Ziua Internationala a Cafelei: Care sunt beneficiile consumului de cafea

Astazi, 29 septembrie, de Ziua Internationala a Cafelei, ne reamintim de beneficiile acestei bauturi asupra sanatatii. V-ati intrebat vreodata daca exista un moment al zilei in care este cel mai bine sa va beti cafeaua? Sau cum este indicat sa o consumati: cu lapte sau fara lapte? Care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de cafea asupra sanatatii?
- Cafeina are multe beneficii pentru sanatate, acest lucru fiind sustinut de numeroasele studii efectuate pana acum.O noua cercetare, publicata in revista Nature Neuroscience, arata ca o doza de cafeina, dupa o sesiune lunga de invatat, poate ajuta la stimularea memoriei pe termen lung.
- Cateva cesti de cafea sau ceai baute pe zi protejeaza organismul impotriva bolilor de inima, arata un studiu realizat pe o perioada de 13 ani de oamenii de stiinta olandezi, la care au participat 40.000 de voluntari.
- Cafeaua neagra, consumata cu moderatie, poate avea o serie de beneficii pentru sanatate. Cafeaua contine antioxidanti care lupta cu radicalii liberi si scad riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer. In plus poate reduce riscul aparitiei diabetului si a bolilor de inima. In acelasi timp, cafeina este ideala pentru stimularea metabolismului. Daca vreti sa slabiti consumand cafea, este esential sa o beti neagra, fara lapte sau zahar.
- Cand este momentul optim pentru a obtine efectul scontat de la o cafea? Undeva intre 9:30 11:30. Daca iti planifici cu atentie momentul in care bei cafeaua, acest fapt te va impiedica sa dobandesti o toleranta la ea, in acelasi mod in care folosirea analgezicelor sau antibioticelor doar atunci cand este nevoie de ele previne aparitia rezistentei la efectele acestor medicamente. Cu exceptia faptului ca atunci cand bei cofeina nu doresti sa schimbi perceptia durerii pe care o resimte corpul, te joci cu vigilenta sa. Daca bei cafeaua intre 8 si 9 dimineata, cand corpul este in alerta maxima in mod natural, nu are efecte. Nivelurile de cortizol ating un varf intre 8 si 9 dimineata, apoi cortizolul are un nivel mediu la pranz pana la 13, si intre 17:30 18:30
- Cafea cu lapte sau fara lapte? Cafeaua este o sursa de antioxidanti, substante care au o influenta pozitiva asupra organismului reducand riscul de a dezvolta unele afectiuni si prevenind imbatranirea timpurie. Laptele este un aliment minune cu un continut bogat de calciu si proteine. Conform unei simple operatiuni logice, cafeaua cu lapte ar trebui sa combine efectele pozitive ale celor doua bauturi fiind de un real ajutor mentinerii sanatatii. Studiile arata ca laptele amestecat cu ceaiul neagru dezactiveaza unele substante din ceai diminuandu-i efectele benefice. Totusi, cand vine vorba de cafea, laptele nu pare sa aiba vreun efect asupra antioxidantilor. Conform unui studiu publicat anul trecut in Jurnalul de Nutritie, organismul absoarbe antioxidantii chiar si atunci cand cafeaua este amestecata cu lapte. Cand vine vorba insa de lapte si de beneficiile acestuia, asocierea dintre cele doua bauturi nu este una dintre cele mai fericite. Cafeaua impiedica absorbtia calciului din lapte de catre organism. Prin urmare, laptele isi pierde valoarea nutritiva in combinatie cu cafea. Problema poate fi insa oricand rezolvata cu un pahar de lapte in plus pe zi, insa unul care sa nu contina si cafea.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...