Publicat la: 
17/01/2018

Nivelul de cafeina din sange poate ajuta la diagnosticarea bolii Parkinson

Testarea nivelului de cafeina din sange poate fi o modalitate mai simpla de diagnosticare a bolii Parkinson, potrivit unui studiu publicat luna aceasta in revista medicala "The American Academy of Neurology", conform aan.com.

Cercetatorii japonezi au constatat ca persoanele care sufera de Parkinson au un nivel semnificativ scazut de cafeina in sange, prin comparatie cu persoanele sanatoase, chiar daca cele dintai consumau aceeasi cantitate de cafeina cu cei din urma. 

"Studiile efectuate anterior pe aceasta tema au aratat ca exista o legatura intre nivelul de cafeina din sange si riscul dezvoltarii bolii Parkinson, insa pana in prezent nu s-au stiut prea multe detalii despre modul in care cafeina este metabolizata de organismul persoanelor care au Parkinson," a declarat autorul principal al studiului, Shinki Saiki, cercetator in cadrul Facultatii de Medicina de la Universitatea Juntendo din Tokyo.

"Analizele medicale efectuate in randul voluntarilor la studiu au aratat ca persoanele care se aflau in stadii avansate ale bolii au avut un nivel scazut de cafeina in sange, iar datele studiului arata ca aceasta scadere se inregistreaza in primele stadii ale bolii," potrivit lui David G. Munoz, cercetator in cadrul Universitatii din Toronto.

Daca rezultatele studiului vor fi confirmate, pacientii vor putea beneficia de o metoda simpla de diagnosticare precoce a bolii Parkinson, chiar inainte ca primele simptome sa se manifeste. Aceasta este un aspect deosebit de important, avad in vedere ca boala Parkinson este dificil de diagnosticat, in special in stadiile sale incipiente.

Cum au ajuns cercetatorii la aceste concluzii

Pentru a realiza aceasta cercetare, oamenii de stiinta au selectat 108 voluntari care sufereau de boala Parkinson de circa sase ani si 31 de persoane sanatoase pentru comparatie. 

Toti participantii au efectuat teste de sange pentru a depista nivelul de cafeina. De asemenea, participantii au fost testati pentru identificarea mutatiilor genetice care ar putea afecta procesul de metabolizare al cafeinei.

Cele doua grupuri de voluntari au consumat aproximativ aceeasi cantitate de cafeina, cu o medie echivalenta cu doua cesti de cafea pe zi. Testele au aratat ca persoanele care sufereau de boala Parkinson au avut un nivel semnificativ scazut de cafeina in sange si noua dintre cele 11 produse secundare ale metabolizarii cafeinei la un nivel mult mai scazut prin comparatie cu grupul de test.

Analiza statistica arata ca testul ar putea fi folosit pentru a identifica in mod cert prezenta bolii, cu o precizie de 0,98 in conditiile in care scorul de 1 reprezinta diagnosticarea corecta a bolii. 

Analiza genetica a aratat ca nu a existat o diferenta genetica intre cele doua grupuri, atunci cand vine vorba despre metabolizarea cafeinei.

Cu toate acestea, studiul are limitarile sale, printre care si faptul ca persoanele care sufera de stadii avansare ale bolii nu au fost incluse in studiu. In plus, persoanele ce sufera de Parkinson urmeaza tratamente medicamentoase care pot afecta modul in care organismul metabolizeaza cafeina.

Taguri Medlife: 

Alte articoleVezi toate articolele

Testarea nivelului de cafeina din sange poate fi o modalitate mai simpla de diagnosticare a bolii Parkinson, potrivit unui studiu publicat luna aceasta in revista medicala "The American Academy of...
Consumul de bere ar putea ajuta la protejarea creierului de un numar de boli degenerative, sustin oamenii de stiinta chinezi, scrie Agerpres. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la...