pietre la fiere sau pietre la colecist. Afecțiunea reprezintă apariția unor formațiuni solide, a unor pietre la nivelul veziculei biliare, care este un diverticul, o anexă a căilor biliare situată sub lobul drept al ficatului. În vezicula biliară se depozitează bila (lichidul galben), secretat de ficat, care ajută la digestie, mai exact emulsionează (dizolvă) grăsimile pe care le mâncăm.
Contrar a ceea ce este larg răspândit la nivel colectiv, litiaza veziculară (pietrele) nu apare din cauza unui consum crescut de grăsimi. Aceste formațiuni solide apar în momentul în care se înregistrează dezechilibre în funcționarea căilor biliare sau în compoziția bilei. Dimensiunile pietrelor variază de la 1-2 mm până la dimensiuni mari de câțiva centimetri.
Pacienții cu litiază biliară prezintă, în cele mai multe cazuri, semne și simptome nespecifice, cum ar fi:
- Greață;
- Senzația de stomac plin chiar și după mese ușoare;
- Ușoară durere/jenă în partea dreaptă;
- Gust amar în cursul dimineții sau durere de cap.
Aceste simptome devin intense în momentul în care consumăm alimente bogate în grăsimi, care stimulează funcționarea colecistului și acesta, din pricina pietrelor, nu își poate îndeplini funcțiile normal. În această fază apare colica biliară. Durerile intense în regiunea dreaptă superioară a abdomenului (imediat sub coaste) apar ca urmare a faptului că, obstrucționat de formațiunile solide, colecistul nu se poate goli. Durerea se poate resimți și în spate (durere iradiată) și pot apărea greață și vărsături.
Colica biliară reprezintă cea mai simplă formă de complicație ce poate fi rezolvată destul de frecvent printr-o medicație simplă sau se poate încheia spontan. Din păcate există și complicații cu impact și riscuri mult mai mari asupra sănătății precum colecistita acută, hidropsul vezicular, icterul mecanic, pancreatita și chiar cancerul de colecist.
Diagnosticarea litiazei veziculare se face prin efectuarea unei ecografii abdominale. Colecistul este ușor observabil pentru că este aproape de peretele abdominal. Dacă ecografiile nu indică un rezultat precis, se pot realiza un examen RMN abdominal sau investigații eco-endoscopice pentru stabilirea diagnosticului de certitudine.
Când este indicat tratamentul chirurgical
Pentru litiaza biliară simptomatică, singurul tratament eficient este intervenția chirurgicală. Este o afecțiune frecventă, care afectează aproximativ 10%-15% din populație, iar toate terapiile medicamentoase folosite până acum nu duc la dispariția completă a pietrelor (aceste terapii necesită timp îndelungat de administrare de minim 6 luni, sunt ineficiente în anumite tipuri de calculi și reapariția acestora se produce în peste 50% dintre cazuri).
Recomandarea pe care o primesc pacienții cu litiază biliară însoțită de simptome este de a se adresa chirurgului pentru colecistectomie laparoscopică.
Tratamentul chirurgical laparoscopic reprezintă în acest moment gold standard-ul în cazul pacienților cu litiază biliară: „Operația clasică nu își mai are rolul în cazul pacienților cu litiază biliară. Acest abord deschis poate fi util doar în cazul pacienților care au o patologie biliară complexă, ori se află într-un stadiu complicat al bolii sau în cazul celor cu probleme cardiace sau respiratorii ce nu suportă o intervenție laparoscopică.”, Dr. Lică Mircea, Medic Primar Chirurgie Generală, supraspecializat în chirurgia laparoscopică avansată (nivel II).
Pregătirea preoperatorie
Tratamentul chirurgical al litiazei veziculare reprezintă o intervenție chirurgicală simplă şi necesită doar o pregătire standard.
Pacientul, înainte de intervenția chirurgicală, va face un set de analize de sânge și o serie de investigații cardiace și respiratorii în funcție de problemele de sănătate specifice.
În zilele de dinaintea operației pacientul va avea o dietă normală, iar cu 6 - 8 ore înainte de a intra în sala de operație pacientul nu are voie să consume alimente sau băuturi, nici măcar apă. Clisma sau alte pregătiri fizice nu sunt necesare în mod normal.

Ce presupune intervenţia chirurgicală
Tratamentul chirurgical al litiazei biliare reprezintă una dintre cele mai standardizate proceduri din chirurgia laparoscopică. Intervenția chirurgicală debutează cu insuflarea dioxidului de carbon în abdomen, astfel încât să fie creat acel spațiu de lucru pentru chirurg şi să poată fi introduse instrumentele laparoscopice prin 3-4 mini incizii de 5-10 mm. Operația presupune deconectarea veziculei biliare și îndepărtarea ei de sub lobul hepatic, cu tot cu pietrele care i-au blocat funcționarea. Vezicula biliară (colecistul) va fi extrasă din corpul pacientului prin una dintre inciziile efectuate. La final, acestea vor fi cusute cu fire resorbabile și se vor aplica pansamente sterile.
În medie, o astfel de intervenție chirurgicală durează o oră și jumătate de la intrarea pacientului în sala de operație.
Recuperarea pacientului
Recuperarea este, în cele mai multe cazuri, extrem de ușoară. Pacientul este monitorizat 2-3 ore postoperator, apoi este adus în salonul din secția de chirurgie, este încurajat să se ridice din pat, să consume lichide și, dacă simte nevoia, alimente ușoare. În operația de colecistectomie laparoscopică, în mod standard, nu sunt utilizate sonde urinare sau sonde nazo-gastrice. Tubul de dren abdominal este rar utilizat și de obicei se extrage la 1-2 zile de la operație.
A doua zi, după consultul medical, pacientul poate pleca acasă. Medicația recomandată constă în câteva tablete de antialgice pentru 2-3 zile. Pacientul poate face duș la aproximativ 48 ore de la operație și, totodată, poate îndepărta pansamentele sterile aplicate în spital. Controlul chirurgical de rutină trebuie să fie realizat la aproximativ 7 zile de la operaţie.
În prima lună după intervenția chirurgicală, pacientului i se recomandă să evite alimentele bogate în grăsimi (inclusiv pește gras, brânzeturi maturate, avocado, etc), alimente prăjite sau produse rafinate de patiserie și să nu facă eforturi fizice mari. Pentru orice manifestări atipice, pacientul este încurajat să întrebe medicul sau să revină la spital dacă nu se simte confortabil în perioada imediat postoperatorie.
Avantajele intervenției chirurgicale laparoscopice
Abordul laparoscopic permite chirurgului, prin mărirea imaginii, să vadă extrem de clar, în detaliu, zona în care realizează intervenția și să evite incizii mari care ulterior pot duce la complicații specifice.
Recuperarea pacientului se face extrem de rapid, pacientul își poate relua în câteva zile activitatea normală, iar cicatricile postoperatorii sunt insesizabile.
Articol realizat în colaborare cu Dr. Lică Mircea, Medic Primar Chirurgie Generală, supraspecializat în chirurgia laparoscopică avansată (nivel II), mereu la curent cu cele mai noi și eficiente tehnici chirurgicale prin participarea la congrese și stagii de pregătire la nivel internațional.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Tratamentul chirurgical al adenomului de prostată
Adenomul de prostată sau hiperplazia benignă de prostată este o afecțiune comună la bărbați pe măsură ce înaintează în vârstă și apare mai ales după vârsta de 50 de ani. Mărirea benignă a prostatei (BPE) poate afecta modul în care bărbații urinează și descrie o prosta...

Tratamentul chirurgical al cancerului de colon
Cancerul de colon este una dintre cele mai frecvente afecțiuni maligne la nivel mondial, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. În Statele Unite, spre exemplu, este al treilea cel mai întâlnit tip de cancer. Această afecțiune apare, cel mai des, la persoanele de peste 55 a...

Balonul gastric Allurion - intervenție minim invazivă pentru tratamentul obezității
Balonul gastric Allurion este un dispozitiv medical temporar și reprezintă o alternativă a dietelor convenționale care eșuează din cauza senzației constante de foame. Aceasta intervenție minim invazivă se efectuează în regim ambulator (fără internare) și este singura procedură ...