Trombocite scăzute: recomandări și contraindicații

Specialități
20 August 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
trombocite scazute recomandari si contraindicatii

Ce sunt trombocitele

Trombocitele, cunoscute și sub denumirea de plachete sangvine, reprezintă o componentă importantă a sângelui datorită rolului lor crucial pe care îl dețin în procesul de hemostază (oprire a sângerării, rol major în controlul procesul de coagulare), ele fiind, așadar, bandajul natural al organismului. Când în urma unei zgârieturi sau tăieturi sângerarea se oprește, acest proces este datorat trombocitelor care își exercită funcția. Orice fel de modificări ale valorilor trombocitelor, fie creșterea, fie scăderea lor, supun organismul uman la un risc: fie de tromboză (formarea de cheaguri), fie de sângerare (hemoragie masivă).

Chiar dacă trombocitele sunt numite celule ale sângelui, în realitate ele sunt, de fapt, niște fragmente desprinse din celule precursoare, mai mari în dimensiuni, numite megacariocit. Trombocitele au formă discoidă, cu un diametru de 2-3 micrometri, sunt plate, nu au nucleu și se formează prin procesul de trombopoieză la nivelul măduvei osoase hematogene. Durata de viață a trombocitelor variază între șapte și nouă zile. Conținutul de trombocite dintr-un microlitru de sânge este de 150000-500000 de trombocite.

Care sunt valorile scăzute ale trombocitelor

Valoarea normală a trombocitelor la un adult este cuprinsă între valorile 150000-450000/microlitru. Situația în care numărul acestora scade sub 150000/microlitru de sânge se numește trombocitopenie, cu de diferite grade de severitate:

  • Ușoară: 100.000-150.000/microL sânge;
  • Moderată: 50.000-100.000/microL sânge;
  • Serioasă: < 50.000/microL sânge;
  • Severă: <20.000/microL sânge.

Care sunt simptomele trombocitelor scăzute

Cel mai frecvent, semnele cardinale al trombocitopeniei sunt echimozele, hematoamele, sângerările gingivale, nazale sau menstruale prelungite sau abundente. Peteșiile, mai ales la nivelul membrelor inferioare, apar spontan sau după minore traumatisme (chiar și o înțepătură de ac poate provoca o vânătaie). Cu cât trombocitopenia este mai accentuată, cu atât semnele și simptomele sunt mai severe.

O scădere severă a trombocitelor sub 20000/microlitru de sânge este amenințătoare de viață, sângerarea putând surveni spontan, fără o cauză evidentă, iar hemoragiile pot fi localizate în diverse segmente și organe, precum sângerări cerebrale ori digestive.

Care sunt cauzele trombocitelor scăzute

Sunt incriminate mai multe cauze ale scăderii numărului de trombocite. Unele din ele implică scăderea producției de trombocite de la nivelul măduvei osoase, iar altele determină distrugerea sau pierderea trombocitelor.

Printre factorii care pot contribui la trombocitopenie se numără:

  • Infecții virale: virusul hepatic C sau virusul imunodeficienței umane (HIV) interferă cu producția de trombocite;
  • Boli autoimune: trombocitopenia poate fi determinată de anumite patologii autoimune cum sunt: lupusul eritematos sistemic sau trombocitopenia imună, care mai este denumită și purpură trombocitopenică idiopatică (boală în care sistemul imun atacă în mod eronat propriile trombocite și le distruge);
  • Medicamente: unele anticoagulante pot stopa producția de trombocite, dar și anumite antibiotice, medicația imunosupresoare, medicație anticonvulsivantă sau medicația antiacidă;
  • Curele de chimioterapia sau radioterapia pentru cancer: aceste substanțe opresc sau distrug celulele producătoare de celule sanguine din măduva osoasă hematopoietică, situație care conduce la o producție scăzută de trombocite;
  • Sarcina: Sindromul HELLP (Hemolysis, Elevated Liver Enzymes, low Platelets) este o complicație obstetricală care apare mai ales în ultimul trimestru de sarcină. HELLP este un acronim care descrie caracteristicile acestui sindrom: hemoliză (distrugerea eritrocitelor), niveluri crescute ale enzimelor hepatice și trombocitopenie. Gravidele cu acest sindrom prezintă risc crescut de hemoragie și naștere prematură;
  • Alte cauze: valvulopatii, alcoolism, boli hepatice, sepsis sever și expunerea la toxice.
trombocite scazute recomandari si contraindicatii

Când e recomandat să consulți un specialist

Este indicat să vă prezentați la medicul de familie dacă apare orice sângerare neobișnuită gingivală, nazală, menstruații abundente și prelungite sau dacă vă apar spontan, pe membre sau în oricare altă zonă a corpului, vânătăi, peteșii, hematoame.

