Ulei de măceșe: beneficii, proprietăți, contraindicații

Estetică medicală
06 Noiembrie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
Sticlute si boluri cu ulei de macese

Despre uleiul de măceșe

Tratamentele naturiste pe bază de ulei de măceșe pot contribui la obținerea unui aspect plăcut al tenului, al părului sau al unghiilor. Folosit corect, uleiul de măceșe poate asigura un ten ferm și neted, cu o culoare uniformizată și riduri fine diminuate. Conține vitamine, acizi grași esențiali și antioxidanți care conferă un aspect sănătos și strălucitor oricărui tip de ten. Pe lângă efectele sale hidratante și regenerante, uleiul de măceșe susține și procesul natural de vindecare a pielii, fiind ideal pentru tenul sensibil sau iritat.

Măceșul mai este numit și trandafir sălbatic, iar uleiul provenit din fructele de măceș este considerat a fi o alternativă naturală a Retinolului. Poate fi folosit în diverse tratamente naturiste pentru ten, în special pentru zona sensibilă din jurul ochilor, pentru atenuarea liniilor fine, dar și pentru păr. Uleiul de măceșe este bogat în vitamina A, B1, B2, B3, C, E, și în același timp conține și licopen, betacaroten, acizi grași, acid citric, acid oleic (Omega 3), acid linoleic (Omega 6) și acid palmitic. Măceșele au de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele, așa cum sunt lămâile sau grapefruitul. Vitamina C are numeroase proprietăți benefice pentru tratarea tenului, stimulând producerea naturală a colagenului, grăbind vindecarea și asigurând un nivel optim de hidratare. Vitamina A are un puternic efect antiaging. În același timp, acizii grași contribuie la regenerarea pielii.

Uleiul de măceșe se potrivește tuturor tipurilor de ten, chiar și pentru tenul afectat de cuperoză sau de acnee. Poate fi folosit pentru a trata pielea afectată de melasmă sau pete pigmentare. Poate fi utilizat pentru calmarea pielii iritate după epilarea sau după folosirea lamei de ras.

Ce beneficii are uleiul de măceșe

Printre beneficiile pe care le poate avea folosirea uleiului de măceșe în diverse tratamente sau în scop aromaterapeutic se numără următoarele:

  • are proprietăți astringente;
  • contribuie la producția naturală a colagenului;
  • deblochează porii;
  • reglează secreția de sebum;
  • are efect de hidratare;
  • reduce aspectul neplăcut al rozaceei, cicatricilor, acneei;
  • redă elasticitatea pielii;
  • previne apariția vergeturilor;
  • reduce hiperpigmentarea si uniformizează culoarea pielii;
  • protejează împotriva efectelor nocive ale razelor solare;
  • redă strălucirea și hidratarea părului uscat;
  • asigură un aspect sănătos părului deteriorat;
  • are efect de balsam când e folosit doar asupra vârfurilor părului;
  • înmoaie cuticulele și redă strălucirea naturală a unghiilor;
  • pentru uz intern, stimulează pofta de mânare și sprijină digestia;
  • are efecte diuretice, antidiareice.

Ce proprietăți are uleiul de măceșe

Uleiul de măceșe are proprietăți astringente, asigurând în același timp hidratarea. Tenul tratat cu ulei de măceșe va căpăta un aspect strălucitor și radiant. Se poate folosi uneori noaptea înainte de culcare pentru a avea efect în timpul somnului. La trezire, pielea va părea mai puțin obosită, având o strălucire naturală. Uleiul de măceșe nu doar că asigură hidratarea, ci are și un efect de sigilare, menținând efectul pentru o perioadă mai lungă de timp. Pielea va deveni astfel mai suplă și elastică, fără a avea un aspect gras sau încărcat.

Pentru uz intern, datorită vitaminei C, uleiul de măceșe poate contribui la întărirea sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte mai eficient împotriva infecțiilor.

Aroma ușoară și textura sa reconfortantă pot avea un efect calmant și relaxant, fiind util în masajele de relaxare sau în aromaterapie pentru reducerea stresului și a anxietății.

Sticluta cu ulei esential de macese

Utilizările uleiului de măceșe

Uleiul de măceșe poate fi utilizat pentru o gamă largă de tratamente ale tenului și părului. Se potrivește pentru tratarea tenului obosit, uscat, cu tendințe de acnee sau predispoziție spre ridare prematură. În același timp, tratamentele cu ulei de măceșe sunt potrivite pentru părul uscat, deteriorat, care se rupe ușor și are un aspect mat.

Se recomandă să se prepare ulei de măceșe acasă din măceșe proaspete sau uscate sau să se achiziționeze din surse sigure, ideal în ambalaje de sticlă de culoare închisă, pentru a preveni accesul razelor solare. Se păstrează în locuri răcoroase și întunecate, pentru a nu deveni rânced. Deși are un preț mai crescut, cel mai bun ulei este considerat a fi uleiul de măceșe presat la rece.

Recomandări de utilizare pentru uleiul de măceșe

Se recomandă să se folosească ulei de măceșe în tratamente pentru piele atunci când aceasta este afectată de uscăciune sau de acnee, dar și în cazul unui ten sensibil. Uleiul de măceșe nu poate fi folosit ca o cremă de față, deoarece formează o peliculă asupra pielii, astfel că nu poate fi folosit zilnic, ci ca tratament ocazional.

Uleiul de măceșe poate fi preparat și acasă, din fructe proaspete de măceș strivite în mojar sau pe tocătorul de lemn (se poate folosi în acest scop ciocanul de șnițele) și fierte apoi cu tot cu semințe pe baie de aburi într-un ulei neutru, cum ar fi uleiul de susan, de măsline, de sâmburi de caise sau de migdale. Se păstrează la macerat timp de o lună, timp în care se agită recipientul o dată la câteva zile. La final, se strecoară uleiul pentru a elimina măceșele uscate și poate fi folosit în tratamente cosmetice.

Se pot face măști seara, înainte de culcare, cu amestecuri de ulei de măceșe cu ulei de măsline, ulei de cocos, ulei de ricin, amestecate în proporții egale, dar numai cu acordul medicului dermatolog.

Un astfel de tratament poate avea efect antiinflamator și antiseptic, astfel că poate ajuta la reducerea aspectului neplăcut cauzat de afecțiuni ca rozacee, cuperoză, dermatită, psoriazis, eczeme sau acnee.

Totodată, utilizat în exces, acesta poate cauza iritații suplimentare. Uleiul de măceșe poate avea efect antirid și antiaging, în amestec cu ulei de lavandă și ulei de măsline. Pentru zona sensibilă din zona ochilor, se recomandă un amestec de ulei de măceșe cu ulei de cocos. Acest amestec este potrivit și pentru vindecarea buzelor crăpate. Atunci când se prepară acasă amestecuri cu ulei de măceșe, ideal este ca acesta să fie diluat în ulei neutru și să fie utilizate minimum trei tipuri de uleiuri. În funcție de proprietățile benefice ale acestora, amestecurile pot fi folosite pentru o gamă mai largă de afecțiuni ale pielii.

Contraindicații ale utilizării uleiului de măceșe

Nu se recomandă utilizarea uleiului de măceșe de către persoane predispuse la alergii. Pentru a evita apariția unor efect adverse, se recomandă ca înainte de începerea tratamentelor să se efectueze un test pe o zonă mică a pielii, pentru a se observa efectul uleiului de măceșe. În cazul în care apar iritații sau alte reacții alergice, cum ar fi mâncărimi ale pielii, lăcrimare abundentă, respirație șuierătoare, stări de greață sau vomă, trebuie încetată imediat utilizarea uleiului de măceșe și ar fi indicat să vă adresați medicului în cel mai scurt timp. În cazuri de alergie severă poate apărea anafilaxia.

Uleiul de măceșe nu trebuie folosit în exces, deoarece poate avea efecte contrare celor așteptate. Două sau trei picături de ulei de măceșe pot fi suficiente pentru a masa întreaga față, gâtul și decolteul. Prea mult ulei, în schimb, poate înfunda porii sau poate accelera efectele acneei. Se recomandă aplicarea cu ajutorul unei dischete de bumbac, nu direct cu degetele, care pot pune o presiune prea mare asupra pielii și pot adăuga impurități uleiului.

Utilizarea uleiului pe timpul zilei, în timpul expunerii la soare necesită o atenție sporită. Dacă este folosit pe timpul zilei, ideal ar fi să fie aplicat cu protecție solară, deoarece poate crește sensibilitatea la soare.

Pentru femeile însărcinate sau care alăptează se recomandă să fie consultat medicul specialist înainte de începerea utilizării uleiului de măceșe ca tratament. Nu se recomandă nici persoanelor predispuse la anemii sau care au afecțiuni care afectează coagularea sângelui.

Uleiul de măceșe este sensibil la oxidare și se poate degrada rapid dacă nu este păstrat în condiții optime (la rece și în recipiente închise ermetic). Uleiul oxidat poate provoca iritații și poate deveni ineficient.

Este important ca atunci când se fac tratamente ale tenului pe bază de ulei de măceșe, aplicarea să aibă loc pe tenul curățat în prealabil. Ca orice tratament de tip naturist, este important să se solicite mai întâi părerea medicului specialist, mai ales dacă este vorba despre afecțiuni care necesită și tratamente medicamentoase. Medicul dermatolog poate recomanda alternarea unor tipuri de tratamente, precum și anumite doze sau metode de aplicare.

Bibliografie

  1. https://www.paiskincare.ie/blogs/guides/skin-benefits-rosehip-oil
  2. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/rosehip-oil-for-face
  3. https://thenakedchemist.com/rose-hip-seed-oil/comment-page-1/
  4. https://www.goodhousekeeping.com/health/a20706831/rosehip-oil-benefits/
  5. https://www.healthline.com/health/rosehip-oil-benefits
  6. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-rosehip-oil

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării