Tumori hipofizare

Tumorile hipofizare sunt cresteri anormale care se dezvolta in glanda pituitara. Unele tumori hipofizare au ca rezultat prea multi dintre hormonii care regleaza functiile importante ale corpului tau. Unele tumori hipofizare pot provoca glanda pituitara sa produca niveluri mai mici de hormoni. Simptomatologia este reprezentata de cefalee si endocrinopatii – ce apar atunci cand tumora este secretanta de hormoni sau distruge tesuturi ce secreta hormoni.

Majoritatea tumorilor hipofizare sunt cresteri necanceroase (benigne, adenoame). Adenoamele raman in glanda pituitara sau in tesuturile din jur si nu se raspandesc in alte parti ale corpului. In aceasta regiune a seii turcesti se pot dezvolta si alte tipuri de tumori ca de exemplu: meningioame, craniofaringioame, metastaze tumorale si chisturi dermoide. 

Aenoamele pot fi secretorii sau nesecretorii. Cele secretorii produc hormoni hipofizari. Multe dintre adenoamele secretorii au dimensiuni sub 10 mm (microadenoame). 

Adenoamele secretorii se clasifica pe baza tinctorialitatii in adenoame acidofile, bazofile si cromofobe (nu fixeaza coloratia). Hormonii secretati coreleaza adesea cu aceste caracteristici tinctoriale. De exemplu, adenoamele acidofile secreta in exces hormoni de crestere iar adenoamele bazofile secreta in exces ACTH. Hormonul cel mai frecvent secretat in exces este prolactina.

Orice tumora pituitara poate determina compresiunea tracturilor optice, inclusiv a chiasmei optice. Tumorile pot de asemenea comprima sau distruge tesutul hipofizar sau hipotalamic, afectand productia sau secretia hormonala.

Diagnosticul se pune prin intermediul RMN. 

Tratamentul cuprinde interventia chirurgicala sau radioterapia, precum si corectarea oricarei endocrinopatii. 

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Doctor in...
Medic Specialist
Medic specialist
Scarlat Jeanina,Medic Specialist
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 17

Tumori hipofizare - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele tumorllor hipofizare

Cauza cresterii necontrolate a celulelor in glanda pituitara, care creeaza o tumoare, ramane necunoscuta.

Glanda hipofizara este o glanda mica, in forma de fasole, situata la baza creierului, oarecum in spatele nasului si intre urechi. In ciuda dimensiunilor mici, glanda influenteaza aproape fiecare parte a corpului. Hormonii pe care ii produce ajuta la reglarea functiilor importante, precum cresterea, tensiunea arteriala si reproducerea.

Un procent mic de cazuri de tumori hipofizare apar in familii, dar majoritatea nu au un factor ereditar aparent. Cu toate acestea, oamenii de stiinta suspecteaza ca modificarile genetice joaca un rol important in modul in care se dezvolta tumorile hipofizare.

Factori de risc ai tumorllor hipofizare

Persoanele cu antecedente familiale de anumite afectiuni ereditare, cum ar fi neoplazia endocrina multipla, tip 1 (MEN 1), au un risc crescut de tumori hipofizare. La MEN I, mai multe tumori apar in diferite glande ale sistemului endocrin. Testele genetice sunt disponibile pentru aceasta tulburare.

Complicatiile tumorllor hipofizare

Tumorile hipofizare, de obicei, nu cresc sau se raspandesc foarte mult. Cu toate acestea, acestea va pot afecta sanatatea, provocand:

 • Pierderea vederii. O tumoare hipofizara poate pune presiune asupra nervilor optici;
 • Deficienta permanenta de hormoni. Prezenta unei tumori hipofizare sau eliminarea uneia poate modifica in permanenta aportul de hormoni, care poate fi inlocuit cu medicamente hormonale;
 • O complicatie rara, dar potential grava a unei tumori hipofizare este apoplexia hipofizara, cand apare sangerare brusca in tumora. Se simte ca cea mai severa durere de cap pe care ai avut-o vreodata. Apoplexia hipofizara necesita tratament de urgenta, de obicei cu corticosteroizi si eventual interventie chirurgicala.

Tumori hipofizare - Simptome

Simptomele tumorilor hipofizare

Nu toate tumorile hipofizare provoaca simptome. Tumorile hipofizare care fac hormoni (functionarea) pot provoca o varietate de semne si simptome in functie de hormonul pe care il produc. Semnele si simptomele tumorilor hipofizare care nu fac hormoni (care nu functioneaza) sunt legate de cresterea lor si de presiunea pe care o pun asupra altor structuri.

Tumorile hipofizare mari - cele care masoara aproximativ 1 centimetru (putin mai putin de jumatate de centimetru) sau mai mari - sunt cunoscute sub denumirea de macroadenomi. Tumorile mai mici se numesc microadenomi. Datorita marimii macroadenomelor, acestea pot pune presiune asupra glandei hipofizare normale si a structurilor din apropiere.

Semne si simptome legate de presiunea tumorii

Semnele si simptomele de presiune ale unei tumori hipofizare pot include:

 • Durere de cap;
 • Pierderea vederii, in special pierderea vederii periferice;
 • Simptomele legate de modificarile nivelului hormonal.

Semne si simptome legate de supraproductia de hormone

Functionarea tumorilor hipofize provoaca o supraproductie de hormoni. Diferitele tipuri de tumori care functioneaza in glanda pituitara provoaca semne si simptome specifice si uneori o combinatie a acestora.

Tumorile mari pot cauza deficiente hormonale. Semnele si simptomele includ:

 • Greata si varsaturi;
 • Slabiciune;
 • Senzatie de frig;
 • Perioade menstruale mai putin frecvente sau deloc;
 • Disfunctie sexuala;
 • Cantitate crescuta de urina;
 • Pierdere sau castig in greutate nedorita;
 • Tumori adrenocorticotrope care secreta hormoni (ACTH).

Tumorile ACTH produc hormonul adrenocorticotropina, care va stimuleaza glandele suprarenale pentru a face hormonul cortizol. Sindromul Cushing rezulta din glandele suprarenale care produc prea mult cortizol. 

Aceste tumori produc exces de hormon de crestere (acromegalie), care poate provoca:

 • Caracteristici faciale ingrosate;
 • Maini si picioare mari;
 • Transpiratie excesiva;
 • Glicemie ridicata;
 • Probleme cu inima;
 • Dureri articulare;
 • Dinti nealiniati;
 • Cresterea parului pe corp;
 • Copiii si adolescentii ar putea creste prea repede sau prea inalti.

Tumori care secreta prolactina

Supraproductia de prolactina dintr-o tumora hipofizara (prolactinom) poate provoca o scadere a nivelurilor normale de hormoni sexuali - estrogen la femei si testosteron la barbati. Prolactina excesiva in sange afecteaza diferit barbatii si femeile.

La femei, prolactinomul poate provoca:

 • Perioade menstruale neregulate;
 • Lipsa perioadelor menstruale;
 • Scurgerea laptelui din sani.

La barbati, o tumoare producatoare de prolactina poate provoca hipogonadism masculin. Semnele si simptomele pot include:

 • Disfunctie erectile;
 • Scaderea numarului de spermatozoizi;
 • Pierderea antrenarii sexuale;
 • Cresterea sanilor;

Tumori care secreta hormonii ce stimuleaza tiroida

Cand o tumoare hipofizara supraproduce hormon stimulator tiroidian, glanda tiroida face prea mult din hormonul tiroxina. Aceasta este o cauza rara de hipertiroidie sau boala tiroidiana hiperactiva. Hipertiroidismul poate accelera metabolismul corpului, provocand:

 • Pierdere in greutate;
 • Batai rapide sau neregulate ale inimii;
 • Nervozitate sau iritabilitate;
 • Frecvente ale miscarilor intestinale;
 • Transpiratie excesiva.

Tumori hipofizare - Tratament

Diagnosticarea tumorilor hipofizare

Tumorile hipofizare sunt adesea nediagnosticate, deoarece simptomele lor seamana cu cele ale altor afectiuni.

Tumorile hipofizare sunt suspectate la pacientii ce prezinta cefalee inexplicabila, modificari vizuale caracteristice sau endocrinopatii. Este indicata efectuarea de investigatii neuroimagistice cu sectiuni de 1 mm grosime. RMN este de obicei mult mai sensibila decat CT, in special in cazul microadenoamelor.

Pentru a diagnostica o tumoare hipofizara, medicul dumneavoastra va lua probabil un istoric detaliat si va efectua un examen fizic. El sau ea ar putea comanda:

 • Analize de sange si urina. Aceste teste pot determina daca aveti o supraproductie sau o deficienta de hormone;
 • Imagistica. O scanare CT sau o scanare RMN a creierului dvs. va poate ajuta medicul sa judece locatia si dimensiunea unei tumori hipofize;
 • Testarea vederii. Acest lucru poate determina daca o tumora hipofizara v-a afectat vederea sau viziunea periferica.

In plus, medicul dumneavoastra va poate trimite la un endocrinolog pentru teste mai ample.

Tratamentul tumorilor hipofizare

In cazul adenoamelor secretante de prolactina este eficienta administrarea de agonisti dopaminergici (de exemplu, bromcriptina, pergolide, cobergoline), excizia chirurgicala sau radioteraia nefiind, de regula, necesara.  

Uneori, mai ales pentru tumorile inabordabile chirurgical sau tumorile multifocale, este necesara radioterapia. Aceasta foloseste radiografii cu energie mare pentru a ucide celulele tumorale anormale hipofize. Radiatia este extrem de eficienta in stoparea cresterii tumorii si, cu timpul, va duce la micsorarea tumorii. Radioterapia poate fi o optiune daca tumora nu poate fi tratata eficient prin medicatie sau chirurgie.

Tumorile hipofizare secretante de ACTH, hormon de crestere sau TSH vor fi excizate chirurgical, folosind, de regula, un abord sfenoidal.

Inlaturarea chirurgicala a unei tumori hipofizare este de obicei necesara daca tumora apasa pe nervii optici sau daca tumora produce exces de anumiti hormoni. Succesul interventiei chirurgicale depinde de tipul tumorii, de localizarea acesteia, de marimea acesteia si de daca tumora a invadat tesuturile din jur. Cele doua tehnici chirurgicale principale pentru tratarea tumorilor hipofize sunt:

Abord transsfenoidal endoscopic transnasal. Acest lucru permite de obicei medicului dumneavoastra sa elimine tumora prin nas si sinusuri fara o incizie externa. Nicio alta parte a creierului tau nu este afectata si nu exista o cicatrice vizibila. Tumorile mari pot fi dificil de indepartat in acest fel, mai ales daca o tumora a invadat nervii din apropiere sau tesutul creierului.

Abord transcranian (craniotomie). Tumora este indepartata prin partea superioara a craniului printr-o incizie la nivelul scalpului. Este mai usor ca medicul sa trateze tumori mari sau mai complicate folosind aceasta procedura.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical