MEDICINA GENERALA

22 Aprilie 2016

VIDEO Dr. Dan Suiaga despre chisturile si tumorile pe creier: Cand o leziune cerebrala tumorala doare inseamna ca s-a depasit o limita si omul are alte simptome- pareza, stari de voma, o stare complet degradata

scris de

Suiaga Dan

VIDEO Dr. Dan Suiaga despre chisturile si tumorile pe creier: Cand o leziune cerebrala tumorala doare inseamna ca s-a depasit o limita si omul are alte simptome- pareza, stari de voma, o stare complet degradata

Cand ar trebui sa ne ingrijoram si ce presupune un chist sau o tumora pe creier? Dr. Dan Suiaga, medic specialist neurochirurgie, a explicat pentru cititorii MedLive diferenta dintre chisturi si tumori, procedura in cazul interventiilor chirurgicale, cand se face operatia pe creier cu pacientul treaz si cat dureaza perioada de recuperare dupa o astfel de interventie. "Problema durerii de cap este foarte ciudata. Am foarte multi pacienti pe care ii doare capul si vin direct la mine, sar toate etapele in speranta ca vor primi cel mai bun raspuns. Aceasta perceptie este gresita; la mine trebuie sa vina cand gasim ceva pe care eu pot trata chirurgical", a precizat Dr. Dan Suiaga.

Diferenta dintre chisturi si tumori pe creier

Chisturile pot fi benigne sau maligne. Pot exista tumori chistice. Chistele cele mai comune cerebrale sunt chistele arahnoidiene. Acestea sunt benigne si normale si le gasim intamplator la foarte multi oameni. Ele nu se opereaza in proportie de 99% pentru ca nu fac niciun efect compresiv, sunt complet asimptomatice.

Tumorile cerebrale (primare si secubndare) pot avea o componenta chistica si atunci chistul este doar un atasament al tumorii.

Durerea de cap

Problema durerii de cap este foarte ciudata. Am foarte multi pacienti pe care ii doare capul si vin direct la mine, sar toate etapele in speranta ca vor primi cel mai bun raspuns. Aceasta perceptie este gresita; la mine trebuie sa vina cand gasim ceva pe care eu pot trata chirurgical.

Cauzele durerii de cap sunt multiple. In principiu cand o leziune cerebrala tumorala doare inseamna ca s-a depasit o limita importanta si omul incepe sa aiba alte simptome: pareza, stari de voma, o stare complet degradata.

Cand exista o patologie vasculara gen anevrism sau malformatii vasculare rupte si pe pacient il doare capul ca i s-a rupt una, de la momentul rupturii pana cand intra in coma e un interval de cateva minute.

Toate celelalte dureri de cap sunt de cauza cardiaca, sindroame migrenoase, disfunctie hepatica. Acestea au o multime de explicatii si cel mai in masura sa le deznoade e medicul neurolog.

Orice patologie cerebrala cauzeaza simptome prin 2 mecanisme.

  • Compresiva: apasa pe un centru cerebral care are anumite functii.
  • Distructiva: e o tumora care distruge o zona cerebrala cu o anumita functie.

In aceste cazuri, in functie de zona afectata, pacientul poate avea probleme de vaz, de coordonare, de limbaj, de intelegere.

Efectul leziunilor cerebrale e dat de localizarea lor. De obicei, leziunile chistice au o sansa mai mare sa fie benigne decat leziunile non-chistice.

Cand se impune operatia?

Depinde de ce tip de patologie vorbim: benigna sau maligna.

Noi descoperim leziunile cerebrale uneori intamplator. Sunt foarte multe leziuni beigne, gen meningioame, care stau acolo de 30-40 de ani. Daca sunt asimptomatice nu le operam. Cele simptomatice se trateaza chirurgical.

Recuperarea dupa operatie

Cele mai multe operatii merg bine. Aceasta este genul de operatie care desi sperie foarte mult pacientii, uimirea lor in post-operator este spectaculoasa.

Pacientii care se opereaza de tumori cerebrale, marea lor majoritate stau in spital 2 zile. Sunt operatii minim-invazive, cu incizii mici.

Nu doare nimic. Singura structura care doare este scalpul. Tot ce este sub scalp sunt structuri care dor foarte putin sau deloc.

Awake anesthesia

Pacientul este sedat, dar este treaz si vorbeste in timp ce noi ii scoatem o leziune tumorala din vecinatatea unor centrii incat sa ne limitam trauma pe creier si sa nu producem un "damage" suplimentar.

Aceasta operatie se face in cazul leziunilor cerebrale care sunt in vecinatatea zonei motorii, tumori infiltrative. In acest caz limitam rezectia si verificam in timpul operatiei. Pacientul este treaz si stimulam intotdeauna inainte sa rezecam. Cand vedem ca stimularea noastra produce o pareza ne oprim.

Acest tip de anestezie se face si in cazul tumorile din zona limbajului.

Riscul de reaparitie

Chisturile si tumorile pot reaparea. Nu intotdeauna putem face rezectia completa si uneori acestea pot reaparea si noi trebuie sa reintervenim.

Dr. Dan Suiaga este seful sectiei de Neurochirurgie in cadrul Life Memorial Hospital. Intra pe pagina online pentru programari.Echipa MedLife de Neurochirurgie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.