Tumorile orbitei

Tumorile orbitei pot fi benigne sau maligne si apar primar la nivelul orbitei sau secundar, de la o sursa adiacenta, cum sunt pleoapa, sinusurile paranazale sau un conpartiment intracranian. Cauzele difera in functie de varsta.

Tumorile se pot forma in tesuturile din spatele ochiului sau se pot raspandi dintr-un sinus nazal adiacent (cavitatea plina de aer din spatele nasului). Tumorile canceroase din alte parti ale corpului se pot raspandi (metastaze) la tesuturile din spatele ochiului.

Aceste tumori pot impinge ochiul inainte si il pot provoca anormal (o constatare numita proptoza). De asemenea, pot aparea dureri, vedere dubla, pleoapa infundata si pierderea vederii. Cele mai frecvente cauze ale proptozei sunt bolile de ochi tiroidiene si tumorile limfoide (limfom si hiperplazie limfoida atipica).

Alte tumori includ tumori vasculare (de exemplu, hemangioame, limfangiom, hemangiopericitom), tumori ale glandelor lacrimale (de exemplu, dacryoadenita, tumora mixta benigna, sarcoidoza si carcinom chistic adenoid) si cresteri care se extind de la sinusuri in orbita (de exemplu, carcinoza scuamoasa). Cancerul metastatic poate proveni din alte parti ale corpului pentru a forma o tumora orbitala. In cele din urma, o tumora pe orbita poate fi, de asemenea, cauzata de inflamatie (de exemplu, pseudotumor, sarcoidoza) sau infectie (abces).

Tomografia computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau ambele sunt realizate pentru a obtine o imagine a tumorii si a exclude alte anomalii. De obicei, este necesara o proba prelevata pentru examinare la microscop (biopsie) pentru a determina ce tip de tumora este prezenta, iar tratamentul depinde de aceste rezultate.

Pentru tumorile benigne, tratamentul, daca este necesar, poate include medicamente, terapie cu laser sau indepartarea chirurgicala. Tumorile maligne pot necesita indepartarea chirurgicala, radioterapia, chimioterapia sau o combinatie

Tumorile orbitei la copii

Cele mai frecvente tumori orbitale si oculare la bebelusi si copii sunt:

 • Chisturi dermoide: sac benign care contine tesuturi lichide si benigne care nu apartin ochiului sau zonei inconjuratoare;
 • Hemangioame capilare: Cresterea benigna a vaselor de sange minuscule (cel mai frecvent tip);
 • Rabdomiosarcom: tumora canceroasa care creste in muschiul sau tesutul conjunctiv;
 • Retinoblastom: tumora canceroasa care creste in interiorul retinei ochiului.

Tumorile orbitei la adulti

Tumorile benigne pentru adulti sunt cel mai frecvent meningioamele, mucocelele si malformatiile venoase cavernoase (cunoscute si sub denumirea de hemangioame cavernoase). Adenomele pleomorfe ale glandei lacrimale sunt mai putin frecvente. 

Tumorile adulte maligne sunt cel mai frecvent limfomul, carcinomul cu celule scuamoase si boala metastatica. Mai putin frecvent, tumora este un carcinom chistic adenoid al glandei lacrimale, care este o tumora agresiva.

Limfoamele care implica orbita sunt in mod tipic celule B si au caracter caracteristic redus. Limfomele pot fi bilaterale si simultane si pot face parte dintr-un proces sistemic sau exista pe orbita in mod izolat

Medici specialiști - Oncologie

Vremes Georgeta
Vremes Georgeta
Medic Primar
Vremes Georgeta
Vremes Georgeta
Medic Primar

Oncologie

VAI
Vidrean Andreea Iulia
Medic Specialist
VAI
Vidrean Andreea Iulia
Medic Specialist

Oncologie

NBI
Nedejde Bogdana-Ioana
Medic Specialist
NBI
Nedejde Bogdana-Ioana
Medic Specialist

Oncologie

Dan Adelina Lorena
Dan Adelina Lorena
Medic Specialist
Dan Adelina Lorena
Dan Adelina Lorena
Medic Specialist

Oncologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele tumorilor orbitei

Unele tumori orbitale se dezvolta atunci cand un cancer intr-o alta parte a corpului (cum ar fi cancerul de san, plaman sau prostata) metastazeaza (se raspandeste) pe orbita. Melanomul (cancer de piele) se poate raspandi si pe orbita. Alte tumori orbitale sunt primare, care se dezvolta in soclul orbital din motive necunoscute.

Simptome

Simptomele tumorilor orbitei

Simptomele unei tumori orbitale pot include:

 • Atarnarea inainte a globului ocular;
 • Globul ocular aplatizat;
 • Amorteala sau furnicaturi in jurul ochiului;
 • O incapacitate de a misca un ochi in sincronizare cu celalalt;
 • Durere in jurul ochiului;
 • Pleoapa umflata sau inabusita.

O masa orbitala produce, de obicei, proptoza si deplasarea globului ocular intr-o directie opusa tumorii. Pot fi, de asemenea, prezente durere, diplopie si pierderea vederii ce depind de tipul tumorii subiacente.

Majoritatea pacientilor cu tumori orbitale observa o bomba a globului ocular sau a unei viziuni duble (diplopie). Infectiile, inflamatiile si anumite tipuri de cancer orbital pot cauza durere. Mai putin frecvent, tumorile orbitale sunt descoperite accidental atunci cand pacientii au un CT sau RMN al capului, sinusuri si orbita.

Tratament

Diagnosticarea tumorilor orbitale

In multe cazuri, diagnosticul se bazeaza pe anamneza, examen clinic si imagistica (CT si/sau RMN).

Desi CT, RMN si ecografia pot ajuta la determinarea diagnosticului clinic. Un oftalmoscop (dispozitivul de mana pe care medicul il foloseste pentru a va privi in ochi) permite o vedere in partea din spate a ochiului si dezvaluie detalii care pot sugera prezenta unei tumori. 

O persoana cu o suspiciune de tumora orbitala va fi probabil trimisa pentru o scanare RMN sau tomografie pentru a determina locatia si dimensiunea tumorii si exact ce tip de tumora este (cum ar fi hemangiom, sarcom sau meningiom) Aceste scanari sunt primele instrumente de diagnostic si adesea permit medicilor sa faca un diagnostic exact. In unele cazuri, poate fi necesara o biopsie chirurgicala pentru a identifica cu exactitate tipul tumorii. 

Dincolo de examenul clinic, majoritatea tumorilor orbitale sunt diagnosticate printr-o biopsie chirurgicala numita orbitotomie (anterioara sau laterala). In timpul biopsiei, o proba de tesut este trimis unui patolog oftalmic care ajuta la determinarea diagnosticului exact. 

Tratamentul tumorilor orbitale

Tratamentul variaza in functie de tipul tumorii. Cele mai frecvente tumori benigne sunt tumorile dermoide si leziunile vasculare cum sunt hemangiomul capilar si limfangiomul. 

Tratamentul tumorilor orbitale la copii

Cele mai frecvente tumori maligne pediatrice sunt rabdomiosarcomul sau o leziune metastatica asociata cu leucemia sau neuroblastomul. Daca rabdomiosarcomul este rezecabil atunci se intervine chirurgical, urmat de chimioterapie sau radioterapie orbitala. Afectarea din leucemie este de obicei tratata prin radioterapie orbitala si/sau chimioterapie. Metastazele orbitale sunt de obicei tratate cu radioterapie la nivelul ochiului afectat.

Tratamentul tumorilor orbitale la adulti

Cele mai frecvente tumori benigne sunt meningioamele, mucocelele si hemanigioamele cavernoase. Meningioamele aripii sfenoidale sunt extirpate prin craniotomie cand sunt simptomatice, urmate uneori de o cura de radioterapie. Rezectia completa nu este posibila de obicei, deoarece celulele meningiomului infiltreaza oasele bazei craniului. Mucocelele sunt tratate prin drenarea continutului prin nas deoarece foarte frecvent provin din sinusurile frontale sau etmoidale. Hemangioamele cavernoase sunt excizate.

Tumorile maligne frecvente sunt limfomul, carcinomul scuamos si metastazele. Limfoamele care intereseaza orbita sunt de obicei slab diferentiate. Limfoamele pot fi bilaterale si simultane si pot fi parte a unui process sistemic sau pot exista izolat.

Radioterapia trateaza in mod eficient limfomul orbital, cu cateva reactii adverse, desi tratamentul aditional cu anticorpi monoclonali indreptati impotriva unui receptor de suprafata al limfocitelor este in curs de evaluare. Majoritatea carcinoamelor scuamoase apar in zonele adiacente sinusurilor paranazale. Chirurgia si radioterapia reprezinta mijloacele principale de tratament. Metastazele sunt de obicei tratate prin radioterapie. Metastazele ecare implica orbita sunt de obicei un semn de prognostic nefavorabil.   

Coduri de diagnostic asociate
 • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
 • Oncologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.