BLOGUL MEDICILOR
Pediatrie

17 Februarie 2021

Varicela - ce trebuie sa stim despre transmitere, simptome, complicatii, tratament si preventie

scris de

Dr. Alina Fanea, medic primar Pediatrie, Spitalul de Pediatrie MedLife

Varicela este o boala provocata de virusul varicelo-zosterian, un virus care apartine familiei alfa -herpesvirusurilor. Virusul varicelo-zosterian poate determina doua boli distincte din punct de vedere clinic: varicela (“varsatul de vant”) si herpes zoster (zona zoster).

Varicela este o boala extrem de contagioasa, care apare in general la copii, caracterizata prin eruptia specifica eritemato-veziculara.

Zona zoster se produce prin reactivarea virusului ramas latent la nivel ganglionar, in conditii de imunodepresie, de obicei la adulti, si este caracterizata prin eruptia veziculara localizata , insotita de durere intensa.

Calea de transmitere este respiratorie, virusul localizandu-se initial la nivel nazal si faringian, pentru ca ulterior sa disemineze in organism si sa produca boala.

Contagiozitatea este foarte mare, de aproximativ 90%, provocand epidemii frecvente in randul copiilor nevaccinati. Sunt afectate in mod egal ambele sexe, cu precadere la sfarsitul iernii si inceputul primaverii (in zona temperata). Cel mai frecvent sunt  afectati  copiii cu varste cuprinse intre 5 si 9 ani

(aprox. 50% din toate cazurile). Se estimeaza ca aproximativ 84% dintre copii trec prin boala pana la 15 ani. La persoanele vaccinate, cu imunitate partiala, apar forme mai usoare de varicela (varicela “mitigata”), iar contagiozitatea acestora este mai mica (aproximativ 1/3 fata de nevaccinati).

Pacientii infectati sunt contagiosi cu 48 de ore inaintea aparitiei eruptiei caracteristice, si raman contagiosi pana la aparitia leziunilor in stadiul de cruste, aproximativ 5 zile de la primele leziuni eruptive (la pacientul imuno-competent).

Perioada de incubatie este de aproximativ 10-21 de zile, in medie 14 zile de la contactul infectant -  in aceasta perioada pacientii sunt asimptomatici.

Simtome:

Simptomele bolii- initial pot fi manifestari nespecifice (prodromale), ca : febra, cefalee, alterarea starii generale.  Acestea preced aparitia eruptiei cu aproximativ 24-48 de ore.

Eruptia

Apare initial sub forma unor pete rosii (maculopapule) pruriginoase, de mici dimensiuni, la nivelul fetei, pe trunchi, pe scalp, pentru ca apoi sa se generalizeze la nivelul intregului corp. Numarul total al elementelor variaza foarte mult, in functie de statusul imun al fiecarui organism, de la 50 la 2000 de leziuni!

Stadiul de maculopapule

Stadiul Varicela

Sursa foto: https://www.nhs.uk/conditions/chickenpox/

In decurs de 3-5 zile de la debutul bolii apar veziculele, initial cu un lichid transparent in interior (“bob de roua”), ulterior lichidul are aspect tulbure, vezicula se ombilicheaza, iar in final se acopera cu o crusta care se usuca si se detaseaza de la sine in cateva zile. Leziunile de tip vezicular sunt intens pruriginoase, dar nedureroase. Insa  atunci cand sunt localizate la nivelul mucoaselor bucala sau genitala, ele se comporta ca niste ulceratii, fiind extrem de dureroase.

Stadiul de vezicule

Stadiu varicela
Sursa foto: https://www.nhs.uk/conditions/chickenpox/

Vezicule ombilicate

Stadiu Vezicule
Sursa foto: https://www.nhs.uk/conditions/chickenpox/

Vindecarea se produce in aproximativ 7-10 zile, de obicei fara cicatrici, daca nu survine suprainfectia bacteriana. Uneori raman leziuni hipo/hiper-pigmentare, care pot persista pana la cateva luni de zile.

Varicela congenitala

Apare atunci cand virusul se transmite la fat, in timpul vietii intrauterine. Daca mama contacteaza boala inaintea saptamanii 13 de sarcina, riscul de aparitie a varicelei congenitale este de aproximativ 0,4% ; daca insa mama contacteaza boala intre saptamana 13 si 20 de sarcina, riscul este de 2%. Varicela congenitala se manifesta prin cicatrici cutanate, atrofia membrelor, microcefalie, atrofie corticala, convulsii, corioretinita, deficite neurologice severe, obstructie intestinala, hidronefroza.

Varicela neonatala

Apare atunci cand mama contacteaza virusul cu aproximativ 5 zile inaintea nasterii , sau la 2 zile dupa nastere. Nou-nascutii cu varicela neonatala au un risc crescut de boala severa, putandu-se solda chiar cu deces.

Complicatile varicelei

Complicatiile varicelei sunt rare la persoanele imunocompetente. Dintre ele pot fi mentionate:

 • Infectia bacteriana secundara, de obicei cu Stafilococ auriu sau Streptococ piogen-se produce cel mai frecvent consecutiv scarpinatului. Poate fi infectie localizata, care necesita antibiotic per os, sau infectie extinsa, cu formarea de bule, afectarea ganglionilor regionali, necesitand tratament antibiotic cu administrare intravenoasa. Copilul cu varicela activa, care in evolutie dobandeste un aspect grav, cu reaparitia febrei, necesita reevaluare de urgenta la Spital !

