Vine toamna, dar suntem pregătiți să îi facem față

Începerea sezonului rece și posibila redeschidere a școlilor și a grădinițelor sunt două evenimente care produc printre părinți, pe lângă emoția obișnuită, rumoare și îngrijorare. „Cum să ne protejăm copiii? Ce măsuri să luăm astfel încât să nu se îmbolnăvească și nici să nu devină purtători ai noului coronavirus?”, se întreabă ei. Iată ce ar trebui să știe părinții pentru a gestiona cât mai bine întreaga situație.
Schimbările de temperatură, cum este răcirea semnifi cativă care apare odată cu intrarea toamnei în drepturi, infl uențează funcționarea sistemului imunitar al organismului și, astfel, apare un risc mai mare de a contracta infecții respiratorii. Dincolo de fl uctuațiile sezoniere, o scădere considerabilă a imunității apare, în general, la persoanele cu afecțiuni cronice. Însă o diminuare a imunității poate apărea și la persoanele obeze, la cele cu tulburări de somn, la cele cu o alimentație nesănătoasă sau la cele care trăiesc în mediu toxic. Din rândul copiilor, cei mai vulnerabili, în sezonul rece, sunt cei cu astm bronșic, cu diabet zaharat sau cu boli neoplazice. Copiii afl ați în aceste situații nu pot fi protejați doar prin măsuri ce țin de stilul de viață (asigurarea unei alimentații variate și echilibrate, a unei igiene a somnului, a igienei personale, mișcare în aer liber, vaccinarea antigripală sezonieră). În cazul lor, este foarte importantă și menținerea unui echilibru al bolii de bază, lucru care se obține respectând cu strictețe recomandările medicului curant.
Alimentația care fortifică scutul
Nu există un aliment care să garanteze faptul că, odată mâncat, va asigura protecție totală. Este nevoie de o alimentație echilibrată zi de zi, pentru a ajuta organismul să contracareze acțiunea agenților patogeni cu care intră în contact și, astfel, să se apere de boli. Pentru a le asigura copiilor o dietă echilibrată și variată, este bine să nu le lipsească din meniu alimente precum:
- somonul, care este bogat în acizi grași Omega 3, cu rol antiinfl amator;
- citricele, kiwi și fructele de pădure, care sunt bogate în vitamina C dacă sunt consumate proaspete. Pot fi consumate și sub formă de smoothie sau în diferite prăjituri sau tarte;
- broccoli, care conține vitaminele A și C. Nu mulți copii agreează această legumă, însă părinții pot găsi moduri de preparare în care să fi e mai ușor de acceptat (poate fi adăugat în supecremă, piureuri, chift eluțe, brioșe);
- ouăle, care sunt o sursă importantă de proteine și de vitaminele A și D;
- migdalele, care aduc organismului calciu. Este de preferat să fi e consumate crude și nesărate;
- iaurturile preparate tradițional, fără zahăr, pentru că aduc organismului bacterii prietenoase, importante pentru echilibrarea microbiomului din intestinul subțire, parte cu rol foarte important în funcționarea sistemului imunitar.
În schimb, administrarea suplimentelor alimentare și a preparatelor care „stimulează” imunitatea poate face mai mult rău decât bine, pe termen lung având efect de bumerang și determinând tulburări de tip autoimun, inclusiv alergii.
Măsuri de protecție în colectivitate
Odată cu reîntoarcerea în colectivitate, în cazul redeschiderii școlilor și grădinițelor, pe lângă mijloacele descrise mai sus, pentru evitarea îmbolnăvirilor, sunt necesare următoarele măsuri:
- purtarea măștii pe toată durata cursurilor (masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul și nu trebuie atinsă cu mâna pe durata purtării);
- copiii trebuie învățați cum și când să-și spele mâinile, dacă nu au fost învățați deja. De asemenea, să aibă la ei geluri sau șervețele dezinfectante pentru mâini, pe care să le folosească atunci când nu se pot spăla pe mâini;
- cei mici trebuie îndemnați să evite persoanele cu simptomatologie de viroze;
- părinții trebuie să-și izoleze copiii la domiciliu la debutul simptomelor de răceală;
- copiii trebuie educați să folosească pentru băut doar recipientele personale și, de preferat, sticla proprie cu apă în locul cănilor sau paharelor, care pot fi contaminate.
Sistemul imunitar este alcătuit dintr-un complex de celule și de molecule cu rol în protecția de agresori. Iar imunitatea este capacitatea organismului de a se apăra împotriva agenților patogeni (virusuri, bacterii, ciuperci). Ea poate fi înnăscută sau dobândită prin vaccinare sau prin contactul cu virusuri sau bacterii.
În cazul copiilor, imunitatea este imatură și continuă să se dezvolte până la vârsta de 11-12 ani. De aceea, răcelile care apar frecvent la copii n-ar trebui să îngrijoreze, dacă nu produc complicații. Ele fac parte din procesul de dezvoltare a capacității de apărare a organismului, fi ind cauzate de expunerea la noi și noi virusuri. De altfel, specialiștii spun că este normal ca un copil să aibă șase-opt episoade infecțioase pe an.
Articol publicat în revista InfoLife nr. 94, realizat împreună cu sprijinul dr. Georgiana Țane, medic primar pediatrie, Hyperclinica MedLife Berceni.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Consumul de cafea: beneficii și contraindicații
Cafeaua este cea mai populară și mai răspândită băutură din întreaga lume. Ea este consumată atât pentru plăcerea senzorială, cât și pentru efectele ei stimulatorii. Băută în forma ei clasică (neagră) nu conține calorii. Cafeaua reprezintă o sursă de cafeină, vitamine, ...

Dieta în colecistită: alimente permise și interzise
Studiile în domeniu arată că dieta este un factor de risc major în ceea ce privește colecistita acută și/ sau cronică (popular: criză de fiere). Riscul de a dezvolta un calcul biliar a fost asociat cu aportul crescut de carne grasă în special, grăsimi saturate, alimente de tip fast-food,...

Omega‑3: de ce e important pentru sănătatea organismului uman
Acizii graşi Omega-3 sunt acizi polinesaturaţi esenţiali pentru organismul uman. Ei sunt împărţiţi în trei categorii: acid alfa linoleic – ALA -nreprezintă cel mai comun acid gras Omega-3 şi se găseşte în anumite alimente de origine vegetală bogate în grăsimi - sem...