RUTINA DE VINERI
20% reducere la consultații și analize!
Despre alergia la căpșune
Căpșunele sunt fructe foarte apreciate pentru aroma lor specifică și sunt incluse în multe deserturi, dar consumul lor poate declanșa reacții alergice la unii oameni. Persoanele care se confruntă cu astfel de reacții trebuie să apeleze la consult medical de specialitate atât pentru a afla cum să trateze afecțiunea, cât și dacă există și alte fructe al căror consum crește riscul apariției unor simptome asemănătoare.
Alergia la căpșune reprezintă reacția exagerată a organismului la o proteină prezentă în aceste fructe. Uneori, încălzirea sau gătirea căpșunelor poate afecta proteina respectivă, astfel că este posibil ca o persoană care are alergie la căpșune proaspete să nu aibă alergie la dulceață de căpșune sau alte produse alimentare pe bază de căpșune procesate.
Atunci când există alergie la căpșune, este posibil ca persoana diagnosticată să aibă alergie și la alte fructe din aceeași familie (Rosaceae), cum sunt zmeura, fragii, murele, afinele, cireșele, bananele, merele sau piersicile. În același timp, o persoană cu alergie la căpșune poate avea și alergie la polen. Simptomele alergiei la căpșune pot fi moderate sau severe. Este important ca atunci când apar simptome care pot fi ale alergiei la căpșune să se facă un control medical de specialitate care include un test de alergie, pentru ca diagnosticul să poată fi confirmat. O reacție moderată nu exclude riscul ca următoarea reacție la consumul de căpșune să fie una severă, care să poată pune viața în pericol.
Cauze
Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat când recunoaște anumite proteine în alimentele consumate. În cazuri mai rare, reacția alergică poate apărea și la atingerea unor alimente. Sistemul imunitar confundă proteina respectivă sau alergenul cu o bacterie sau un virus și drept răspuns elimină histamine. Acestea sunt cele care declanșează simptomele alergiei, care pot fi moderate sau foarte severe. Uneori, alergia la căpșune poate apărea concomitent cu alte alergii, cum ar fi alergia la latex sau la polen. În același timp, afecțiuni ca astmul sau sensibilitatea crescută la anumite substanțe pot fi factori care să favorizeze și alergia la căpșune.
Alergia alimentară este diferită de intoleranța alimentară. Atunci când organismul are intoleranță la un anumit aliment, nu sunt declanșate reacții alergice, însă pot apărea simptome asemănătoare cu cele declanșate de alergii alimentare. Intoleranța alimentară poate apărea de la intoxicație alimentară sau de la lipsa unor enzime care contribuie la digestia unor componente ale alimentelor respective. Medicul specialist este cel care poate determina dacă reacțiile organismului reprezintă simptome ale unei alergii sau ale unei intoleranțe alimentare.
Factori de risc
Printre factorii de risc pentru alergia la căpșune se poate număra prezența unor alergii, fie la căpșune, fie la alte alimente la membrii apropiați ai familiei. Un factor de risc poate fi și alergia la polen, care poate pătrunde cu ușurință și prin porii căpșunelor. Persoanele care au astm sau eczeme pot face mai ușor și alergie la căpșune sau alte alimente. Copiii mici pot dezvolta alergie la căpșune prima dată când acestea sunt introduse în alimentație. De multe ori, alergia dispare pe măsură ce copiii cresc.
Simptome
Printre simptomele care pot apărea atunci când există o alergie la căpșune se pot număra următoarele:
- urticarie sau eczeme;
- edem facial;
- senzația de furnicături în interiorul gurii;
- respirație șuierătoare;
- senzația de strângere la nivelul gâtului;
- senzația de greață;
- vărsături;
- dureri abdominale;
- diaree;
- mâncărimi pe piele;
- stare de amețeală și buimăceală;
- tuse frecventă;
- congestie nazală;
- în cazuri mai rare, poate apărea anafilaxia.
Diagnosticare
Diagnosticarea pentru alergia la căpșune se face de către medicul alergolog și constă mai întâi în observarea simptomelor. Pacientul va fi întrebat despre ce anume a consumat, cât timp a trecut de la consum și cum s-au manifestat reacțiile alergice. Vor urma teste alergologice pentru ca diagnosticul să poată fi cât mai exact. Testele necesare includ atât analize de sânge, cât și teste cutanate specifice.
De asemenea, se pot face teste de provocare orală. O formă de diagnosticare constă și în testare prin eliminare, respectiv evitarea consumului de căpșune pentru o perioadă și observarea dacă simptomele mai apar în perioada respectivă. Pentru siguranță, însă, testul de alergologie este cel mai concludent. Acest test poate fi repetat o dată la câțiva ani, deoarece alergia poate dispărea în timp.
Tratament
De cele mai multe ori, simptomele trec de la sine după o perioadă de timp. Ca metodă de tratament se recomandă prevenția, adică evitarea consumului de căpșune sau derivate din căpșune. În funcție de simptome, se pot recomanda tratamente locale cu creme sau unguente care pot ameliora senzația de mâncărime, usturime sau arsură, sau se poate indica un tratament medicamentos cu antihistaminice.
Unele persoane pot avea nevoie de tratament de imunizare, cunoscut drept imunoterapie, care presupune expunerea treptată la alergen pentru a obișnui organismul cu acesta. În cazul în care apare șocul anafilactic, tratamentul trebuie să fie administrat de urgență și constă într-o injecție cu epinefrină (adrenalină). Atât imunoterapia, cât și anafilaxia necesită o atentă supraveghere medicală, atât în timpul administrării tratamentului, cât și în perioada care urmează după administrare.
Complicații
Șocul anafilactic este o complicație care apare rar în cazul alergiei la căpșune, dar este o reacție care poate pune viața în pericol. Anafilaxa se poate manifesta prin creșterea ritmului cardiac, umflarea limbii și gâtului, blocarea căilor respiratorii, hipotensiune, amețeală și leșin. Simptomele pot apărea la câteva minute sau ore după consumul de căpșune.
Anafilaxia reprezintă o urgență medicală și lipsa tratamentului poate duce rapid la deces. Orice persoană care vede o altă persoană care prezintă simptome asociate cu anafilaxia trebuie să solicite de urgență o ambulanță și să respecte indicațiile medicilor până la sosirea acesteia. Printre indicații poate fi căutarea unei seringi sub forma unui stilou cu doză unică de epinefrină (adrenalină), numit și EpiPen. Administrarea dozei respective poate salva viața persoanei aflate în șoc anafilactic.
Prevenţie
Prevenția pentru alergia la căpșune constă în primul rând în evitarea consumului de căpșune sau a alimentelor care conțin căpșune. În acest scop, este necesară citirea cu atenție a etichetelor și întrebarea vânzătorilor sau ospătarilor, când este cazul, legat de ceea ce urmează să se consume. Căpșunele sau extractul de căpșune se pot regăsi nu doar în gemuri sau dulcețuri, ci și în bomboane, jeleuri, rahat, sucuri, creme sau bezele. Căpșunele se poate găsi și sub formă uscată sau de pudră în batoane de ciocolată, pudre proteice sau shakeuri de fructe. În același timp, poate fi riscantă și consumarea alimentelor care au doar aromă de căpșune.
Se recomandă ca atunci când apare prima dată alergia la căpșune să se apeleze la un control medical de specialitate pentru un diagnostic clar. Medicul alergolog poate da indicații despre cum se poate trata afecțiunea și cum pot fi ameliorate simptomele.
În cazul în care există riscul unor reacții alergice grave, medicul poate recomanda purtarea permanentă asupra pacientului sau la îndemână a unei seringi cu epinefrină (adrenalină). Administrarea acesteia trebuie făcută de urgență dacă apare șocul anafilactic. Expunerea la alergen poate avea loc și accidental, chiar dacă pacientul se străduiește să evite consumul alimentului care declanșează alergia.
Bibliografie
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/323067#can-people-be-allergic-to-strawberries
- https://www.healthline.com/health/strawberry-allergy
- https://www.nyallergy.com/strawberry-allergy/
- https://www.yorktest.com/us/blog/strawberry-allergy/
- https://www.allergysmart.com/blogs/news/avoiding-strawberry-allergy-reactions
Alte afecțiuni similare
Alergia la antibiotic
Alergia la antibiotic, ca orice alergie, este o afecțiune care nu poate fi vindecată, dar simptomele care apar pot fi ameliorate cu ajutorul unor medicamente specifice....
Vezi detalii
Alergia la apă (urticarie aquagenică)
Urticaria aquagenică sau alergia la apă apare în cazuri extrem de rare atunci când pielea intră în orice fel de contact cu apa. Se poate manifesta prin iritații la...
Vezi detalii
Alergia la cafea
Alergia la cafea este rară și apare atunci când sistemul imunitar reacționează anormal la proteinele din boabele de cafea, în special cafeina sau alte componente, precum...
Vezi detalii
Alergia la detergent
Alergia la detergent apare uneori atunci când există deja o sensibilitate a pielii și o predispoziție la alergii, iar substanțele prezente în detergent care declanșează...
Vezi detalii
Alergia la medicamente
Alergia la medicamente este o reacție imunologică anormală declanșată de un medicament, implicând mecanisme de hipersensibilitate imediată (mediată de IgE) sau...
Vezi detalii
Alergia la nichel
Alergia la nichel este o formă des întâlnită de dermatită de contact, în care sistemul imunitar reacționează negativ la expunerea la nichel. Această afecțiune este...
Vezi detalii
Echipa medicală - Alergologie
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
