Canicula: ce este, efecte asupra sănătății

Ce este canicula
Canicula este un fenomen meteorologic caracterizat prin temperaturi anormal de ridicate, ce pot avea efecte negative asupra sănătății, în special în regiunile cu umiditate crescută. În România, canicula este definită ca o creștere a temperaturii zilnice cu peste 10 grade Celsius față de temperatura medie a zonei respective. Canicula este mai mult decât un simplu disconfort: ea poate duce la îmbolnăviri și decese. Cele mai multe decese au loc în prima și a doua zi a unui val de căldură, când organismul nu e obișnuit cu temperaturile ridicate, cel mai frecvent fiind afectate persoanele vârstnice. O perioadă îndelungată de temperaturi anormal de mari poate avea și alte efecte, precum distrugerea culturilor, a faunei, creșterea riscului de producere a incendiilor de vegetație. Perioadele prelungite de căldură extremă pot duce la pene de curent, la creșterea poluării atmosferice și la un risc crescut de transmitere a bolilor infecțioase.
Zilele cu temperaturi mari și valurile de căldură sunt o parte naturală a variațiilor zilnice ale vremii. Cu toate acestea, din cauza schimbărilor climatice, zilele și nopțile mai calde decât în mod obișnuit au devenit tot mai frecvente în ultima perioadă, inclusiv în România, și au dus la înmulțirea problemelor medicale legate de caniculă.
Efectele caniculei asupra sănătății
Canicula poate avea un impact semnificativ asupra sănătății oamenilor. Se poate ajunge până la decese cauzate de căldură, astfel că aceasta este printre cele mai periculoase fenomene meteorologice cunoscute de om. Temperaturile ridicate pot genera probleme de sănătate atât persoanelor sănătoase, dar mai ales celor cu afecțiuni cardiovasculare, neuropsihice, endocrine, metabolice și, în general, bolnavilor cronici şi copiilor.
Dacă organismul nu reușește să-și menţină temperatura în jurul valorii de 37 de grade și pierde prea multă apă și săruri, pot apărea amețeli, crampe musculare, senzaţie de epuizare, șoc hipertermic sau insolaţie.
Un studiu publicat în luna iulie 2023 în revista științifică „Nature Medicine” a analizat date din 35 de țări europene, a căror populație totală depășește 543 de milioane de persoane, pentru a determina impactul caniculei asupra sănătății. Cercetătorii s-au concentrat asupra anului 2022, cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată în Europa, și au estimat că 61.672 de persoane au murit din cauze legate de căldură.
Afecțiuni asociate cu valurile de căldură din România
Pe măsură ce corpul se încălzește, vasele de sânge se dilată. Aceasta duce la scăderea tensiunii arteriale și face ca inima să lucreze mai mult și să facă eforturi mai mari pentru a pompa sângele. Deoarece vasele de sânge suferă modificări, pot apărea simptome ușoare, cum ar fi o erupție cutanată, mâncărimi sau picioare umflate. Dacă tensiunea arterială scade prea mult, crește semnificativ și riscul de atac de cord.
În același timp, transpirația duce la pierderea de apă, săruri și vitamine. Acest lucru, combinat cu scăderea tensiunii arteriale, poate duce la epuizare din cauza caniculei. Sunt citate și agravări ale unor boli cronice, în special boli cardiovasculare sau psihice.
Insolația este una dintre cele mai frecvente și periculoase afecțiuni asociate cu valurile de căldură. Ea apare atunci când se produce supraîncălzirea organismului, care nu-și mai poate menține temperatura normală. Leșinul este cel mai comun semn al insolației. Dacă temperatura corpului se menține ridicată prea mult timp, se poate ajunge la leziuni ale organelor vitale, cel mai afectat dintre acestea fiind creierul, și chiar la deces.
În situațiile de cod roșu de caniculă (temperaturi peste 40 de grade), pot apărea simptome precum:
- amețeli;
- greață;
- leșin;
- confuzie;
- respiraţie superficială, rapidă;
- crampe musculare;
- dureri de cap;
- transpirație abundentă;
- sete accentuată;
- insomnie;
- oboseală fizică și psihică;
- tulburări ale ritmului cardiac;
- convulsii;
- comă.
Dacă simptomele durează mai mult de o oră, este necesară consultarea unui medic.
Ce mâncăm vara pe caniculă
Conform DSP (Direcția de Sănătate Publică), în meniul zilnic de vară trebuie să fie prezente toate grupele de alimente: proteine, carbohidrați și lipide. Este important să se acorde atenție proporțiilor, astfel încât să mâncăm alimente cu cât mai multe vitamine, minerale, dar și multă apă. Legumele și fructele proaspete trebuie să constituie cea mai mare parte din meniul zilnic (indiferent că este cod roșu de caniculă, galben sau portocaliu), acestea fiind surse de vitamine, enzime, fibre și antioxidanți.
Alimente recomandate pe caniculă:
- fructe: pepeni verzi și galbeni, pere, mere, caise, mango, smochine, etc.;
- legume: roșii, castraveți, dovlecei, ardei, vinete, ciuperci, conopidă, fasole verde etc.;
- cereale integrale, orez, pâine neagră cu semințe;
- produse lactate;
- sucuri din fructe și legume;
- ceaiuri (verde, negru, infuzii de plante).
În condiții de caniculă, cafeaua se poate consuma în cantități limitate, din cauza efectului său laxativ şi diuretic. În ceea ce privește sucurile de fructe, acestea conțin mai mult zahăr decât fructul în sine. De aceea se recomandă consumul fructului întreg. Produsele din lapte fermentat, în special iaurtul, nu trebuie să lipsească din dietă în perioadele cu temperaturi caniculare. Valoarea nutrițională și beneficiile pentru sănătate ale culturilor active ale iaurtului sau chefirului se adaugă la aportul de săruri minerale, care compensează pierderile prin transpirație. De asemenea, este necesară o hidratare corespunzătoare cu cel puțin doi litri de apă pe zi. Cantitatea de lichide ingerată de persoanele în vârstă sau care prezintă comorbidităţi trebuie adaptată în funcţie de patologia de care suferă.

Măsuri de protecție în caz de caniculă
Printre măsurile de protecție în caz de caniculă se numără:
Pentru adulți, recomandăm următoarele măsuri de protecție în caz de caniculă:
- să stea în cea mai răcoroasă cameră din casă, mai ales noaptea;
- dacă locuința nu e răcoroasă, este recomandat să petreacă 2-3 ore din zi într-un loc răcoros (cum ar fi o clădire publică cu aer condiționat);
- se vor evita deplasările în exterior în timpul celei mai fierbinți perioade a zilei (între orele 11:00-18:00). Dacă aceste deplasări sunt neapărat necesare, să aibă loc prin zone cu umbră, evitând expunerea la soare;
- se va evita activitatea fizică intensă, pe cât posibil;
- aparatele de aer condiționat trebuie reglate astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura de afară, deoarece există riscul de șoc termic dacă diferența este prea mare;
- hidratare corespunzătoare cu cel puțin doi litri de apă zilnic;
- alimentația să fie bazată preponderent pe legume și fructe proaspete;
- pe cât se poate, să nu se consume alcool în perioadele de caniculă; de asemenea, să se evite băuturile cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr, deoarece acestea au efect diuretic.
Pentru copii și bebeluși, recomandăm următoarele măsuri de protecție în caz de caniculă:
- asigurarea unui mediu cât mai ferit de căldură, fără umiditate excesivă și curenți de aer;
- regimul alimentar avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în perioadele de caniculă;
- hidratare corespunzătoare, iar pentru sugari, mama va alăpta ori de câte ori sugarul cere;
- copilul va fi îmbrăcat lejer, cu haine cu croiuri comode și țesături naturale;
- copilul nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi și obligatoriu cu capul acoperit;
- copiii vor primi apă, fructe proaspete și bine spălate;
- mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată, apă minerală, ceai slab îndulcit sau sucuri naturale de fructe și legume făcute în casă fără adaos de conservanți. Se va evita consumul de cafea sau alcool și se va menține o igienă riguroasă a sânului, la fel și cea generală.
Pentru vârstnici, recomandăm următoarele măsuri de protecție în caz de caniculă:
- crearea unui mediu care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
- hidratarea corespunzătoare cu apă plată sau apă minerală, ceai slab îndulcit sau sucuri naturale de fructe și legume. Cantitatea de lichide consumată trebuie adaptată în funcţie de patologiile de care suferă aceştia;
- alimentația se va baza mai ales pe legume și fructe proaspete;
- evitarea consumul alimentelor ușor perisabile;
- sunt interzise pentru această categorie de vârstă consumul de alcool și cafea în timpul caniculei;
- să se evite deplasările în perioadele cu cele mai ridicate temperaturi. Dacă este absolut necesară deplasarea, se va folosi îmbrăcăminte ușoară din materiale comode, precum și pălării sau șepci, pentru protecția capului;
- persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului și nu vor introduce din proprie inițiativă medicamente noi în schema de tratament. Este foarte util ca, în perioade de caniculă, persoanele cu afecțiuni cronice cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune, să consulte medicul în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
- menținerea riguroasă a igienei personale.
Alte recomandări generale pentru caniculă
Cine ar trebui să aibă mai multă grijă la soare, în zilele de caniculă? Cei care:
- au pielea deschisă la culoare;
- au pistrui sau părul roșcat ori blond;
- au multe alunițe;
- prezintă o afecţiune dermatologică care contraindică expunerea la soare;
- se expun la soare intens doar ocazional (de exemplu, în vacanță);
- se află într-o țară exotică, unde soarele este deosebit de intens;
- au antecedente de cancer de piele în familie.
Trebuie acordată mare atenție modificărilor pielii în perioadele de caniculă, deoarece acestea pot semnala o problemă de sănătate. Modificările care trebuie monitorizate includ:
- o nouă aluniță, excrescență sau umflătură;
- orice aluniță, pistrui sau pată de pe piele care își schimbă mărimea, forma sau culoarea.
În astfel de cazuri, trebuie consultat un specialist cât mai curând posibil. În plus, Asociația Britanică a Dermatologilor descurajează folosirea solarului în astfel de perioade. Acesta poate fi mai periculos decât lumina naturală a soarelui deoarece folosește o sursă concentrată de radiații UV.
Bibliografie
- https://www.epa.gov/climate-indicators/climate-change-indicators-heat-waves
- https://www.who.int/health-topics/heatwaves
- https://www.scientificamerican.com/article/60-000-people-died-from-blistering-european-heat-waves-new-analysis-finds/
- https://www.nhs.uk/live-well/seasonal-health/sunscreen-and-sun-safety/
- https://dspb.ro/dspb-uploads/2022/06/Recomandari-in-caz-de-canicula.pdf
- https://www.bbc.com/news/health-49112807
- https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/heatwaves-how-to-stay-cool
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Vaccin Rotarix (vaccin rotavirus): ce este, administrare, riscuri
Vaccinul Rotarix este un vaccin împotriva infecției cu rotavirus care face parte din schema de imunizare a copiilor, însă, în țara noastră, nu este încadrat în calendarul național de vaccinare decontat de casa de asigurări. Din fericire, el poate fi achiziționat contra cost și medicul d...

Vaccinul: ce este, ce conţine, testare, autorizare
Un vaccin este o substanță medicamentoasă care stimulează sistemul imunitar al organismului pentru a dezvolta apărare împotriva unei anumite boli sau infecții. Scopul principal al vaccinurilor este acela de a preveni sau de a reduce gravitatea bolilor infecțioase. Atunci când o persoană es...

Vaccin varicelă: ce conţine, cum acţionează, beneficii, efecte secundare
Vaccinul pentru varicelă conține o formă atenuată a virusului varicelo-zosterian, care provoacă boala. Vaccinul conține, de asemenea, alte substanțe care ajută la menținerea stabilității și eficacității vaccinului. Aceste substanțe pot include: aminoacizi, lactoză anhidră, sorbitol,...