 

Stadiu Varicela

Sursa foto: PHIL Photo ID# 3177 ; infectie bacteriana secundara

 

 • Pneumonia- apare la aproximativ 1/400 cazuri (pacienti imunocompetenti) ; se manifesta prin dificultate respiratorie, respiratie accelerata, tuse, chiar fenomene de insuficienta respiratorie, aparute de obicei la 1-6 zile de la debutul eruptiei.

 

 • Complicatii neurologice:
  • ataxie cerebeloasa (1/4000 cazuri)- cu varsaturi, cefalee;
  • encefalita (1 /100000 cazuri )- cu febra, alterarea starii de constienta, cefalee, fotofobie, convulsii si chiar deces;
  • sdr Reye- encefalopatie progresiva, cu afectare simultana hepatica, datorat administrarii de Aspirina (in prezent nu se mai recomanda Aspirina la copii !!!)

Diagnosticul varicelei

Se stabileste de obicei pe considerente clinice; se pot face investigatii de laborator, precum dozarea titrului de Anticorpi anti virus varicelo-zosterian, putandu-se face inclusiv diferenta intre virusul salbatic sau tulpina vaccinala.

Dr. Alina Fanea: ce facem/ ce nu facem cand copilul/adultul  are varicela !!!

CE FACEM:

 • repaus la domiciliu, datorita contagiozitatii crescute si pentru a evita aparitia complicatiilor, pentru o perioada de 7-10 zile (pana la detasarea crustelor)

 • hidratare corespunzatoare, cu apa, ceai, lapte, supa, compot- pentru a evita deshidratarea
 • administrare de Acetaminofen (Paracetamol) pentru febra, durere
 • acoperirea mainilor copiilor pe parcursul noptii pentru a evita scarpinarea
 • igiena leziunilor tegumentare  (evita frecarea leziunilor cu buretele) si taierea unghiilor scurt
 • baile cu apa calduta si compresele umede pot ameliora mai eficient pruritul, decat lotiunile care usuca (mentolate)
 • purtarea de imbracaminte lejera
 • pruritul de noapte poate fi diminuat prin administrarea de antihistaminice
 • ne adresam medicului atunci cand este afectata o persoana la risc pentru a dezvolta o forma severa de varicela (adulti, adolescenti), in vederea inititierii cat mai rapide a tratamentului cu Aciclovir per os, care scade semnificativ numarul si durata leziunilor; majoritatea copiilor nu necesita tratament specific, ci doar masurile suportive, descrise mai sus.

CE NU FACEM:

 • nu administram Ibuprofen (poate provoca infectii severe cutanate )

 • nu administram Aspirina copiilor sub 16 ani (este posibila aparitia sdr Reye)

 • nu intram in contact cu femei insarcinate, nou-nascuti sau persoane cu imunodeficiente (varicela poate fi periculoasa la aceste categorii)

Preventie (Profilaxie):

 • evitarea expunerii la boala (poate fi dificila)
 • profilaxie postexpunere- se pot administra imunoglobuline specifice antivirus varicelo-zosterian, in primele 96 de ore postexpunere, persoanelor din grupele de risc: copii cu imunodeficiente, gravide (fara istoric de varicela in antecedente), nou-nascuti ai caror mame au dobandit boala cu 5 zile inainte de nastere sau la 2 zile dupa nastere, prematuri cu varsta gestationala mai mica de 28 saptamani.
 • profilaxie primara  - administrarea de vaccin cu virus viu atenuat, 2 doze, cu administrare la 4-8 saptamani intre ele, incepand cu  copiii cu varsta de peste 1 an.; se poate administra prima doza de vaccin si in primele 2-3 zile postexpunere, la pacientul imunocompetent.

 

Bibliografie:

 1. Rudolph's Pediatrics, 22 Edition

 2. Nelson Textbook of Pediatrics, 21 Edition

3. Harrison Boli Infectioase, Dennis Kasper, Anthony Fauci, Editia a II-a, 2020

4. www.nhs.uk/chickenpox

 

 

Varicela
Varicela congenitala
Varicela neonatala
Dr. Alina Fanea
Pediatrie


Echipa MedLife de Pediatrie

Tane Georgiana
Tane Georgiana
Medic Primar
Tane Georgiana
Tane Georgiana
Medic Primar

Pediatrie

CN
Chirita Nicoleta
Medic Specialist
CN
Chirita Nicoleta
Medic Specialist

Pediatrie

Trinc Sorin
Trinc Sorin
Medic Primar Pediatrie / Specialist Pneumologie, Competenta in Ultrasonografie Generala, Homeopatie Fitoterapie si Fitofarmacologie practica
Trinc Sorin
Trinc Sorin
Medic Primar Pediatrie / Specialist Pneumologie, Competenta in Ultrasonografie Generala, Homeopatie Fitoterapie si Fitofarmacologie practica

Pediatrie

Georgescu Miruna Cristina
Georgescu Miruna Cristina
Medic Specialist
Georgescu Miruna Cristina
Georgescu Miruna Cristina
Medic Specialist

Pediatrie și Camera De Garda

Alege preventia si consulta medicul specialist. Fa-ti acum o programare!  Dr. Alina Fanea, medic primar Pediatrie

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.