O hemoleucogramă aduce informații privitor la numărul de trombocite și, ulterior, orientează spre cauza bolii. Mediul vă va da indicații, investigații și consultații suplimentare pentru a beneficia de un diagnostic cert și de tratamentul potrivit.

Dacă sunteți însărcinată, este foarte important, încă din primele săptămâni de gestație, să fiți luată în evidență de medicul de familie și de medicul obstetrician, pentru a beneficia de o monitorizare atentă a sarcinii și a potențialelor modificări ce ar putea apare pe parcursul ei.

Dacă urmați un tratament cu chimioterapice sau ședințe de radioterapie, este necesar să raportați medicului curant orice modificare pe care o constatați de-a lungul tratamentului. Dacă suferiți de o boală autoimună, de asemenea, monitorizarea regulată a acesteia de medicul specialist este cheia pentru a preveni sau surprinde în timp util orice modificare în numărul trombocitelor.

Care sunt opțiunile de tratament

Tratamentul trombocitopeniei se instituie în situația în care aceasta cauzează probleme de sănătate. Printre medicamentele utilizate se numără steroizii și imunoglobulinele. Tratamentul chirurgical implică, în cazuri selecționate, splenectomia (îndepărtarea splinei). Ca soluție temporară menționăm transfuzia de sânge și concentrat trombocitar.

Sfaturi pentru menținerea unui nivel normal de trombocite

Menținerea unui nivel normal al trombocitelor este deseori independentă de voința pacientului, numărul acestora interferând cu o mulțime de boli autoimune, infecțioase, medicamente pentru boli cronice, tratamente pentru neoplasme.

Însă, un stil de viață echilibrat și cumpătat (mișcare fizică regulată, jumătate de oră de mișcare zilnic, evitarea stresului fizic și psihic), cu evitarea contaminării bolilor infecțioase (virusul hepatitic C sau Virusul imunodeficienței umane), urmărirea strictă a sarcinii și urmarea recomandărilor obstetricianului, gestionarea corectă a bolilor cardiovasculare cu urmarea constantă a consulturilor de rutină și a tratamentului cronic, evitarea alcoolului și a expunerii la substanțe toxice de orice tip pot reduce riscul de apariție a unor afectiuni trombocitare.

Dacă aveți antecedente de trombocitopenie, evitați medicamentele care v-au produs în trecut episodul nedorit, tratați prompt orice boală infecțioasă și monitorizați strict sarcina.

Afecțiuni asociate cu trombocitele scăzute

Trombocitopenia este, așadar, scăderea numărului trombocitelor sub nivelul optim și este frecvent cauzată de anumite medicamente din clasa antibioticelor, antiinflamatoarelor steroidinene, anticonvulsivantelor, anticoagulantelor, imunosupresoarelor, chimioterapiei și radioterapiei.

Boli infecțioase precum hepatita virală C sau HIV, boli autoimune ca lupus eritematos sistemic sau trombocitopenia autoimună pot, de asemenea, determina scăderea producției sau distrucția trombocitelor.

Sarcina este și ea o condiție a cărei complicații poate conduce spre scăderea numărului de trombocite; o monitorizare corectă și constantă atât a evoluției sarcinii precum și a altor boli asociate cunoscute este imperioasă pentru a evita complicații și consecințe nefaste.

Bibliografie

  1. “Thrombocytopenia (Low Platelet Count) - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombocytopenia/symptoms-causes/syc-20378293
  2. “Thrombocytopenia.” NHLBI, NIH, 24 Mar. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/thrombocytopenia
  3. Clinic, Cleveland. “Platelets: When to Worry about Platelet Count.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/body/22879-platelets
  4. “Thrombocytopenia.” Healthdirect.gov.au, Healthdirect Australia, 23 Feb. 2024, www.healthdirect.gov.au/thrombocytopenia

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării