Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Descoperă informații utile despre aspergiloza: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Aspergiloza este o infecție cauzată de inhalarea sporilor de Aspergillus, un mucegai comun care poate provoca boli ușoare până la severe. De obicei, persoanele afectate prezintă un sistem imunitar slăbit sau boli pulmonare.
Aspergillus provoacă diferite tipuri de infecții, inclusiv afecțiuni pulmonare cronice și infecții pe scară largă. Simptomele pot fi ușoare până la severe. Tratamentul depinde de tipul de infecție și, de obicei, include un medicament antifungic.
Tipurile de aspergiloză includ:
Majoritatea pacienților contractează aspergiloza prin inhalarea unor particule de mucegai. Mucegaiul se găsește în multe locuri, inclusiv:
Aspergiloza nu este contagioasă, nu poate să fie transmisă de la animale sau de la alte persoane bolnave.
Aspergiloza este rar întâlnită în cazul persoanelor sănătoase în ciuda expunerii prelungite la mucegai. Factorii de risc care cresc șanse de îmbolnăvire includ:
Simptomele aspergilozei diferă în funcție de tipul acesteia.
Aspergiloza bronhopulmonară alergică:
Aspergilom:
Aspergiloza pulmonară necrozantă cronică (CNPA):
Aspergiloza invazivă:
Aspergiloza pulmonară se observă la pacienții cu boală coronavirus 2019 (COVID-19) cu caracteristici clinice variabile. Rezultatele radiografice au inclus opacități de sticlă șlefuită, bronșiecte, consolidare și, în unele cazuri, cavități și noduli.
Simptomele comune ale aspergilozei includ:
Diagnosticarea aspergilozei poate să fie un proces complex și poate dura timp. Medicul de familie va evalua simptomele pacientului pentru a exclude orice alte afecțiuni, cum ar fi o infecție în piept.
În cazul în care informațiile nu sunt suficiente pentru un diagnostic precis, se vor recomanda următoarele investigații medicale:
Chirurgia, medicamentele antifungice și corticosteroizii sunt cele mai frecvente opțiuni de tratament pentru aspergiloză.
Chirurgia este soluția frecventă în cazul aspergilomului, dar și pentru a trata aspergiloza invazivă și alergică în anumite circumstanțe. Nu se recomandă intervenția chirurgicală pentru a trata aspergiloza pulmonară cronică.
Pe de altă parte, medicamentele antifungice tratează multe tipuri de aspergiloză. Dacă un tip de antifungic nu funcționează, se va prescrie unul diferit. Corticosteroizii reduc inflamația în cazul formelor alergice de aspergiloză.
Complicațiile aspergilozei pot include:
Chiar dacă este aproape imposibilă evitarea completă a mucegaiului Aspergillus, sunt câteva metode eficiente de prevenție, cum ar fi:
Bibliografie
Artrita infecțioasă acută este o inflamație a unei articulații, care apare ca urmare a unei infecții bacteriene şi poate afecta atât articulațiile mari, cum ar fi...
Vezi detalii
Artrita reumatoida, cunoscuta si ca reumatism, este o tulburare inflamatorie cronica care poate afecta mai mult decat articulatiile. La unii oameni afectiunea poate sa...
Artroza este o afecțiune de tip degenerativ (de tip uzură) a articulațiilor, a cărei cauză nu este pe deplin cunoscută și care afectează cu preponderență persoanele în...
Astigmatismul reprezintă un viciu de refracție care determină o vedere neclară, atât la distanță, cât și de aproape. Pacientul poate percepe imaginile ușor...
Astmul bronșic este o boală a bronhiilor care se manifestă cu dificultăți de respirație sau/ și tuse ce apar în episoade (crize sau exacerbări) între care starea...
Atacurile de panică sunt episoade bruşte de anxietate intensă care declanșează reacții fizice severe, fără să existe un pericol real, sau disproporţionate faţă de...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.