Trombocite crescute: recomandări și contraindicații

Specialități
20 August 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
trombocite crescute recomandari si contraindicatii

Ce sunt trombocitele

Trombocitele, cunoscute și sub denumirea de plachete sangvine, reprezintă o componentă importantă a sângelui datorită rolului crucial pe care îl dețin în procesul de hemostază (oprire a sângerării, rol major în controlul procesul de coagulare), ele reprezentând bandajul natural al organismului.

Când, în urma unei zgârieturi sau tăieturi, sângerarea se oprește, acest proces este datorat trombocitelor care își exercită funcția. Orice fel de modificări ale valorilor trombocitelor, fie creșterea, fie scăderea lor, supun organismul uman la un risc fie de tromboză (formarea de cheaguri), fie de sângerare (hemoragie masivă).

Chiar dacă trombocitele sunt numite celule ale sângelui, în realitate ele sunt niște fragmente desprinse din celule precursoare, mai mari în dimensiuni, numite megacariocit. Trombocitele au formă discoidă, cu un diametru de 2-3 micrometri, sunt plate, nu au nucleu și se formează prin procesul de trombopoieză la nivelul măduvei osoase hematogene. Durata de viață a trombocitelor variază între șapte și nouă zile. Conținutul de trombocite dintr-un microlitru de sânge este de 150000-500000 de trombocite.

Care sunt valorile crescute ale trombocitelor

De fiecare dată când medicul vă va prescrie analize medicale de rutină sau pentru o anumită suspiciune, cu siguranță că va intregra în setul de analize și o hemoleucogramă, din care veți putea afla atât numărul de trombocite, dar și indicii trombocitari.

Valoarea normală a trombocitelor la un adult este cuprinsă între valorile 150000-450000/microlitru.

Valorile crescute peste normal sunt mai mari de 450000/microlitru iar tulburarea este denumită trombocitoză.

Care sunt simptomele trombocitelor crescute

În cazul unei trombocitoze ușoare, majoritatea pacienților sunt asimptomatici. Trombocitoza moderată sau severă conduce la formarea de cheaguri care vor bloca fluxul de sânge de la nivelul anumitor segmente și organe, cu apariția de complicații sau hemoragii grave și greu de controlat:

  • Tromboembolismul venos - formare de trombi la nivelul circulației venoase, manifestată prin tromboză venoasă profundă și embolie pulmonară,
  • Accidentul vascular cerebral (AVC) - apariția sau migrarea unui cheag de sânge în arterele care vascularizează creierul;
  • Infarctul miocardic acut - cheaguri de sânge ce ajung în arterele care furnizează sânge către inimă;
  • Sindromul Budd-Chiari - în cazurile severe, apar cheaguri de sânge în venele de la nivelul ficatului;
  • Cancer - rareori, această afecțiune poate duce la unele tipuri de leucemie care progresează rapid;
  • Complicații ale sarcinii - trombocitoza poate produce avort spontan;
  • Hemoragii grave, dificil de controlat.

Care sunt cauzele trombocitelor crescute

Creșterea numărului de trombocite se numește trombocitoză sau trombocitemie. Ea poate fi:

Trombocitoză primară: cauza o reprezintă anumite mutații genetice care conduc la diagnosticul de trombocitoză ereditară. Sindroamele mieloproliferative (trombocitoza esențială, policitemia vera, leucemia mieloidă cronică, metaplazia mieloidă) sunt, de asemenea, incriminate în trombocitoza primară.

Trombocitoza secundară poate apărea ca o reacție la anumiți factori:

  • boli infecțioase;
  • cancere;
  • boli inflamatorii;
  • deficit de fier;
  • după intervenții chirurgicale;
  • după splenectomie;
  • după hemoragii.

Pe lângă cauzele patologice de creștere a trombocitelor, există și o serie de interferențe și situații nepatologice care pot conduce la creșterea numărului trombocitelor, dintre care amintim: altitudinea, anotimpul friguros, efortul fizic intens, traumatisme.

Și unele medicamente, de asemenea, pot provoca valori ridicate ale trombocitelor.

trombocite crescute recomandari si contraindicatii

Când e recomandat să consulți un specialist

Dacă vă confruntați cu unul sau mai multe dintre simptomele următoare, aveți nevoie să solicitați un consult medical și analize de sânge:

  • dureri de cap;
  • amețeală; 
  • confuzie; 
  • dureri în piept;
  • dificultăți de respirație;
  • grețuri;
  • fatigabilitate;
  • dureri la nivelul mâinilor și picioarelor;
  • dacă sunteți însărcinată și aveți dureri sau contracții neobișnuite.

Dat fiind faptul că, deseori, trombocitoza nu determină simptome, ea poate fi observată din hemoleucogramă cu ocazia unor analize de sânge ocazionale.

Dacă valoarea trombocitelor este mai mare decât 450000/microlitru de sânge, prima indicație este urmărirea în dinamică a hemoleucogramei, la câteva săptămâni distanță, pentru a observa dacă aceasta persistă. Dacă trombocitoza se menține, ulterior medicul vă va recomanda alte investigații, pentru a găsi cauza: dozare fier, markeri inflamatori, frotiu de sânge periferic, teste genetice sau AND, biopsie de măduvă osoasă hematogenă. În acest scop este necesară o echipă multidisciplinară compusă din medicul de familie, care ia primul contact cu pacientul și ridică suspiciunea unui diagnostic, medicul hematolog, medicul oncolog și medicul genetician.

Care sunt opțiunile de tratament

În cazurile de trombocitoză esențială fără semne și simptome, în general nu se instituie un tratament iar pacientul rămâne sub urmărirea medicului specialist. Însă, dacă pacientul are antecedente de tromboză sau sângerare patologică, dacă are boli cardiovasculare, vârsta peste 60 de ani și un număr de trombocite sever crescut (peste 1 milion/microlitru de sânge), atunci pot fi luate în calcul unele opțiuni terapeutice:

  • Trombocitofereza: este o procedură prin care excesul de trombocite este îndepărtat prin filtrarea sângelui cu ajutorul unui aparat special conceput;
  • Medicamente care suprimă producția de trombocite la nivel medular;
  • Antiinflamator nesteroidian în doză antiagregantă pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.

Sfaturi pentru menținerea unui nivel normal de trombocite

În prezent nu există o metodă de prevenție a trombocitozei ereditară, singura opțiune fiind sfatul genetic înainte de a obține o sarcină. Medicul genetician îți poate răspunde la întrebările referitoare la riscuri și opțiunile disponibile.

Trombocitoza secundară sau reactivă poate fi prevenită, de exemplu, evitând clasele de medicamente care duc la creșterea trombocitelor.

Recomandările pentru menținerea unei stări bune de sănătate pot reduce riscul de apariție a unor afectiuni trombocitare:

  • obiceiuri alimentare sănătoase;
  • renunțarea la fumat;
  • consum moderat de alcool;
  • dacă aveți antecedente de trombocitoză, evitați medicamentele care v-au produs în trecut episodul nedorit.

Afecțiuni asociate cu trombocitele crescute

Trombocitele crescute se regăsesc în trombocitoza esențială asociată cu o producție medulară de trombocite exagerată.

O serie de afecțiuni pot determina creșterea reactivă a numărului de trombocite: boli inflamatorii cronice, infecții acute, anemie feriprivă, splenectomie chirurgicală sau traumatică, diverse forme de cancer (pulmonar, gastro-intestinal, ovarian, mamar, limfoame).

Bibliografie

  1. Farrell, A.P. “BLOOD | Cellular Composition of the Blood.” Elsevier EBooks, 1 Jan. 2011, pp. 984–991, www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/thrombocyte, https://doi.org/10.1016/b978-0-12-374553-8.00125-8
  2. “NCI Dictionary of Cancer Terms.” Cancer.gov, Cancer.gov, 2024, www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/thrombocyte
  3. Malina, Mancas. “Trombocite | Ce Inseamna Trombocite Scazute Sau Crescute - Cancer360.” Cancer360, 29 Oct. 2019, cancer360.ro/trombocite/#5
  4. Clinic, Cleveland. “Platelets: When to Worry about Platelet Count.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/body/22879-platelets

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării