medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Alergie la ouă

Alergie la ouă

Descoperă informații utile despre alergie la ouă: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre alergia la ouă

Alergia la ouă poate apărea la orice vârstă și determină nevoia de atenție crescută asupra alimentelor care se consumă. Derivate din ouă pot exista în foarte multe alimente procesate, cum sunt sosuri sau prăjituri, dar și în băuturi alcoolice. Mai mult, persoanele cu alergie la ouă trebuie să fie atente și atunci când au nevoie de unele vaccinuri.

Alergia la ouă este una dintre cele mai frecvente forme de alergie alimentară care poate apărea atât la copii, cât și la adulți. Alergia apare mai ales la ouă de găină, însă poate apărea și atunci când sunt consumate ouă de rață, de gâscă, de curcă, de prepeliță sau alte tipuri de ouă. Simptomele se pot manifesta în câteva minute sau la câteva ore de la consumul de ouă sau de preparate pe bază de ou. În cazul copiilor mici, alergia se poate manifesta doar în primii ani de viață și poate dispărea pe măsură ce aceștia se apropie de vârsta adolescenței. În cazul în care alergia la ouă nu dispare, se poate discuta cu medicul specialist despre un tratament de desensibilizare, care poate include imunoterapie orală.

Reacțiile pot fi moderate sau severe și se pot manifesta prin iritații, eczeme, urticarie, congestie nazală sau probleme digestive. În cazuri rare, alergia la ouă poate cauza anafilaxie.

Oua fierte

Cauze

Alergia la ouă apare în urma unei reacții exagerate a sistemului imunitar la anumite proteine conținute de ouă. Atunci când pacientul intră în contact cu ouă sau produse pe bază de ouă, de obicei prin consum și mai rar prin atingere, sistemul imunitar consideră că proteinele respective sunt alergeni și dispune eliberarea histaminei, ceea ce cauzează reacțiile alergice. Proteinele cu potențial periculos pot fi conținute atât în albușul, cât și în gălbenușul ouălor, însă cele conținute în albuș sunt cele care generează cel mai des simptome alergice. Cele două nu pot fi separate în totalitate, deoarece s-au atins în interiorul oului.

Prin urmare, dacă alergia este doar la albuș de ou, de exemplu, se recomandă să nu se consume nici gălbenuș de ou și viceversa. Bebelușii care sunt alăptați la sân pot face alergie la ouă prin intermediul laptelui dacă mama a consumat ouă.

Factori de risc

Vârsta poate reprezenta un factor de risc pentru alergia la ouă, având în vedere faptul că afecțiunea se manifestă mai des la copii. Pe măsură ce sistemul digestiv se maturizează, este posibil ca alergia la ouă să dispară complet. Un istoric familial în care părinții au sau au avut alergii alimentare, astm, febra fânului, eczeme sau urticarie poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru copii. Atunci când există unele afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopică, crește și riscul ca persoana respectivă să dezvolte alergii alimentare, printre care și alergia la ouă.

Simptome

Printre simptomele care pot apărea în cazul alergiei la ouă se pot număra următoarele:

  • inflamații la nivelul pielii;
  • urticarie;
  • prurit;
  • congestie nazală;
  • stări de greață și vomă;
  • crampe abdominale;
  • rinită și rinoree;
  • astm;
  • tuse frecventă;
  • respirație șuierătoare;
  • senzația de apăsare în piept;
  • respirație îngreunată;
  • anafilaxie (constricția căilor respiratorii, hipotensiune, umflarea gâtului, puls rapid, dureri abdominale, amețeală, pierderea conștiinței, deces dacă nu e tratată imediat).
Femeie care prezinta simptome de alergie la oua

Diagnosticare

Medicul alergolog este cel care pune diagnosticul pentru alergia la ouă. Atunci când simptomele alergiei la ouă apar la copii mici, părinții sunt sfătuiți să solicite o consultație medicală de specialitate cât timp simptomele încă persistă. Acest lucru poate ajuta medicul să observe manifestările simptomelor și să pună mai ușor diagnosticul. În același timp, unele simptome pot necesita tratament imediat.

Pentru diagnostic, medicul va face o examinare fizică și va solicita anumite informații legate de alimentația pacientului și modul în care s-au manifestat simptomele. Ulterior va solicita o serie de analize care pot include teste de alergie și teste de sânge.

Alergia la ouă poate fi confundată uneori cu intoleranța la ouă, având o parte de simptome similare. Intoleranța la ouă, însă, nu este determinată de o reacție a sistemului imunitar. Poate apărea la 48 de ore de la consumul de ouă sau alimente cu derivate din ouă.

Tratament

Tratamentul principal pentru alergia la ouă este evitarea consumului de ouă sau derivate ale acestora, precum și consumul alimentelor care conțin ouă.

Medicul alergolog poate recomanda ca persoana alergică la ouă care riscă să aibă simptome severe să poarte cu ea permanent o seringă cu o doză de epinefrină, pentru tratament de urgență. Chiar dacă pacientul și-a revenit după administrarea dozei respective, un consult medical este în continuare necesar pentru a stabili dacă au existat și alte probleme în timpul reacțiilor alergice. În același timp, injecția cu epinefrină poate avea, la rândul ei, efecte adverse, care pot include stări de amețeală, dureri de cap, transpirație excesivă, senzația de gură uscată, greață sau anxietate.


Complicații

Complicațiile care pot apărea în cazul alergiei la ouă includ simptomele severe, cum este anafilaxia. Aceasta poate pune viața în pericol dacă nu este tratată la timp. Tratamentul constă într-o injecție cu epinefrină (adrenalină) administrată de urgență.

Atunci când există alergia la ouă, se pot declanșa în același timp și alte alergii alimentare sau de alt tip. Pot apărea alergii la proteina de lapte, soia sau alune, precum și alergii la păr de animale, acarieni din praf sau polen. Alte complicații pot include amplificarea simptomelor de astm, atunci când afecțiunea este deja prezentă sau apariția dermatitei atopice.

Prevenție

Pentru prevenția alergiei la ouă, este important să nu fie consumate ouă, precum și derivate ale acestora (maioneze, bezele) sau produse alimentare care le conțin. În acest scop, etichetele alimentelor trebuie să fie consultate cu atenție. Printre ingredientele care pot indica faptul că s-au folosit ouă în procesarea unor alimente se numără albumina, lecitina, globulina sau lizozimul.

Unele persoane au reacții alergice și la produsele care conțin doar „urme de ouă”. Atunci când se mănâncă în oraș, în vizită sau se comandă mâncare, este necesar să se solicite informații legate de prepararea alimentelor. Unele pot conține proteină din ouă sau praf de ou.

În cazul în care pot exista simptome severe ale alergiei, o formă de prevenție poate fi purtarea unei brățări sau al unui pandativ care să anunțe afecțiunea, pentru ca persoanele din jur să știe cu ce se confruntă. Profesorii sau îngrijitorii trebuie să fie anunțați de către părinți dacă au în grijă copii care au fost diagnosticați cu alergia la ouă. Aceștia trebuie să fie informați în legătură cu ce trebuie făcut în cazul în care se manifestă simptomele alergice.

Mamele care alăptează trebuie să încerce să evite în primul an alimentele cu potențial alergenic, deoarece proteinele din aceste alimente pot trece prin lapte, iar sugarul poate manifesta simptomele alergiei alimentare. Printre alimentele care pot genera alergie la copii mai pot fi și laptele, alunele, nucile, căpșunile sau fructele de mare.

Unele vaccinuri, așa cum sunt cele antigripale sau pentru febră galbenă folosesc ouă în procesul de fabricație, mai exact sunt preparate pe ou embrionat. Medicul pediatru trebuie informat înainte de a vaccina copilul dacă acesta a fost diagnosticat cu alergie la ouă.

Este important să se consulte medicul alergolog chiar dacă alergia la ouă s-a manifestat într-o formă moderată. Este posibil ca data următoare simptomele să fie mult mai severe, punând viața în pericol.

Bibliografie

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/egg-allergy/symptoms-causes/syc-20372115
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/25086-egg-allergy
  3. https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/egg/
  4. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/egg-allergy
  5. https://www.healthdirect.gov.au/egg-allergy

Echipa medicală - Alergologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.