Ulei de ricin: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
09 Noiembrie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
ulei de ricin beneficii proprietati contraindicatii

Uleiul de ricin este un ulei gros, inodor, obținut din semințele de ricin. Utilizarea sa datează din Egiptul antic, când uleiul de ricin era combustibil pentru lămpi, dar era folosit și în scopuri medicinale și de înfrumusețare. Se spune chiar că era folosit de Cleopatra pentru a-și lumina albul ochilor. În prezent, cea mai mare parte a uleiului de ricin este produsă în India. Este încă folosit ca laxativ și în produse pentru piele și păr. Uleiul de ricin este, de asemenea, un ingredient al uleiului de motor. Acest articol va prezenta ce este uleiul de ricin și va discuta despre beneficiile sale pentru piele, precum și despre modul de utilizare și posibilele efecte secundare la care să te aștepți.

Despre uleiul de ricin

Uleiul de ricin este un ulei vegetal pe care oamenii îl folosesc pentru o gamă largă de scopuri cosmetice și medicale. Oamenii iau de obicei ulei de ricin ca laxativ, dar uleiul are beneficii potențiale pentru păr și piele. Iată câteva informații esențiale despre uleiul de ricin:

  • provine din semințele plantei ricinus communis;
  • se aplică direct pe piele;
  • uleiul de ricin este relativ sigur de utilizat, dar unele persoane au raportat efecte secundare după ce l-au aplicat pe piele (reacții alergice);
  • se crede că uleiul de ricin are proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene, hidratante și alte câteva proprietăți utile.

Ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin

Uleiul de ricin, administrat intern, este un remediu împotriva constipației, dar și împotriva paraziților intestinali. Atenție însă, nu trebuie depășită doza recomandată de medic sau farmacist, pentru că pot apărea simptome neplăcute precum:

  • greață;
  • crampe abdominale;
  • vărsături;
  • balonare;
  • amețeli.

Beneficiile uleiului de ricin

Sunt câteva beneficii importante ale uleiului de ricin:

  • este un laxativ puternic: uleiul de ricin este clasificat ca un laxativ stimulativ, ceea ce înseamnă că ajută la curățarea intestinelor. Laxativele stimulatoare acționează rapid și sunt utilizate în mod obișnuit pentru a ameliora constipația temporară sau pentru a curăța intestinul înainte de procedurile medicale.
  • este un hidratant natural: uleiul de ricin este bogat în acid ricinoleic, un acid gras mononesaturat. Aceste tipuri de grăsimi pot fi folosite pentru a hidrata pielea.
  • poate favoriza vindecarea rănilor.
  • poate fi util pentru curățarea și păstrarea protezelor dentare. O serie de bacterii și ciuperci, inclusiv ciupercile Candida, se dezvoltă în mod obișnuit pe protezele dentare. Acest lucru poate crea probleme orale dacă protezele dentare nu sunt curățate și depozitate corespunzător.

Candida la nivel bucal poate declanșa o afecțiune numită stomatită a protezei.

Proprietăți

Uleiul de ricin nu este considerat un ulei comestibil și are un gust foarte neplăcut. Dar unii oameni iau cantități mici pe cale orală, din motive medicinale. O lingură de ulei de ricin conține:

  • calorii: 120;
  • proteine: 0 grame;
  • grăsimi: 14 grame;
  • carbohidrați: 0 grame;
  • fibre: 0 grame;
  • zahăr: 0 grame.

Uleiul de ricin conține, de asemenea:

  • vitamina E;
  • acizi grași Omega-9;
  • acizi grași Omega-6.

Ingredientul activ din uleiul de ricin este un acid gras numit acid ricinoleic.

Utilizările uleiului de ricin

Uleiul de ricin este recomandat pentru uz oral doar în tratamentul constipației. Chiar și în acest caz, cel mai bine este să se ia doza recomandată, deoarece uleiul de ricin ar putea provoca efecte secundare dacă doza este depășită. De asemenea, uleiul de ricin poate fi utilizat extern. Poate fi amestecat cu alte uleiuri (cocos sau migdale), pentru a se absorbi mai bine în piele.

De asemenea, uleiul de ricin poate fi utilizat pentru a hidratarea părului. Atenție însă, consistența lipicioasă a uleiului de ricin poate duce la încâlcirea părului.

Recomandări

Poate dura ceva timp până când uleiul de ricin este absorbit în piele, tocmai pentru că are o consistență lipicioasă. Ar putea ajuta dacă uleiul de ricin este în prealabil diluat. Uleiul de ricin poate fi diluat cu alte uleiuri (ulei de măsline sau ulei de arahide). Cantitatea de ulei de ricin trebuie să fie egală cu cantitatea uleiului cu care se amestecă.

Contraindicații

Deși semințele de ricin conțin o substanță toxică numită ricină, aceasta este eliminată în timpul procesării uleiului de ricin. Dar trebuie să știi că există unele riscuri legate de utilizarea uleiului de ricin:

  • reacții alergice: dacă știi că ești alergic, pot apărea simptome precum mâncărime, inflamații, erupții cutanate. De aceea se recomandă să testezi uleiul de ricin pe o porțiune mică de piele, pentru a vedea dacă apar reacții alergice.
  • disconfort gastrointestinal: uleiul de ricin poate ajuta la ameliorarea constipației. Dar poate provoca greață, crampe abdominale, vărsături, balonare și amețeli, în cazul în care doza este prea mare.
  • preocupări legate de sarcină: gravidele nu ar trebui să folosească uleiul de ricin pentru că în unele cazuri ar putea induce travaliul. Nu există suficiente cercetări pentru a ști dacă uleiul de ricin este sigur de utilizat în timpul sarcinii sau în timpul alăptării. Nu este clar nici dacă este sigur pentru sugari sau copii, de aceea este mai bine dacă nu este utilizat, cel puțin nu fără recomandarea medicală.

Trebuie să mai știi că:

  • atunci când utilizezi ulei de ricin pentru constipație, ia-l cu câteva ore înainte sau după ce iei orice alte medicamente. Laxativele pot schimba modul în care acționează unele medicamente. De asemenea, uleiul de ricin nu trebuie combinat cu alte laxative sau diuretice.
  • dacă iei prea mult ulei de ricin, acesta poate provoca crampe abdominale, dureri în piept, diaree, amețeli, erupții cutanate și dificultăți de respirație. Se recomandă să mergi la medic de urgență dacă apar astfel de simptome.
  • uleiul de ricin nu este la fel de toxic pentru animalele de companie ca semințele de ricin crude. Dar dacă animalul tău de companie înghite mult ulei de ricin, contactează imediat medicul veterinar pentru a vedea dacă are nevoie de tratament de urgență.

Așadar, uleiul de ricin a fost folosit de secole pentru a trata constipația și poate fi un bun hidratant natural pentru pielea și scalp. Dar nu există prea multe dovezi științifice pentru alte posibile beneficii pentru sănătate. Discută cu medicul tău înainte de a-l utiliza, indiferent de formă.

Bibliografie

  1. Healthline, „4 benefits and uses of castor oil”: https://www.healthline.com
  2. WebMD, „The health benefits of castor oil”: https://www.webmd.com
  3. Medical News Today, „Benefits of castor oil for the face and skin”: https://www.medicalnewstoday.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării