RUTINA DE VINERI
20% reducere la consultații și analize!
Despre alergia la latex
Simptomele alergiei la latex pot fi declanșate adesea în urma contactului accidental cu substanța alergenică, chiar și atunci când persoanele alergice știu că au această afecțiune, deoarece latexul este o substanță care poate fi folosită în foarte multe obiecte. Este important ca diagnosticul să fie pus corect, în urma testelor specifice, dar și ca pacientul să fie informat cu privire la metodele de prevenție și tratament la care poate apela.
Alergia la latex definește reacțiile pe care organismul le are la proteine care se găsesc în cauciucul natural, provenit din arborele de cauciuc și cunoscut drept latex. Sistemul imunitar identifică în mod greșit acele proteine drept alergeni și elimină histamină, de la care pornesc reacțiile alergice. Simptomele alergiei la latex pot fi moderate, cum ar fi mâncărimi ale pielii sau urticarie, sau severe, respectiv anafilaxia, care poate pune viața în pericol. Alergia la latex se poate manifesta imediat după contactul cu produsul din latex, dar și la o zi sau două-trei zile mai târziu, sub forma dermatitei de contact alergice. În același timp, în cazul purtării unor mănuși de latex sau în cazul atingerii pudrei din interiorul unor mănuși de latex, persoana cu alergie la latex poate face dermatită de contact iritativă. Simptomele se pot manifesta prin apariția unor bășici sau eczeme pe partea din spate a palmelor.
Pentru a putea evita apariția simptomelor este necesar să fie cunoscute care sunt produsele în care se folosește cel mai des latex. Alergia la latex poate apărea, de exemplu, atunci când sunt atinse mănuși, prezervative, ustensile sau baloane de latex. Alergia se poate manifesta și fără atingere, atunci când cineva își dă jos mănușile de latex și particule ale substanței sunt eliberate în aer și inhalate de către persoana alergică. Simptomele se pot înrăutăți cu fiecare expunere la alergeni, așa că este foarte important să existe un diagnostic clar, iar pacientul să fie informat despre modul în care se pot trata sau ameliora simptomele.
Cauze
Alergia la latex este declanșată de reacția sistemului imunitar atunci când latexul este atins sau inhalat sub formă de particule din aer. Sistemul imunitar va reacționa prin eliminarea unor anticorpi care să lupte împotriva alergenilor și astfel apar reacțiile alergice. Un organism sensibilizat va reacționa din ce în ce mai sever pe măsură ce se repetă expunerea sau contactul cu substanța respectivă. Expunerea se poate realiza atât prin atingerea pielii sau inhalare, cât și prin contact cu mucoasele.
În cazul folosirii prezervativelor de latex, persoana alergică poate avea simptome mult mai severe decât în cazul atingerii pielii. Atunci când apar iritații, mâncărimi sau umflături la nivelul organelor genitale, mâinilor sau gurii după folosirea unui prezervativ din latex, poate fi vorba despre o reacție alergică la latex. Un consult medical trebuie realizat de urgență, mai ales că simptomele alergice care apar în urma unui contact sexual pot fi și simptome ale alergiei la spermă, spermicide sau lubrifiante. În același timp, trebuie avut în vedere că reacții alergice asemănătoare pot apărea și în urma unei consultații la medicul ginecolog sau urolog, dacă acesta poartă mănuși de latex în timpul examinării fizice.
Factori de risc
Printre factorii de risc care pot declanșa alergia la latex se numără și existența altor alergii sau afecțiuni. Istoricul familial este important, deoarece persoanele care au rude apropiate alergice la diverse substanțe riscă mai mult să facă și ele alergii. Persoanele care muncesc într-un mediu în care sunt expuse la produse pe bază de latex, așa cum sunt spitalele, saloanele de înfrumusețare, fabricile din industria alimentară riscă să dezvolte simptome ale alergiei la latex din cauza expunerii repetate. De asemenea, riscă mai mult să facă alergie la latex persoanele care se nasc cu afecțiuni ca spina bifida sau anomalii congenitale urogenitale, precum și persoanele care suferă des intervenții chirurgicale.
Persoanele care au alergii alimentare pot fi mai predispuse la a dezvolta și alergia la latex. Unele fructe și legume conțin proteine asemănătoare cu cele din latex, iar printre acestea se numără cartofii, morcovii, țelina, tomatele, merele, castanele, pepenele galben, precum și fructele exotice, cum sunt bananele, kiwi, avocado, papaya sau fructul pasiunii.
Printre produsele care pot conține latex se pot număra baloane, mănuși de menaj sau medicale, ustensile medicale, rechizite, jucării, adezive, prezervative, absorbante feminine sau scutece de unică folosință, haine sau accesorii, adezive și altele. Prin urmare, în afacere celor enumerate, o persoană care se confruntă cu alergia la latex este nevoită să încerce să evite atingerea directă a oricărui obiect din cauciuc sau care poate conține cauciuc natural. Alergia nu se manifestă dacă obiectele respective conțin cauciuc sintetic.
Este necesar ca medicul alergolog să solicite testele necesare pentru ca pacientul să știe cât mai precis care sunt substanțele care îi pot declanșa reacții alergice. Atunci când este identificată alergia la latex, pot fi solicitate și teste care să confirme sau să infirme alergia la alte substanțe similare.
Simptome
Printre simptomele care se pot manifesta în cazul alergiei la latex se pot număra următoarele:
- mâncărimi ale pielii;
- înroșire a pielii;
- iritații, eczeme sau urticarie;
- strănut frecvent;
- rinoree (secreție nazală abundentă);
- lăcrimarea ochiilor;
- senzația de mâncărime în interiorul gâtului;
- respirație îngreunată;
- respirație șuierătoare;
- tuse frecventă;
- în cazuri grave, anafilaxie.
Diagnosticare
Diagnosticarea pentru alergia la latex se face de către medicul alergolog. Acesta va constata mai întâi simptomele alergiei, apoi va solicita istoricul medical al pacientului. Istoricul familial al bolilor este, de asemenea, necesar pentru un diagnostic cât mai corect. Ulterior, medicul va solicita o serie de analize, printre care teste de sânge și teste alergologice specifice.
Tratament
Alergia la latex nu se poate trata, fiind necesar ca persoanele diagnosticate să încerce să evite permanent produsele din latex sau care conțin latex. În cazul interacțiunii accidentale cu astfel de produse, tratamentul constă în medicamente, alifii, unguente sau injecții cu substanțe care ameliorează simptomele. Substanțele care pot ameliora simptomele sunt antihistaminicele și corticosteroizii.
În unele cazuri, medicul poate decide să administreze un tratament de desensibilizare, prin care organismul este expus la contact cu alergenul în cantități mici și ulterior în cantități din ce în ce mai mari, pentru a se obișnui. Acest tip de tratament se face sub supraveghere medicală.
Persoanele care riscă să facă șoc anafilactic, mai ales dacă au mai făcut, vor fi sfătuite să poarte mereu la ele o seringă cu una sau două doze de epinefrină (adrenalină) care să poată fi administrată de urgență. După administrare este în continuare necesar un consult medical, mai ales că acest tratament poate declanșa, la rândul său, reacții adverse.
Complicații
Cea mai periculoasă complicație care poate apărea în cazul alergiei la latex este anafilaxia. Șocul anafilactic se poate manifesta la început prin respirație dificilă, umflarea feței și a gâtului, palpitații, hipotensiune, amețeală, stare confuză, puls rapid sau slab și pierdere a conștienței. Dacă nu se tratează de urgență cu epinefrină (adrenalină), decesul poate surveni rapid.
Prevenţie
Singura metodă de prevenție pentru alergia la latex este evitarea permanentă a produselor din latex sau care conțin latex. Este important de reținut că nu este nevoie neapărat ca aceste produse să fie atinse, deoarece particule de latex pot ajunge și în aer și pot fi inhalate. În cazul mănușilor medicale de latex, de exemplu, pudrarea interioară pentru evitarea transpirației se face cu amidon sau alt tip de pudră, care absoarbe latexul. Atunci când mănușile sunt scoase, amidonul ajunge în aer cu particulele de la latex absorbite, iar persoanele aflate în preajmă pot inhala involuntar astfel de particule.
În același timp, persoanele cu alergie la latex trebuie să fie educate pentru a cunoaște care sunt produsele pe bază de latex, dar și produsele care pot conține latex. Unele dintre acestea pot fi neașteptate, de exemplu mânerele unor ustensile, rechizite școlare sau produse de uz medical de unică folosință. Pentru prevenirea alergiei la latex se recomandă folosirea unor produse fără latex în locul celor care îl conțin în mod obișnuit, spre exemplu mănuși din vinil sau prezervative din silicon. În general este bine să fie alese variante hipoalergenice sau antialergice oricând este posibil, de exemplu în cazul alegerii saltelei de pat, pernelor sau pilotelor, precum și în cazul cosmeticelor.
Orice persoană care are simptome alergice trebuie să apeleze cât mai repede posibil la un consult medical de specialitate și să solicite teste alergologice, pentru a afla dacă și la ce substanțe este alergică. Lipsa consultației medicale și a informațiilor de bază în ceea ce privește prevenția poate pune viața oricărei persoane alergice în pericol.
Bibliografie
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/latex-allergy/symptoms-causes/syc-20374287
- https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/latex-allergy/
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8623-latex-allergy
- https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/latex-allergy
- https://www.webmd.com/allergies/latex-allergies
Alte afecțiuni similare
Alergie alimentară
Alergiile alimentare pot cauza simptome diverse, dintre care unele ușoare, care pot fi atenuate cu medicație specifică, sau unele foarte severe, cu potențial fatal. Ele...
Vezi detalii
Alergie la ciocolată
Alergia la ciocolată este rară și este adesea confundată cu intoleranța alimentară. Reacțiile alergice sunt cauzate, de obicei, de proteinele din cacao, ingredientul...
Vezi detalii
Alergie la frig
Alergia la frig este un subtip de urticarie cronică inductibilă, ce presupune apariția de leziuni urticariene (erupții roșii în relief, extrem de pruriginoase) însoțite...
Vezi detalii
Alergie la ouă
Alergia la ouă poate apărea la orice vârstă și determină nevoia de atenție crescută asupra alimentelor care se consumă. Derivate din ouă pot exista în foarte multe...
Vezi detalii
Alergie la pisici și câini
Alergia la pisici și câini poate fi frustrantă pentru iubitorii de animale, însă, în funcție de gravitatea simptomelor, medicul alergolog poate găsi soluții pentru a le...
Vezi detalii
Alergie la polen
Alergia la polen este o afecțiune des întâlnită primăvara, vară, dar și toamna. Aceasta apare în urma expunerii la particulele minuscule de polen eliberate de copaci,...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
