Publicat la: 
15/04/2013

Ce sunt fibrele alimentare si ce alimente le contin? Fibre solubile si fibre insolubile

Cei mai multi oameni asociaza fibrele cu sanatatea sistemului digestiv, dar acestea au un impact semnificativ si asupra sanatatii inimii. "Fibrele din fructe, legume, cereale integrale si fasole ajuta si la scaderea colesterolului", a declarat dr. Jody Gilchrist. Dar ce sunt acestea?

Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrati care provine din plante si sunt clasificate ca solubile sau insolubile. Fibrele insolubile ajuta la prevenirea constipatiei si la mentinerea unui tract digestiv sanatos. Fibrele solubile te fac sa te simti plin mai repede, ceea ce ajuta sa controlezi cat de mult mananci si, prin urmare, cat cantaresti. Un beneficiu suplimentar al fibrelor solubile este faptul ca cercetarea a demonstrat ca pot ajuta la scaderea nivelului de LDL sau "colesterol rau", prin interferarea cu modul in care organismul absoarbe colesterolul din alimente.

Alimentele bogate in fibre insolubile includ cereale integrale, varza, sfecla, morcovi, varza de Bruxelles, conopida, napi si coaja de mere. Alimentele bogate in fibre solubile includ taratele de ovaz, faina de ovaz, fasole, mazare, tarate de orez, orz, citrice, capsuni si mere.
"Cei mai multi experti in nutritie spun ca o persoana are nevoie de cel putin 25 de grame de fibre pe zi, ca parte a unei diete echilibrate", a spus Gilchrist.

Atunci cand mergeti la cumparaturi, cititi cu atentie etichetele. Doar pentru ca ceva are fibre, nu inseamna neaparat ca este bun pentru sanatate. Exista multe alimente pre-ambalate cu ovaz sau tarate de grau - inclusiv briose si vafe - care contin, de fapt, tarate in cantitate putina si pot avea un nivel ridicat de sodiu, zahar sau grasimi, adauga Gilchrist.

Alimente bogate in fibre insolubile:

  • cele mai multe cereale integrale,
  • varza,
  • sfecla,
  • morcovi,
  • varza de Bruxelles,
  • napi,
  • conopida,
  • mere (coaja).

Alimente bogate in fibre solubile:

  • tarate de ovaz,
  • fulgi de ovaz,
  • fasole,
  • mazare,
  • tarate de orez,
  • orz,
  • citrice,
  • capsuni,
  • mere (pulpa).

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Comentarii

Un articol f. concis.
Lucruri in general cunoscute de multi dar foarte necesare sa fie aplicate de cat mai multa lume.

Articole similare

Mentinerea oaselor sanatoase / Foto: Photoxpress Riscul de osteoporoza creste odata cu varsta, pe masura ce oasele se subtiaza in mod natural. Dupa 30 de ani, creste usor rata prin care oasele se dizolva si sunt absorbite de catre organism, in timp ce rata de reconstruire a osului scade. Deci, per total, se pierde o mica parte de os in fiecare...
Esti pasionat de social media sau esti pur si simplu dependent de Facebook? Cercetatorii din Norvegia au dezvoltat un nou instrument pentru a masura dependenta, Scala Dependentei de Facebook Bergen. De ce unele persoane dezvolta dependenta de Facebook si altele nu? Utilizarea Facebook a crescut rapid. Ne confruntam cu o subdiviziune a dependentei...
Exista riscuri asociate jogging-ului? Este un adevar sau un mit ca alergatul pe distante lungi si termen indelungat afecteaza genunchii? Cand nu este bine sa alergam? Ce afectiuni ar putea fi provocate de practicarea joggingului? Ce dureri putem ignora si la care trebuie sa fim atenti in timpul alergatului? Dr. Alin Popescu, medic primar medicina...
Laptele este benefic pentru adolescenti / Foto: Photoxpress.com Cand vorbim de lapte vorbim fara nici o exagerare despre un aliment minune in continutul caruia gasim toate vitaminele, mineralele si principiile nutritive de care organismul are nevoie. Pe langa toate acestea laptele este un aliment potrivit pentru orice situatie incepand cu...
Ministerul Sanatatii a schimbat schema nationala de vaccinare pe 1 iunie 2012 prin Ordinul 72 din 19 martie 2012. Conform acestui ordin toate vaccinurile vor fi facute de către medicul de familie pe lista căruia este înscris copilul, exceptie facand nou-nascutii, care vor fi vaccinati in maternitate. Copiii de  6, 7, 9 și 14 ani vor fi vaccinati...