Hrișca: beneficii, proprietăți, contraindicații
Hrișca este o plantă ale cărei semințe conțin fibre, proteine, minerale, dar și alți compuși care au o valoare nutrițională semnificativă. Din frunze și flori se face un fel de făină care este folosită ca aliment, dar se poate administra și ca medicament, de exemplu pentru:
- îmbunătățirea fluxului sanguin prin întărirea venelor și a vaselor mici de sânge;
- tratarea venelor varicoase și circulației deficitare la nivelul picioarelor;
- prevenirea aterosclerozei.
Hrișca este, de asemenea, utilizată pentru tratarea diabetului. Se cultivă în special în emisfera nordică (Rusia, Kazahstan, China și Europa Centrală și de Est). În acest articol îți spunem care sunt beneficiile, utilizările, dar și precauțiile consumului de hrișcă.
Despre hrișcă
Hrișca (Fagopyrum esculentum) aparține unui grup de alimente denumite „pseudocereale” (asemenea quinoa și amaranth). Hrișca este lipsită de gluten în mod natural, nefiind înrudită cu grâul. Se folosește pentru prepararea de ceai sau sub formă măcinată. Hrișca a devenit populară ca hrană sănătoasă datorită conținutului ridicat de minerale și antioxidanti.
Beneficiile consumului de hrișcă
Hrișca este bogată în flavonoide precum:
- rutină: întărește vasele de sânge;
- quercetină: ajută la reducerea inflamațiilor.
Cele mai importante beneficii ale acestei plante sunt:
- reprezintă o opțiune alimentară pentru boala celiacă: hrișca nu este asemănătoare grâului, este mai degrabă o sămânță. Pe lângă faptul că nu are gluten, hrișca conține mult mai multe fibre, vitamine și minerale decât produsele din orez care sunt adesea folosite în rețetele fără gluten.
- asigură o digestie mai bună: fibrele permit mișcări intestinale regulate și reduc potențialul de a experimenta simptome precum constipația. O dietă bogată în fibre va proteja cu siguranță sănătatea digestivă.
- gestionează zahărul din sânge: acest aliment este bogat în substanțe nutritive, cum ar fi proteine, fibre și flavonoide. Se pare că acești nutrienți din hrișcă au ajutat persoanele cu diabet de tip 2 să gestioneze această afecțiune prin îmbunătățirea rezistenței la insulină.
- previne bolile cardiovasculare: persoanele care consumă în mod regulat produse din hrișcă au niveluri mai scăzute de colesterol, trigliceride și glucoză din sânge. Ajutând la gestionarea acestor factori de risc, o dietă bogată în hrișcă ajută la reducerea șanselor de a dezvolta boli cardiovasculare.
Proprietăți
Hrișca nu numai că este un aliment delicios, dar este și sănătoasă, pentru că asigură un aport excelent de antioxidanți și nutrienți esențiali, care determină o funcționare optimă a organismului. De asemenea, hrișca reprezintă o soluție proteică excelentă persoanelor vegetariene, precum și pacienților diagnosticați cu boala celiacă.
Utilizări
Hrișca se găsește de obicei sub formă de boabe (semințe) sau făină. Și boabele și făina se pot utiliza în mai multe moduri. Este important să știi că boabele crude au o nuanță de verde, în comparație cu boabele coapte. Boabele de hrișcă coapte nu au un gust foarte bun.
Calorii și valori nutriționale
Carbohidrații sunt principala componentă dietetică a hrișcăi. Proteinele și diversele minerale și antioxidanți sunt, de asemenea, prezente. Valoarea nutritivă a hrișcăi este considerabil mai mare decât cea a multor alte cereale. Datele nutriționale pentru 100 de grame de hrișcă crudă sunt următoarele:
- calorii: 343;
- apă: 10%;
- proteine: 13,3 grame;
- carbohidrați: 71,5 grame;
- zahăr: 0 grame;
- fibre: 10 grame;
- grăsimi: 3.4 grame;
- carbohidrați.
Cele mai abundente minerale din hrișca comună sunt:
- mangan: găsit în cantități mari în cerealele integrale, manganul este esențial pentru un metabolism sănătos, pentru creștere, dezvoltare și pentru apărarea antioxidantă a organismului.
- cupru: adesea lipsit în dieta occidentală, cuprul este un oligoelement esențial care poate fi benefic pentru sănătatea inimii, atunci când este consumat în cantități mici.
- magneziu: atunci când este prezent în cantități suficiente în dietă, acest mineral esențial poate reduce riscul de a suferi de diverse afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
- fier: deficitul acestui mineral important duce la anemie, o afecțiune caracterizată prin reducerea capacității de transport al oxigenului în sânge.
- fosfor: acest mineral joacă un rol esențial în creșterea și întreținerea țesuturilor corpului.
Hrișca conține câțiva compuși vegetali importanți precum:
- rutin: principalul polifenol antioxidant din hrișcă, rutina poate reduce riscul de cancer și poate îmbunătăți inflamația, tensiunea arterială și profilul lipidic din sânge.
- quercetină: găsită în multe alimente vegetale, quercetina este un antioxidant care poate avea o varietate de efecte benefice asupra sănătății, inclusiv reducerea riscului de cancer și de boli de inimă.
- vitexina: poate avea o serie de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, un consum excesiv poate contribui la o tiroidă mărită.
- d-chiro-inositol: acesta este un tip unic de carbohidrați solubili care reduce nivelul de zahăr din sânge și poate fi benefic pentru gestionarea diabetului. Hrișca este cea mai bogată sursă alimentară a acestui compus vegetal.
Dacă ești interesat de o dietă cu hrișcă, este recomandat să consulți medicul sau nutriționistul, pentru cele mai bune recomandări.
Recomandări privind consumul de hrișcă
Deși mai sunt necesare studii suplimentare, consumul de hrișcă ar putea fi recomandat pentru:
- vene varicoase și alte probleme circulatorii (insuficiență venoasă cronică): consumul de ceai de hrișcă timp de 3 luni ar putea împiedica picioarele persoanelor cu insuficiență venoasă cronică să devină mai umflate.
- diabet: consumul zilnic a 70-100 de grame de făină sau cereale de hrișcă ar putea îmbunătăți toleranța la glucoză pe termen lung la persoanele cu diabet.
- probleme de vedere la persoanele cu diabet: administrarea de hrișcă pe cale orală timp de 3 luni ar putea îmbunătăți vederea la persoanele cu probleme de vedere din cauza diabetului.
- îmbunătățirea fluxului sanguin.
- prevenirea „întăririi arterelor” (ateroscleroză).
Contraindicații
Nu discutăm despre contraindicații în cazul consumului de hrișcă, ci mai degrabă de precauții:
- sarcina și alăptarea: nu există suficiente informații fiabile despre siguranța administrării de hrișcă în caz de sarcină, de aceea este mai bine să se evite consumul.
- alergia la hrișcă: unele persoane care sunt expuse la hrișcă la locul de muncă pot dezvolta alergie la hrișcă. Alte persoane pot deveni, de asemenea, alergice la hrișcă. Reexpunerea la hrișcă poate duce la reacții alergice grave, inclusiv erupții cutanate, rinoree, astm, scădere a tensiunii arteriale, mâncărimi, umflături și dificultăți de respirație (șoc anafilactic).
- boala celiacă sau sensibilitatea la gluten: unii cercetători cred că includerea hrișcăi într-o dietă fără gluten ar putea să nu fie sigură. Cu toate acestea, hrișca este considerată un aliment acceptabil. Persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten pot, probabil, să mănânce hrișcă în siguranță.
- alergie la orez: unele persoane care sunt alergice la orez ar putea deveni alergice și la hrișcă.
- diabet: hrișca ar putea scădea nivelul de zahăr din sânge. Există o îngrijorare că ar putea interfera cu controlul glicemiei la persoanele cu diabet. Este posibil să fie necesară modificarea dozei de medicamente pentru diabet.
- chirurgie: hrișca ar putea scădea nivelul zahărului din sânge. Există o îngrijorare că ar putea interfera cu controlul glicemiei în timpul și după o intervenție chirurgicală. Nu folosi cantități mari de hrișcă cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată.
Hrișca ar putea scădea glicemia prin diminuarea absorbției zaharurilor din alimente. Medicamentele pentru diabet sunt, de asemenea, utilizate pentru a reduce glicemia. Administrarea hrișcăi împreună cu medicamente pentru diabet ar putea face ca glicemia să fie prea scăzută. Monitorizează îndeaproape glicemia. S-ar putea să fie necesară modificarea dozei de medicamente pentru diabet.
În concluzie:
- consumul de hrișcă este legat de mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv de un control îmbunătățit al glicemiei și de sănătatea inimii.
- consumul de hrișcă nu este asociat cu multe efecte adverse asupra sănătății. Cu toate acestea, unele persoane pot fi alergice.
- hrișca nu conține gluten, este o sursă bună de fibre și este bogată în minerale și diverși compuși vegetali, în special rutină.
Bibliografie
- WebMD, „Health Benefits of Buckwheat”: https://www.webmd.com
- RxList, „Buckwheat”: https://www.rxlist.com
- Healthline, „Buckwheat 101: Nutrition Facts and Health Benefits”: https://www.healthline.com
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Usturoi: beneficii, proprietăți, contraindicații
Usturoiul este o plantă perenă care provine din Asia Centrală. În prezent, usturoiul se cultivă în întreaga lume. Planta poate crește până la 1,5 metri înălțime sau mai mult. Bulbul compus este partea folosită în medicină. Fiecare bulb este alcătuit din 4 până la 20 de căței...
Lăptișor de matcă: beneficii, proprietăți, utilizări
Lăptișorul de matcă este considerat un ingredient miraculos, capabil de o mulțime de beneficii pentru organismul uman. Citește în continuare pentru a afla ce este, de fapt, lăptișorul de matcă, ce beneficii și ce proprietăți are și cum poate fi utilizat pentru a-ți îmbunătăți s...
Ulei de rapiță: beneficii, proprietăți, contraindicații
Planta de rapiță înflorește de obicei vara și este renumită pentru florile sale galben-aurii. Rapița face parte din familia verzei și este strâns înrudită cu napul și muștarul. Uleiul de rapiță este bogat în grăsimi sănătoase. Acest tip de ulei culinar se deosebește de uleiul...