Omega‑3: de ce e important pentru sănătatea organismului uman

importanta omega3 pentru sanatatea organismului uman

Despre Omega-3

Acizii graşi Omega-3 sunt acizi polinesaturaţi esenţiali pentru organismul uman.

Ei sunt împărţiţi în trei categorii:

  • acid alfa linoleic – ALA -nreprezintă cel mai comun acid gras Omega-3 şi se găseşte în anumite alimente de origine vegetală bogate în grăsimi - seminţe de in, seminţe de chia, nuci);
  • acid eicosapentaenoic - EPA - acest acid se regăseşte în peşte, fructe de mare şi ulei de peşte, iar cea mai importantă funcţie pe care o prezintă este aceea de a reduce inflamaţia din organism;
  • acid docosahexaenoic - DHA - acest acid este important în dezvoltarea sistemului nervos al fătului şi în procesul de alaptare. Ca surse, acidul docosahexaenoic se regăseşte în: peşte gras, fructe de mare, ulei de peşte, alge.

Acizii Omega-3 sunt cei esenţiali (acizi eicosapentaenoic) EPA pe care organismul nu îi poate produce, de aceea se recomandă procurarea lor printr-o dietă bogată în alimente cu conţinut ridicat în Omega-3.

Asociaţia Americană a Inimii (American Heart Association) recomandă ca Omega-3 care se regăseşte în peşte şi în uleiul de peşte să fie consumat zilnic de persoanele care prezintă un risc crescut de afecţiuni cardiovasculare, ca de exemplu infarct, accident vascular cerebral etc.

Suplimentele de Omega-3 se găsesc sub formă de capsule cu ulei de peşte, de comprimate, de ulei de peşte sau de sirop. Atunci când se va alege tipul de supliment Omega-3, trebuie să se ţină seama de raportul dintre diversele forme de acizi graşi, în special DHA şi EPA.

Specialiştii recomandă administrarea de suplimente cu Omega-3 de obicei în prima parte a zilei, în timpul mesei, pentru a avea o absorbţie cât mai eficientă. Acestea se administrează zilnic sau de câteva ori pe săptămână, în funcţie de recomandarea specialistului.

Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul zilnic de Omega-3: doza minimă este între 250 - 500 mg EPA şi DHA combinate pentru oamenii sănătoşi. Însă dozele ar trebui personalizate de medicul specialist pentru fiecare caz în parte, respectiv modul de administrare. Suplimentele de Omega-3 nu se iau după bunul plac.

Beneficii

Academia Americană a Inimii recomandă consumul de peşte de cel puţin două ori pe săptămână pentru a se putea asigura aportul minim de Omega-3, cu scopul de a reduce riscul de afecţiuni cardiovasculare. Cel mai important beneficiu al consumului de Omega-3 îl reprezintă sănătatea inimii.

Studiile de specialitate au arătat că:

  • acizii graşi Omega-3 prezintă efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular, imunitar, nervos, respectiv scăderea proceselor inflamatoare;
  • s-a evidenţiat o legătură semnificativă între consumul de alimente bogate în Omega-3 (peşte, fructe de mare) şi îmbunătăţirea stării de sănătate;
  • consumul de acizi graşi Omega-3 proveniţi din anumite specii de peşte (precum somonul, sardinele, anşoa) este legat de o scădere cu 10% a riscului de a muri de atac de cord;
  • laptele şi carnea de origine bio sunt mult mai bogate în acizi graşi Omega-3, iar carnea bio conţine mai puţine grăsimi saturate care măresc riscul afecţiunilor cardiovasculare.

Contraindicaţii

Conform Food and Drug Administration (FDA), administrarea a maximum 2000 mg pe zi din suplimente este sigură însă, administrați în doze mari, acizii Omega-3 prezintă contraindicaţii la persoanele cu tulburări de coagulare care au administrată medicaţie cu warfarina sau substanţe anticoagulante, deoarece subţiază sângele. Dozele zilnice ridicate sunt, de obicei, utilizate pentru a reduce nivelul trigliceridelor, însă oricine ia aceste suplimente ar trebui să fie sub îndrumarea medicului.

Consumul excesiv de ulei de peşte, în cazul copiilor, poate produce reacţii alergice. De asemenea, persoanele care prezintă alergie la peşte sau la fructe de mare au contraindicaţii în folosirea uleiului de peşte.

Alte simptome:

  • gust ciudat;
  • respiraţie urât mirositoare;
  • arsuri la stomac;
  • greaţă;
  • diaree;
  • dureri de cap;
  • transpiraţii.

Înainte de a procura aceste suplimente, în special în cazul persoanelor cu boli precum diabet, cancer, patologii de tip gastroenterologic sau persoanele cu tensiune scăzută sub limita inferioară este indicat să consultați medicul specialist .

Deficitul acizilor Omega-3 este foarte rar în zilele noastre, dar simptomele lipsei de de Omega-3 sunt:

  • piele aspră;
  • piele uscată;
  • piele care se exfoliază;
  • apariţia de eczeme însoţite de mâncărime.
importanta omega3 pentru sanatatea organismului uman

Alimente bogate în Omega-3

Conform National Heart Foundation of Australia, cele mai bogate alimente de origine animală şi vegetală cu un conţinut ridicat de Omega-3 sunt următoarele:

Pește proaspăt (150 g)

Omega-3

> 500 mg

Chefal
Somon
Macrou
Sardine
Biban
Păstrav
Plătică

Fructe de mare (100 g)

Omega-3

500 - 1000 mg

Midii

Omega-3

300 - 500 mg

Calamar
Stridii

Omega-3

< 300 mg

Scoici
Creveţi
Caracatiţă
Crab
Homar

Pește conservat (100 g)

Omega-3

> 1500 mg

Sardine în conservă
Somon în conservă

Omega-3

500 - 1500 mg

Ton în conservă
Midii afumate
Hamsii
Hering murat
Stridii afumate

Surse de alimente de origine vegetală bogate în acizi graşi Omega-3:

Grupa de alimenteAlimentGramajOmega-3 (mg)
Nuci şi seminţeNuci30g1,884 mg
Nuci pecan30g186 mg
Alune de padure30g36 mg
Seminţe chia15g2,685 mg
Seminte in4g922 mg
Uleiuri şi grăsimiUlei rapiţă20g1,820 mg
Ulei soia20g1,434 mg
Ulei măsline20g92 mg
Ulei seminţe in20g10,918 mg

Uleiul de peşte provine de la mai multe specii de peşte, însă cele mai bogate în Omega-3 sunt tonul, somonul, heringul şi macroul.

 

Bibliografie

 

  1. “AUSNUT 2011–13” Data.gov.au, 2016, https://data.gov.au
  2. Mooney B, Nichols P, Elliot N. Seafood the good food II: the oil content and composition of Australian commercial finfish, shellfishes and factors affecting edible species. Melbourne: CSIRO, 2002.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării