Tuse convulsiva

Tusea convulsiva este o boala foarte contagioasa, determinata de infectia cu bacteria Bordetella pertussis, o bacterie care se localizeaza la nivelul cailor respiratorii. In trecut era considerata o infectie a copilariei, dar in ultimul timp a inceput sa fie identificata si in randul adultilor.

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist

Tuse convulsiva - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauze si factori de risc pentru tusea convulsiva

Cauza majora de imbolnavire sunt bacteriile Bordetella ce au 7 specii diferite: B. pertussis, B. parapertussis, B. bronchiseptica, B. avium, B. hinzii, B. holmesii si B. trematum. 

Cea mai uzuala si principala bacterie, si anume Bordetella pertussis, este pretentioasa si supravietuieste doar cateva ore in secretiile respiratorii umane.Infectia se transmite in timpul tusei, cand picaturi fine ce contin bacteria sunt proiectate in aer si inhalate de persoanele din jur. 

Tuse convulsiva - Simptome

Simptomele tusei convulsive 

Simptomele principalesunt accesele de tuse, ce cuprind:  

  • stare de neliniste, indispozitieinaintea accesului de tuse;
  • accesul de tuse se manifesta prin inspiratie brusca, urmata de expiratii multiple;
  • urmeaza apoi o inspiratie adanca, prelungita, insotita de un zgomot caracteristic, asemanator zbieratului unui magar, de unde si denumirea de “tuse magareasca”;
  • efortul fizic asociat cu fiecare spasm poate determina distensia venelor gatului, cianoza (coloratia albastruie a tegumentelor) si protruzia globilor oculari (ochii parca ies din orbite);
  • accesul de tuse poate fi insotit de expectorarea unor secretii vascoase din caile respiratorii;
  • uneori apar si varsaturi;
  • enzatia de „furnicaturi in gat”;
  • febra moderata.

Tuse convulsiva - Tratament

Diagnosticul si tratamentul tusei convulsive 

Diagnosticul se bazeaza pe simptomele amintite mai sus. Trebuie suspectata de tuse convulsiva orice persoana care tuseste de cel putin doua saptamani fara alta cauza cunoscuta si la care tusea este paroxistica, cu zgomot in inspir si varsatura dupa tuse. 

Simptomele prezente de cel putin doua saptamani sunt cele ce ghideaza diagnosticul, insa sunt necesare teste specifice pentru confirmarea diagnosticului de infectie cu Bordatella pertussis, mai exact cultura bacteriana. Identificarea Bordetella in secretii recoltate din nazofaringe, dar si analize de sange (PCR), este o metoda mai noua care are un procent mult mai mare de rezultate pozitive decat cultura. Se recomanda si radiografia pulmonara.

Tratamentul se efectueaza cu antibiotic pentru ameliorarea simptomelor bolii si limitarea raspandirii infectiei persoanelor din jur. In cazul copiilor, tratamentul se efectueaza in spital, sub supraveghere medicala, din cauza complicatiilor grave, iar la adulti, daca nu apar complicatii (episoade de oprire temporara a respiratiei - apnee, bronhopneumonie cu Bordatella pertussis sau suprainfectia bacteriana cu Streptococcus pneumonae ce poate genera pneumonie) se efectueaza la domiciliu. 

 

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical