Despre alergia la pisici și câini
Alergia la pisici și câini poate fi frustrantă pentru iubitorii de animale, însă, în funcție de gravitatea simptomelor, medicul alergolog poate găsi soluții pentru a le preveni sau ține sub control. Analizele specifice sunt importante pentru a afla exact la ce anume se face alergie, de obicei la păr sau salivă, dar și dacă există și animale față de care există o toleranță mai mare.
Alergia la câini și pisici poate apărea atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la substanțe care în mod normal sunt inofensive. Reacțiile alergice se manifestă prin simptome ca înroșirea ochilor și lăcrimarea, congestie nazală, strănut frecvent sau urticarie.
Câinii și pisicile sunt animalele la care pot exista cel mai frecvent alergii, dar pot exista astfel de reacții și la păsări, iepuri, rozătoare mici sau cai. Printre rozătoare se numără animale precum șoricei sau șobolani, hamsteri, purceluși de Guineea sau gerbili.
Unii oameni cred că este mai mic riscul să cauzeze alergii animalele fără blană sau cu blană scurtă, dar adevărul este că alergiile nu se fac doar la blană, ci și la pene, celule moarte de pe piele, urină sau salivă. Pot exista și alergii la broaște, salamandre sau alte tipuri de amfibieni, la pești sau la reptile.
Fiecare om este unic, așa că se poate întâmpla ca unii oameni să dezvolte alergii doar la unele rase de câini, de exemplu. Un om poate să tolereze câinele de acasă, cu care este obișnuit, dar să facă alergie la alți câini din aceeași rasă ca cel de acasă, indiferent dacă este adus tot acasă sau se află în alt mediu.
Alergiile la pisici și câini pot fi severe sau ușoare. Astfel, ele se pot manifesta la 15-30 de minute de la contactul cu animalul sau pot apărea la câteva ore sau chiar zile după aceea.
Cauze
Alergenii sunt un tip de proteine prezente la animale care determină sistemul imunitar să aibă reacții exagerate, deoarece le percepe ca invadatori, ca și cum ar fi bacterii sau virusuri. Când un alergen ajunge la nivelul nărilor, poate apărea rinita alergică, ca reacție a sistemului imunitar de a neutraliza respectivul alergen, pe care îl percepe drept o amenințare.
Ca răspuns la detectarea alergenilor, sistemul imunitar eliberează histamină, o substanță chimică la apariția căreia organismul are reacții alergice. Acestea pot avea loc la nivelul pielii, nasului sau ochilor.
Alergia poate apărea în urma contactului direct cu animalul, dar și prin inhalarea alergenilor din aer sau prin consumul unor alimente cu proteine animale. Alergenii pot fi purtați și pe haine sau încălțăminte, așa că pot ajunge oriunde, atât în interior, cât și în exterior. Prin urmare, reacțiile alergice pot apărea și fără ca persoana alergică să fie aproape de animale.
Factori de risc
Oricine poate dezvolta alergie la pisici și câini, însă probabilitatea este mai crescută atunci când sistemul imunitar este slăbit sau foarte sensibil, sau când unul sau ambii părinți au asemenea alergii. Se presupune că alergiile la pisici sunt mai frecvente decât cele la câini. Alergia la câini și pisici nu este contagioasă, nu poate fi transmisă de la o persoană la alta. Se poate manifesta și la copii alergie la pisici și câini, așa că este necesară solicitarea părerii medicului dacă se dorește expunerea acestora la contactul cu animale. Printre factorii de risc se numără și expunerea timpurie (în primi ani de viață), factorii de mediu (cu mute animale de companie în casă).
Simptome
Unele reacții alergice sunt asemănătoare cu cele care apar în caz de gripă sau răceli comune. Cele mai frecvente simptome care apar în caz de alergie la pisici și câini sunt următoarele:
- mâncărimi pe gât sau la nivelul gurii;
- mâncărimi pe tot corpul, în special pe piept, brațe și picioare;
- tuse și strănuturi;
- urticarie;
- eczeme;
- piele umflată și înroșită;
- înrăutățirea simptomelor de astm;
- respirație șuierătoare;
- inflamație a căilor respiratorii, cu nas înfundat sau care curge fără oprire;
- lăcrimare, înroșire și mâncărimi la nivelul ochilor;
- colorarea albastră a zonei de sub ochi;
- ocazional stări de somnolență sau insomnii cauzate de congestia nazală;
- cefalee;
- crampe abdominale:
- greață sau vărsături.
Diagnosticare
Medicul specialist care diagnostichează afecțiunea este medicul alergolog, care va face o serie de investigații și analize. Sunt necesare teste specifice, dar și întrebări care să stabilească anamneza. Astfel medicul poate întreba dacă există un istoric de alergie la pisici și câini în familie sau dacă persoana în cauza a mai fost diagnosticată și cu alte alergii. Medicul va solicita și descrierea clară a simptomelor, în prezența a ce fel de animale au apărut acestea și dacă s-au administrat deja medicamente antialergice.
Testele specifice pentru stabilirea alergiilor includ teste pe piele, de obicei pe braț sau pe spate. Zona testată se curăță cu iod sau alcool, apoi se aplică alergeni pe suprafața pielii. Acea zonă a pielii va fi ușor zgâriată cu un ac subțire sau altă ustensilă, astfel încât picăturile să poată pătrundă prin piele. Disconfortul este minim și de obicei nu există sângerări în timpul acestor teste. Posibilele reacții alergice pot apărea la aproximativ 15 minute după expunerea la alergenii respectivi. Medicul va nota care au fost alergenii care au cauzat respectivele reacții. Un astfel de test durează, în mod normal, mai puțin de o oră. Vor urma teste ale sângelui, respectiv teste serologice lgE, pentru a fi evidențiată prezența anticorpilor.
Tratament
Alergiile nu pot fi eradicate, însă există tratamente pentru simptomele care pot apărea. Pentru tratament este nevoie de medicamente specifice, cum sunt antihistaminicele sub formă de pastile sau sprayuri nazale, precum și corticosteroizi nazali.
Pentru unele persoane sunt indicate injecții de imunizare care pot oferi o soluție pe termen lung. Sensibilitatea organismului la alergeni scade după fiecare injecție de acest fel. Medicul alergolog va decide care este cel mai potrivit tratament în urma analizelor specifice.
Complicații
În unele cazuri tratamentul cu antihistaminice poate avea reacții adverse. Acestea se pot manifesta prin stări de greață și vomă, dureri de cap, tuse, amețeli, somnolență sau senzația de gură uscată. Unele tipuri de antihistaminice pot duce la stări depresive.
Corticosteroizii nazali pot cauza efecte adverse precum dureri de cap, strănuturi, discomfort la nivelul gâtului, senzația de arsuri la nivelul nasului și chiar sângerări nazale.
În cazul injecțiilor antialergice, pot apărea decolorări sau iritații ale pielii în zona unde a fost efectuată injecția. Se recomandă prezența în spital încă o jumătate de oră după efectuarea unei astfel de injecții, în caz că apar reacții alergice grave, cum ar fi șoc anafilactic.
Prevenție
Alergiile pot fi prevenite prin evitarea animalelor, folosirea purificatoarelor de aer sau, atunci când există animale în casă, grija constantă să fie curate și periate. Ideal este ca igiena animalelor să fie asigurată de altă persoană, iar perierea blănii să nu aibă loc în casă. Pentru spălarea câinilor sau pisicilor se folosește șampon special destinat acestora. Se recomandă și igienizarea casei în mod regulat, în special aspirarea covoarelor sau, dacă este posibil, chiar înlăturarea lor. Un purificator de aer cu eficiență mare poate face diferența între reacțiile severe și cele moderate.
În mod normal, reacțiile alergice dispar la câteva ore după ce persoana care le are pleacă de lângă factorul care le-a declanșat. Persoanele care locuiesc cu pisici și câini și au simptome alergice pot primi recomandarea de la medic să ia în fiecare zi antihistaminice sau doar ocazional. Acestor persoane li se recomandă să evite îmbrățișarea sau mângâierea îndelungată a animalelor respective. După contactul cu animalul este necesară spălarea mâinilor cu apă și săpun și se recomandă folosirea unui spray nazal cu apă de mare, ca tratament naturist pentru alergie la câini și pisici.
Un sistem imunitar puternic poate însemna o predispoziție mai mică spre alergie la pisici și câini, astfel că se recomandă să se țină cont de metode prin care acesta poate fi întărit. Acest lucru se poate face printr-un stil de viață sănătos, care să includă mișcare în aer liber, odihnă suficientă și hrană adecvată.
Este important să fie consultat medicul specialist după manifestarea oricăror simptome care pot indica prezența unor alergii. Fiecare om este unic, iar reacțiile alergice se pot manifesta diferit sau la o intensitate mai mare în următoarea sesiune. Anamneza și testele vor ajuta medicul să identifice pentru fiecare persoană în parte cea mai potrivită variantă de tratament.
Bibliografie
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17702-pet-allergies
- https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/pet-allergies/
- https://www.webmd.com/allergies/pet-allergies-triggers
- https://www.healthline.com/health/allergies/cats
- https://www.healthdirect.gov.au/cat-and-dog-allergy
Alte afecțiuni similare
Alergie
Alergia este o reacție a sistemului imunitar la anumite substanțe denumite alergeni. În esență, este un răspuns exagerat al sistemului imunitar la substanțe care sunt,...
Vezi detalii
Alergie alimentară
Alergiile alimentare pot cauza simptome diverse, dintre care unele ușoare, care pot fi atenuate cu medicație specifică, sau unele foarte severe, cu potențial fatal. Ele...
Vezi detalii
Alergie la frig
Alergia la frig este un subtip de urticarie cronică inductibilă, ce presupune apariția de leziuni urticariene (erupții roșii în relief, extrem de pruriginoase) însoțite...
Vezi detalii
Alergie la polen
Alergia la polen este o afecțiune des întâlnită primăvara, vară, dar și toamna. Aceasta apare în urma expunerii la particulele minuscule de polen eliberate de copaci,...
Vezi detalii
Alexitimia
Alexitimia este definită prin dificultatea unei persoane de a experimenta, identifica și exprima emoțiile sau de a le distinge de senzațiile corporale. Nu este...
Vezi detalii
Alopecie
Alopecia este o afecțiune a foliculilor piloși (acele structuri specializate ale pielii care produc și susțin firul de păr) care poate poduce o rărire sau chiar...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.