Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Descoperă informații utile despre acnee vulgară: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii. Apare atunci când porii se blochează cu sebum și celule moarte ale pielii, ceea ce determină formarea punctelor albe sau negre și a coșurilor, pe față, spate și piept.
Acneea vulgară este o afecțiune cutanată cronică ce atinge severitatea maximă în adolescență și la vârsta adultă timpurie, afectând aproximativ 85% dintre persoanele cu vârstă cuprinsă între 12 - 24 de ani. Deși este adesea considerată o afecțiune specifică adolescenței, acneea poate apărea la orice vârstă. Studiile clinice arată că aproximativ 50% dintre femeile de 20 de ani, 33% dintre cele de 30 de ani și 25% dintre cele de 40 de ani suferă de acnee.
Coșurile pot fi de mai multe tipuri:
Cazurile severe de acnee pot determina formarea de chisturi și noduli sub piele și pot provoca cicatrici, care pot fi permanente.
În funcție de severitatea ei, acneea vulgară poate afecta starea emoțională și poate produce cicatrici pe piele. Cu cât începeți mai devreme tratamentul, cu atât este mai mic riscul de a vă confrunta cu astfel de probleme.
Sunt anumiți factori care pot declanșa sau agrava acneea:
Acneea vulgară apare de obicei pe față, frunte, piept, partea superioară a spatelui și umeri, deoarece aceste zone ale pielii sunt bogate în glande sebacee.
Medicina încă încearcă să stabilească de ce acneea îi afectează pe unii oameni, iar pe alții nu. În afara fluctuațiilor nivelului de hormoni androgeni, cu acneea mai sunt asociați și alți factori, precum:
Simptomele acneei pot fi ușoare, moderate sau severe. Aceasta se dezvoltă în mod obișnuit pe zone ale pielii bogate în glande sebacee, adică pe față, umeri, spate și piept, dar pot apărea și pe fese, picioare sau brațe.
Acneea vulgară se poate manifesta prin oricare dintre următoarele simptome sau prin toate:
După ce o erupție acneică dispare, este posibil să rămână pete hiperpigmentate în locul coșurilor; aceste pete pot fi roșii, negre, violet, roz sau maro și sunt, de obicei, temporare. Uneori, erupțiile acneice pot lăsa cicatrici; riscul este mai mare pentru persoanele care au acnee pentru o perioadă lungă de timp sau care au antecedente familiale.
Diagnosticul acneei vulgare se face prin examen clinic. Medicul dermatolog va analiza zonele afectate ale pielii pentru a determina tipul și severitatea acneei.
De asemenea, specialistul se poate interesa și de istoricul medical al pacientului, dacă are antecedente familiale de acnee, dacă ia medicamente care pot afecta nivelul hormonal sau dacă utilizează produse de îngrijire a pielii care pot înfunda foliculii de păr; medicul va mai întreba care sunt simptomele și când s-au declanșat.
Deși un diagnostic de acnee poate fi pus de obicei pe baza unui istoric medical și a unui examen clinic/fizic, testele de sânge sunt uneori utile pentru a măsura nivelele hormonale (precum testosteronul) asociate cu apariția acneei. De asemenea, pot fi recomandate și alte investigații pentru a diagnostica orice afecțiune de bază, în cazul unor erupții bruște și severe de acnee, mai ales la vârstă adultă.
Diagnosticul diferențial al acneei vulgare include:
Obiectivele terapiei includ tratarea și prevenirea acneei, precum și prevenirea cicatricilor. Acneea vulgară este de obicei gestionată cu o combinație de medicamente și modificări ale stilului de viață:
Acneea vulgară severă sau netratată poate duce la complicații, precum:
Acneea vulgară nu poate fi complet prevenită, însă, prin adoptarea anumitor obiceiuri sănătoase, poate fi redus riscul de apariție sau severitatea acesteia:
Bibliografie
Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când fluxul de sânge la o parte a creierului este întrerupt sau redus, privând ţesutul cerebral de oxigen şi nutrienţi....
Vezi detalii
Acneea vulgară este o afecțiune ocluzivă și inflamatorie localizată la nivelul foliculului pilosebaceu - structurile asociate firului de păr în profunzimea pielii ce...
Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice care apare predominant la adolescenți, cu o prevalență de 70-87%. În apariția leziunilor de acnee, un...
Acondroplazia este o tulburare genetică caracterizată prin statură mică și lungimi disproporționate ale membrelor. Este cea mai frecventă formă de nanism şi poate să...
Acropustuloza infantilă este a afecțiune a pielii caracteristică sugarului, dar care poate să apară și la copilul mai mare sau chiar la adult, localizată la nivelul...
Adenocarcinomul este un tip de cancer care se formează în glande, celulele care secretă diferite substanțe. Simptomele pot depinde de localizarea tumorii.Adenocarcinomul...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.