MEDICINA GENERALA

16 Iulie 2018

Virusul HPV. Tipuri de leziuni HPV: Diagnostic, tratament si prevenire

scris de

Daraban Diana - Maria

Exista tipuri diferite de leziuni produse de infectia cu HPV, care apar la nivelul pielii si mucoaselor, atat la femei, cat si la barbati. Despre cum le putem recunoaste, care sunt complicatiile si tratamentul leziunilor HPV, aflam de la dr. Diana Daraban, medic specialist dermatovenerologieHyperclinica MedLife Baneasa, Hyperclinica MedLife Titan.

Diana Maria Daraban Dermatovenerologie

Infectia cu HPV este o infectie virala. Exista peste 120 de tipuri de virusuri papiloma umane, ele alcatuiesc o familie numita papovaviride si pot determina leziuni atat la nivelul pielii, cat si la nivelul mucoaselor, la orice varsta, atat la femei, cat si la barbati.

Infectia cu HPV: tipuri de leziuni. Cum le recunoastem?

Cele mai des intalnite tipuri de leziuni produse de infectia cu HPV sunt urmatoarele:

1. Veruci plantare sau negii plantari, care pot imbraca cel putin doua aspecte clinice:

 • Leziuni izolate sau putine la numar, profunde, endofitice, dureroase, keratozice, cu suprafata uneori punctata (puncte negricioase care sunt de fapt capilare trombozate sau incluziuni de praf).
 • Veruci in mozaic, adica mai multe leziuni superficiale, confluate in placi keratozice, in general nedureroase, se localizeaza tot la nivelul talpilor.

2. Veruci comune, vulgare, cu localizare la nivelul mainilor in mod special.  Pot aparea pe fata dorsala a mainilor, pe degete, mai rar pe fata palmara, uneori chiar in apropierea unghiilor, periunghial sau subunghial.

Clinic vorbind, sunt niste excrescente keratozice cu suprafata brazdata de santuri, uneori dureroase. Atunci cand se localizeaza in apropierea unghiei, pot decola partial unghia.

3. Veruci filiforme sau papiloamele filiforme sunt niste mici excrescente aciculate, rozalii sau de culoarea pielii, se localizeaza frecvent pe fata, periorificial, pe gat, la nivelul scalpului.

4. Veruci plane, care sunt niste mici papule iesite usor in relief, de culoare rozalie sau galbuie, cu localizare in mod special pe fata, fata dorsala a mainilor, fata anterioara a gambelor. Au uneori dispozitie liniara, datorita autoinocularii prin grataj, prin scarpinat sau pot sa conflueze in placi keratozice.

5. Condiloame sau vegetatii veneriene, care pot imbraca mai multe aspecte

 • Cea mai des intalnita varianta este cea de excrescente carnoase cu suprafata neregulata cu aspect conopidiform sau in cresta de cocos, cu localizare atat la nivelul zonei genitale, dar se pot intalni si perianal sau inghinal, la nivelul feselor.
 •  Alte variante de manifestari pot fi sub forma de papule sau leziuni usor reliefate, de culoare rozalie sau maronie, cu suprafata neteda sau usor mamelonata, cu posibila localizare la nivel genital, perianal.

Diagnosticul leziunilor HPV

Diagnosticul este in principal clinic, nu sunt greu de recunoscut. Insa, uneori recurgem si la testari, cand sunt periorificial pe zona genitala, se recomanda si alte investigatii, la ginecolog, la proctolog.

Testarea pentru HPV

Cea mai utilizata metoda de testare este cea de analiza moleculara a ADN-ului. Pacientii o stiu sub denumirea de genotipare HPV si este o metoda PCR, (polymerase chain reaction) foarte sensibila si specifica care ne ajuta la detectarea tulpinilor de HPV, prezente in principiu la nivelul mucoaselor.

Prelevarile se pot face de la nivelul colului uterin, mucoasei perianale, mucoasei uretrale la barbati si uneori chiar si din cavitatea bucala.

La rezultat, tulpinile sunt impartite in trei categorii:

 • Tulpini cu risc oncogen redus,
 • Tulpini cu risc oncogen intermediar,
 • Tulpini cu risc oncogen crescut.

Testarea HPV vine la pachet si cu alte investigatii, mai ales in cazul femeilor. Se recomanda efectuarea unuui test Babes Papanicolau si sunt cazuri in care se fac investigatii mai extinse la ginecologie, cu colposcopie si cu prelevare de biopsie.

In aceste cazuri, abordarea devine multidisciplinara, dermatologie, ginecologie sau sunt si alte situatii in care se colaboreaza cu proctologul, urologul si chiar si cu medicul specialist ORL.

Tratamentul leziunilor HPV

Chiar daca in 40-50 % din cazuri, infectiile cu HPV regreseaza spontan, noi totusi efectuam tratament, pentru ca in multe situatii vin la pachet cu disconfort fizic. Leziunile pot fi dureroase sau asociate cu mancarimi, dar sunt si situatii, mai ales in cazul celor cu localizare genitala, in care exista un impact psihic foarte mare cu afectarea vietii sexuale si scaderea libidoului.

Tratamentul vizeaza distrugerea leziunilor clinic vizibile, prin diferite metode. Aceasta abordare nu duce la eradicarea completa a virusului. De multe ori, exista recidive, nu exista o metoda care sa elimine infectia cu HPV.

Tratamentul se face pe doua planuri, planul extern, distrugem leziunile printr-o metoda sau alta si asociem tratament oral, imunostimulator, care poate sa fie de sinteza sau din plante sau tratamente homeopate care vor creste sansele de reusita.

Tipuri de tratamente locale: diverse variante de solutii creme, plasturi, care vor duce la eliminarea treptata a leziunilor. Avantajul acestui tip de tratament este ca nu produce disconfort pacientului, dezavantajul fiind de multe ori durata foarte lunga pana la obtinerea rezultatelor.

Alte metode de tratament:

 • Inghetarea, crioterapia leziunilor.
 • Electrocauterizare sau ablatie cu laser CO2.
 • Excizia chirurgicala atunci cand ne confruntam cu leziuni de dimensiuni mari, putine la numar.

Tratament cu laser al leziunilor HPV

In clinica DermaLife, de multe ori recurgem la un tratament mai special, mai modern si anume laserul colorat pulsat (https://www.dermalife.ro/laser-pulsat-vbeam-perfecta), care este un tip de laser non invaziv, cu ajutorul caruia putem trata veruci care nu se localizeaza la nivelul mucoaselor, sunt la nivelul pielii, pe maini, picioare sau pe fata.

Avantajele laserului pulsat:

 • Nu se efectueaza cu anestezie locala.
 • Durata tratamentului este scurta. 
 • Nu se insoteste de rani deschise. 
 • Nu avem perioade de cicatrizare. 
 • Nu avem risc de infectie. 
 • Nu avem risc de semne.

Trebuie efectuate mai mult sedinte care se spatiaza in principiu la 2, 3 saptamani, pana la obtinerea rezultatelor scontate

Complicatii ale leziunilor HPV

Leziunile pot sa cresca foarte mult in dimensiuni si sa fie insotite si de disconfort, de prurit, de dureri, de chiar si impotenta functionala.

Sunt situatii in care impactul psihic este foarte mare

Exista cazuri in care leziunile se suprainfecteaza bacterian si este nevoie sa recurgem la tratamente locale antibiotice sau uneori chiar si sistemice.

In cazul infectiei HPV cu localizare genitala exista o asociere posibila cu alte boli cu transmitere sexuala, de aceea la acesti pacienti facem un screening pentru  boli cu transmitere sexuala, efectuarea unor analize de sange, in care facem testari pentru hepatitele cu virus b si c, infectia cu hiv, sifilis, herpes si prelevari si analize de secretii genitale

Prezenta leziunilor, a tulpinilor cu risc crescut oncogen nu inseamna ca o sa facem cancer, dar trebuie sa ne faca pe noi sa constientizam ca ne confruntam cu o problema, sa mergem periodic la control, sa efectuam investigatii asa cum ne recomanda medicul care ne ingrijeste.

Prevenirea infectiei cu HPV

Pentru tipurile cu localizare extragenitala, este necesar sa respectam masurile de igiena normale.

Pentru cele cu localizare genitala, ideal ar fi sa avem un numar cat mai mic de parteneri sexuali, sa folosim prezervativul, sa evitam contactele sexuale atunci cand exista leziuni clinic vizibile si, bineinteles, se poate efectua vaccinarea anti HPV.

Urmeaza sa apara si la noi pe piata vaccinul nonavalent, care se poate efectua la copiii intre 9 si 14 ani, fete si baieti, care nu si-au inceput inca activitatea sexuala, dar si la adultii tineri, care chiar daca si-au inceput activitatea sexuala si uneori au deja cel putin un tip de infectie cu HPV, acest vacin ii poate proteja pentru celelalte tulpini. Foarte rar se intampla sau e aproape imposibil sa le avem pe toate 9 deodata, la pachet.

Transmiterea virusurilor HPV

Infectarea cu virusurile HPV se poate produce foarte usor.

In cazul virusurilor HPV cu localizare la nivelul pielii, trasmiterea se face prin heteroinoculare, adica prin contact direct. Ee pot transmite de la om la om, nu s-a dovedit pana acum transmiterea de la animal la om.

De asemenea, se poate produce prin autoinoculare, daca pacientul isi lezeaza, isi scarpina, isi traumatizeaza o leziune HPV, poate sa ia virusul sub unghii, la nivelul degetelor si poate inocula si in alte parti, pe suprafata tegumentului.

Se pot transmite si indirect, de exemplu, ne putem contamina in medii precum bazine de inot, sali de sport.

In cazul virusurilor HPV cu localizare genitala, transmiterea in 90-95 % din cazuri se face prin contact sexual, chiar si daca acesta este protejat, rareori se transmite domestic, adica prin intermediul prosoapelor utilizate in comun.

Mai exista o situatie, rara, din fericire, transmiterea materno fetala, verticala.  Aceasta se poate intampla in timpul nasterii, daca nasterea este naturala, copilul se poate contamina cand trece prin filiera genitala, putand sa apara o manifestare rar intalnita si anume papilomatoza laringiana infantila.Echipa MedLife de Dermatovenerologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.