Banner Troponina T și Troponina I

Troponina T și Troponina I

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Troponinele sunt proteine specifice mușchiului cardiac și sistemului osos, a căror creștere poate indica o leziune sau o potențială afecțiune cardiacă. Aportul acestor proteine în cardiologie este deosebit de important, deoarece poate fi determinat riscul ca un pacient să dezvolte afecțiuni cardiovasculare. Troponinele se clasifică în două tipuri de proteine: troponina T și troponina I.

Troponina T reprezintă o proteină specifică musculaturii de tip striat, însă originea ei este în mușchiul miocardic. Deoarece este deosebit de specifică, troponina T poate fi utilizată ca factor de diagnostic în afecțiuni precum infarctul miocardic. Avantajul oferit de troponina T în cardiologie este acela că identifică fără dificultăți efectele imediate ce derivă din apariția unui infarct miocardic, dar și a efectelor ulterioare.

Troponina T este, așadar, utilă în următoarele situații:

 • riscul apariției infarctului miocardic;
 • aprecierea riscului de sindrom coronarian acut;
 • evidențierea afecțiunilor miocardice acute.

Troponina I este o proteină specifică musculaturii netede cardiace cu ajutorul căreia se pot aprecia leziunile la nivelul inimii.

Troponina I este utilă în:

 • diagnosticarea infarctului miocardic;
 • alături de alte tipuri de testări clinice, troponina I joacă un rol important în evaluarea riscului de apariție a bolilor și afecțiunilor cardiovasculare precum insuficiența cardiacă, infarctul sau AVC (accident vascular cerebral).

Ambele tipuri de troponine sunt folosite în evaluarea riscurilor în ceea ce privește afecțiunile miocardice, iar un aspect important este faptul că valorile acestora cresc, în general, de la 2 până la 6 ore, ulterior producerii unei leziuni la nivelul mușchiului miocardic.

Specificitatea analizei aduce un aport major în diagnosticarea corectă a leziunilor, deoarece, spre deosebire de orice alt marker, troponinele au o creștere mai rapidă, iar valorile se mențin ridicate pentru perioade mai mari de timp, de până la 8-10 zile.

Probă Troponina T și Troponina I Medlife

Când este recomandată determinarea troponinei

Există câteva situații în care poate fi recomandată analiza troponinei:

 • pentru a evalua riscurile în cazul pacienților care prezintă sindrom coronarian ischemic acut;
 • în scopul determinării în stare incipientă a riscului de infarct miocardic acut. Această situație este specifică mai ales în cazul persoanelor diagnosticate cu angină instabilă, caz în care se ia în calcul necesitatea revascularizării imediate;
 • în evaluarea dezvoltării infarctului miocardic și a leziunilor la nivelul mușchiului miocardic;
 • pentru a diagnostica infarctul miocardic perioperator.

Procedura recoltare

Recoltarea se face din sânge venos, indiferent de momentul zilei, atunci când apare suspiciunea de sindrom coronarian acut ischemic.

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor se face raportat la valorile crescute ale troponinei.

Limita de la care poate fi detectată troponina este de 0.01 ng/mL.

Interferențe și limite

Interferențe pot apărea în cazul tratamentelor cu biotină, drept pentru care se recomandă întreruperea dozelor uzuale pentru cel puțin 8-10 ore. De asemenea, interferențe pot apărea în cazul manipulării incorecte a kiturilor de recoltare.

Valori scăzute

Troponinele scăzute nu exclud în totalitate posibilitatea apariției leziunilor, însă nu au semnificație clinică, mai ales în contextul lipsei simptomelor.

Valori crescute

Valorile crescute ale troponinei sunt exprimate peste limita de detecție de 0.01 ng/mL.

Valorile crescute pentru troponină se pot întâlni în următoarele situații:

 • în infarctul miocardic acut (IMA);
 • în amiloidoza cardiacă;
 • în cazul defectelor de sept atrial;
 • la nivel de contuzii, operații sau transplant cardiac;
 • în cazuri de miocardită;
 • în cazul insuficienței cardiace.

De multe ori, determinarea infarctului miocardic și a leziunilor musculare se face cu ajutorul CK MB (Creatin kinaza izoenzima MB) aflată în celulele musculare cardiace. Comparativ cu valorile acestei enzime, troponina evidențiază mai rapid prezența afecțiunilor miocardice cu aspect de leziuni, având o specificitate de circa 90-95%.

Astfel, troponina devine un marker de bază în identificarea leziunilor miocardice chiar și în cazul pacienților care suferă de diabet, insuficiență cardiacă ischemică sau non‑ischemică ori insuficiență renală.

Bibliografie

 1. Capdevila, Carmen, et al. “La Troponina T Como Posible Marcador Del Daño Miocárdico Menor. Su Aplicación En El Miocardio Aturdido Y En La Isquemia Silente.” Revista Española de Cardiología, vol. 54, no. 5, Jan. 2001, pp. 580–591, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/s0300-8932(01)76360-9
 2. MAYNARD, S J. “Troponin T or Troponin I as Cardiac Markers in Ischaemic Heart Disease.” Heart, vol. 83, no. 4, 1 Apr. 2000, pp. 371–373, https://heart.bmj.com, 10.1136/heart.83.4.371‌

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu