RUTINA DE VINERI
20% reducere la consultații și analize!
Despre alergia la detergent
Alergia la detergent apare uneori atunci când există deja o sensibilitate a pielii și o predispoziție la alergii, iar substanțele prezente în detergent care declanșează cel mai des reacții alergice sunt parfumul, coloranții și enzimele. Pacienții pot alege detergenți hipoalergenici pentru haine și lenjerii, însă au nevoie și de analize specifice pentru a afla exact care sunt substanțele pe care trebuie să le evite și în alte produse.
Alergia la detergent se referă la răspunsul sistemului imunitar atunci când organismul intră în contact cu anumite substanțe din detergent, pe care le percepe drept alergeni. Printre aceste substanțe se pot număra parfumul, conservanții sau diverse enzime din ingredientele care fac parte din compoziția detergenților. Alergia la detergent se poate manifesta imediat sau la câteva zile după contact și se poate face la o singură substanță sau la mai multe substanțe în același timp. Un test de alergologie specific poate identifica în mod clar care sunt acele substanțe care declanșează alergia la detergent. Uneori se poate întâmpla să apară reacții alergice la un detergent care a fost folosit frecvent în trecut fără probleme.
Simptomele alergiei la detergent pot include:
- mâncărimi ale pielii;
- înroșire și umflare;
- iritații;
- urticarie.
În formele mai severe apar strănuturile repetate, lăcrimare și secreții nazale abundente. Uneori pot apărea dermatita de contact sau eczeme induse de alergie. Acestea se pot manifesta prin crăpături la nivelul pielii, prurit și inflamare, cu durere la atingere. În cazuri rare poate apărea cea mai gravă formă a alergiei, în care se declanșează șocul anafilactic.
Cauze
Cel mai des alergia se face la parfumurile din detergenți și la substanțele din balsamul de rufe. Din acest motiv, multe dintre produsele pentru bebeluși, pentru piele sensibilă sau hipoalergenice de pe piață sunt fabricate fără parfum.
Enzimele din detergenții de rufe sunt alte substanțe care declanșează adesea alergia la detergent. Acestea sunt utilizate pentru capacitatea lor de a scoate petele din țesături, însă unele persoane nu le pot tolera. De cele mai multe ori, reacțiile alergice apar pe piele în acele locuri în care țesăturile au atins corpul. În cazul lenjeriei de pat, care atinge aproximativ tot corpul, reacțiile alergice apar mai des în zonele predispuse la transpirație abundentă, respectiv la subraț sau inghinal. În cazul bebelușilor, iritația poate apărea pe tot corpul, mai puțin pe față și cap și în zonele acoperite de scutec, care nu au atins lenjeria de pat. Acest lucru se poate întâmpla chiar și în cazul în care este vorba despre materiale naturale, cum este inul sau bumbacul. Alergia apare după ce pielea intră în contact cu țesăturile proaspăt spălate cu detergent industrial.
Factori de risc
Orice persoană poate dezvolta alergia la detergent, însă persoanele care au o piele sensibilă sau au fost deja diagnosticate cu alte alergii sunt mai susceptibile să facă și acest fel de alergie. Persoanele diagnosticate cu dermatită atopică, precum și persoanele care sunt expuse adesea la contactul cu substanțe iritante, ca vopseluri sau cosmetice, pot face și alergie la detergent. În același timp, persoanele care au astm, alergii la păr de animale sau praf sau care fac des rinite alergice riscă mai mult decât altele să se confrunte și cu alergia la detergent.
Simptome
Printre simptomele care pot indica alergia la detergent se pot număra următoarele:
Diagnosticare
Diagnosticarea pentru alergia la detergent se face de către medicul alergolog și constă în observarea simptomelor, urmată de întrebări legate de istoricul personal și familial de boli. Medicul va dori să știe în ce fel s-a manifestat alergia, la cât timp după expunere la potențialii alergeni, dacă există și alte alergii și ce fel de tratamente se fac în mod curent. Ulterior, medicul va solicita o serie de analize care vor include atât teste de sânge, cât și teste alergologice cutanate.
Persoanele care au observat singure simptomele alergice și au constatat că acestea au dispărut atunci când au început să spele hainele, lenjeriile și prosoapele cu detergent hipoalergenic au nevoie în continuare să meargă la medic. Un test alergologic poate identifica cu claritate care sunt acele substanțe care au declanșat alergia. Pacientul va învăța cum poate trata simptomele și cum poate evita contactul accidental cu alte produse care pot conține substanțele respective. În plus, simptomele moderate la primele contacte cu un anumit detergent nu garantează că la o folosire ulterioară nu există riscul să se manifeste simptome mai severe, așa cum este anafilaxia.
Tratament
Tratamentul pentru alergia la detergent constă în eliminarea produselor cu potențial alergenic din uzul casnic. Hainele, lenjeriile și prosoapele spălate cu detergenți industriali trebuie să fie spălate cu detergent hipoalergenic pentru a elimina urmele de substanțe reziduale care au declanșat alergia. În prima fază se recomandă folosirea unor comprese reci pentru zonele afectate sau băile cu ovăz (se folosește făină de ovăz sau ovăz coloidal în apa de baie) pentru calmarea pielii.
Simptomele alergiei la detergent se pot trata și ameliora cu ajutorul unor medicamente antihistaminice precum și cu creme, alifii sau unguente cu corticosteroizi. În cazul în care există dermatită de contact sau eczeme induse de alergie tratamentul se va face conform unui protocol stabilit de către medicul dermatolog sau alergolog. Este important ca tratamentul să înceapă cât mai repede, deoarece pielea grav iritată poate rămâne cu urme și cicatrici greu de tratat. În cazul șocului anafilactic, injecțiile cu epinefrină (adrenalină) administrate de urgență sunt absolut necesare.
Complicații
Simptomele alergiei la detergent pot continua să se manifeste aproximativ două săptămâni sau chiar mult timp de la încetarea folosirii detergentului respectiv. Complicația cea mai gravă când vine vorba despre alergia la detergent este apariția anafilaxiei, o reacție alergică foarte gravă, care poate pune viața în pericol. Tratamentul trebuie administrat de urgență, urmând ca pacientul să fie văzut de un medic specialist pentru a evita și alte complicații.
Prevenţie
Prevenția pentru alergia la detergent constă în evitarea produselor cu potențial alergenic și alegerea în schimb a unor produse fără parfum și fără coloranți. Sunt de preferat produse hipoalergenice, create special pentru piele sensibilă. În același timp, se recomandă folosirea unei cantități mici de detergent, deoarece cantitățile mari pot face clătirea dificilă și pot lăsa reziduuri în materiale. Clătirea poate fi făcută de două ori, pentru a elimina cât mai mult din detergent și din substanțele reziduale. Se recomandă folosirea unor mănuși atunci când se folosesc recipiente cu produse chimice, așa cum sunt detergenții de spălat rufe sau vase. Până la identificarea unor detergenți potriviți, se pot folosi pentru spălare bicarbonat și oțet, substanțe folosite adesea pentru curățare, care nu au potențial iritant.
Atunci când apare alergia la detergent este important să se apeleze la un consult medical de specialitate pentru a afla care sunt substanțele la care se face alergie. Alegerea unor detergenți ecologici sau bio nu garantează că alergia nu va reapărea. Ingredientele naturale pot declanșa, la rândul lor, alte alergii. Fiecare pacient este unic și numai o consultație care include teste specifice poate asigura un diagnostic ferm și recomandarea tratamentului potrivit.
Bibliografie
- https://www.wyndly.com/blogs/learn/laundry-detergent-allergy
- https://www.healthline.com/health/rashes-from-detergent
- https://www.healthline.com/health/allergies/contact-dermatitis
- https://www.allure.com/story/laundry-detergent-allergy-skin-reaction
- https://www.nhs.uk/conditions/contact-dermatitis/causes/
- https://www.verywellhealth.com/laundry-detergent-allergies-signs-symptoms-and-treatment-5198934
Alte afecțiuni similare
Alergia la apă (urticarie aquagenică)
Urticaria aquagenică sau alergia la apă apare în cazuri extrem de rare atunci când pielea intră în orice fel de contact cu apa. Se poate manifesta prin iritații la...
Vezi detalii
Alergia la cafea
Alergia la cafea este rară și apare atunci când sistemul imunitar reacționează anormal la proteinele din boabele de cafea, în special cafeina sau alte componente, precum...
Vezi detalii
Alergia la căpșune
Căpșunele sunt fructe foarte apreciate pentru aroma lor specifică și sunt incluse în multe deserturi, dar consumul lor poate declanșa reacții alergice la unii oameni....
Vezi detalii
Alergia la medicamente
Alergia la medicamente este o reacție imunologică anormală declanșată de un medicament, implicând mecanisme de hipersensibilitate imediată (mediată de IgE) sau...
Vezi detalii
Alergia la nichel
Alergia la nichel este o formă des întâlnită de dermatită de contact, în care sistemul imunitar reacționează negativ la expunerea la nichel. Această afecțiune este...
Vezi detalii
Alergia la praf
Alergia la praf este o reacție imunologică declanșată de acarieni, particule organice și alte substanțe din praful casnic. Acarienii sunt principala cauză, iar alergenii...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
