Astigmatism

Astigmatismul este o imperfectiune a curburii corneei sau a lentilei ochiului. In mod normal, corneea si lentila sunt netede si curbate in mod egal, in toate directiile. Acest lucru va ajuta sa focalizati razele luminoase asupra retinei din spatele ochiului. Daca corneea sau lentila nu este neteda si uniform curbata, razele de lumina nu sunt refractate corespunzator. Doctorii numesc aceast lucru “eroare de refractie”.

Cand corneea are o forma neregulata aveti astigmatism cornean. Cand forma lentilei este distorsionata aveti astigmatism lenticular. In ambele cazuri, viziunea dvs. atat pentru obiectele apropiate, cat si pentru cele indepartate, este neclara sau distorsionata. 

Oamenii pot avea astigmatism impreuna cu alte erori de refractie. Aceste erori pot include miopia sau hipermetropia.

Copiii cu astigmatism pot sa nu stie ca au aceasta afectiune. Este putin probabil ca acestia sa se planga de vederea incetosata sau distorsionata.

Un astigmatism este considerat normal daca are de pana la 0,5 dioptrii.

Medici specialiști - Oftalmologie și Oftalmologie Pediatrica

AM
Andoniu Marilena
Medic Specialist
AM
Andoniu Marilena
Medic Specialist

Oftalmologie

AR
Anghele Relu
Medic Specialist
AR
Anghele Relu
Medic Specialist

Oftalmologie

ZC
Zorila Cristina
Medic Specialist
ZC
Zorila Cristina
Medic Specialist

Oftalmologie

Huidici Ioana Diana, Medic Specialist Oftalmologie
Huidici Ioana Diana
Medic Specialist
Huidici Ioana Diana, Medic Specialist Oftalmologie
Huidici Ioana Diana
Medic Specialist

Oftalmologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele astigmatismului

Ochiul are doua structuri cu suprafete curbe care indoaie (refracteaza) lumina pe retina. Intr-un ochi perfect format, fiecare dintre aceste elemente are o curbura rotunda, ca suprafata unei minge netede. O cornee si o lentila cu o astfel de indoire a curburii (refracta) toate luminile de intrare pentru a face o imagine clara direct pe retina, la partea din spate a ochiului.

Astigmatismul apare atunci cand corneea sau lentila este curbata mai mult intr-o directie decat in ​​cealalta. 

Orice tip de astigmatism poate determina vedere incetosata, care poate aparea mai mult intr-o singura directie, fie orizontal, vertical sau diagonal.

Astigmatismul poate fi prezent la nastere sau se poate dezvolta dupa o leziune oculara, boala sau interventie chirurgicala. 

Nu se stie ce cauzeaza astigmatismul. Cu toate acestea, cauzele bolii pot fi genetice. 

Daca apare dupa 50-60 de ani, astigmatismul poate sa sugereze debutul unei cataracte. 

Factorii de risc ai astigmatismului

Astigmatismul poate aparea la copii si adulti. Riscul de a dezvolta astigmatism poate fi mai mare daca aveti oricare dintre urmatoarele:

 • Un istoric familial de astigmatism sau alte tulburari oculare, cum ar fi keratoconus (degenerarea corneei);
 • Cicatrizarea sau subtierea corneei;
 • Miopie excesiva, care creeaza o vedere neclara la distanta;
 • Interventii chirurgicale oculare, cum ar fi chirurgia cataractei (indepartarea chirurgicala a unei lentile innorate);
 • Infectii oculare.

Complicatiile  astigmatismului

Lasat netratat, astigmatismul poate duce la ambliopie (ochiul lenes). Daca exista o estompare sau o vedere slaba la un ochi, creierul va incepe sa favorizeze celalalt ochi. Acest lucru poate duce la dezvoltarea unei ambliopii nediagnosticate care poate duce la o vedere subdezvoltata a ochiului. Aceasta poate duce la probleme permanente de vedere. Daca observati orice nealiniere sau semne de ochi incrucisati trebuie sa contactati imediat oftalmologul sau optometristul.

Simptome

Simptomele astigmatismului

 • vedere estompata, distorsionata sau neclara la toate distantele (aproape si indepartata);
 • dificultati de a vedea noaptea;
 • incordarea ochilor;
 • vedere “crucisa”;
 • ochi iritati;
 • dureri de cap.

Simptomele pot diferi de la o persoana la alta. De asemenea, este posibil sa nu  apara deloc simptome. 

Principalul simptom al astigmatismului este insa vederea neclara la toate distantele. Persoanele cu astigmatism vad lumea „stramba”, isi solicita ochii permanent, simt nevoia de a face „ochii mici”, de a-i strange („miji”), in incercarea de a clarifica perceptia imaginilor. 

Aceste persoane se plang de oboseala oculara, cefalee (durere de cap) si/sau sensibilitate la lumina. Ochelarii dau uneori senzatia de ameteala, mai ales atunci cand se schimba, pana cand ochii se obisnuiesc cu noua corectie. 

Daca un copil se naste cu un astigmatism mai mare pe un ochi decat pe celalalt si nu este diagnosticat si tratat in primii ani de viata, mecanismele vederii se vor forma deficitar.

Tratament

Diagnosticarea astigmatismului

Un optometrist sau oftalmolog diagnosticheaza astigmatismul printr-o examinare completa a ochiului. Un optometrist este un medic care diagnosticheaza problemele de vedere si bolile oculare. Un oftalmolog este un medic care ofera tratament medical si chirurgical pentru problemele de vedere si bolile oculare. 

Astigmatismul poate sa apara concomitent cu alte tulburari de vedere, cum ar fi miopia sau hipermetropia. 

Valoarea (masurata in dioptrii) a astigmatismului se mareste anual, de aceea pacientii sunt sfatuiti sa se prezinte periodic la un consult de specialitate. Pentru a stabili diagnosticul de astigmatism medicul oftalmolog poate realiza mai multe teste:

 • Examinarea campului vizual - in timpul unei evaluari a acuitatii vizuale medicul va va cere sa cititi litere de pe un panou aflat la o anumita distanta pentru a determina cat de bine le puteti vedea;
 • Teste de refractie - un test de refractie utilizeaza o masina numita refractor optic. Masina are mai multe lentile de sticla corective sau diferite rezistente. Medicul dvs. va va cere sa cititi litere in timp ce va uitati prin lentile care prezinta rezistente diferite la refractorul optic. In cele din urma acesta va afla ce tip de lentila iti corecteaza corect viziunea;
 • Keratometrie - este o modalitate pentru medicul dumneavoastra masoara curbura corneei;
 • Topografia corneeana - acest proces ofera mai multe informatii despre forma si curba corneei.

Din pacate, un mare procent din copiii si adolescentii cu astigmatism nu sunt diagnosticati precoce.

Tratamentul astigmatismului

Corectia optica a astigmatismului se poate face cu ochelari sau lentile de contact (moi sau rigide). Pentru o corectie permanenta se recurge la chirurgia refractiva.

Ochelarii care se prescriu sunt cu lentile cilindrice. Acestea au rolul de a corecta modul in care se proiecteaza razele de lumina la nivelul retinei, furnizand astfel o imagine clara. 

Initial, ochelarii genereaza disconfort, fiind nevoie de o perioada de adaptare. Acelasi efect se poate obtine si prin lentile de contact moi, torice. Totusi, acestea se pot misca usor pe suprafata ochiului, iar aceasta instabilitate poate duce la imagini neclare. Lentilele de contact pentru astigmatism ofera o vedere instabila datorita razelor de curbura inegale. Lentilele de contact rigide sunt o alternativa eficienta de corectare a astigmatismului de valoare mare sau in tratarea keratoconusului.

Cazurile usoare de astigmatism pot sa nu necesite tratament. 

Ochelarii corectori si lentilele de contact prescrise de un medic sunt cele mai frecvente si mai putin invazive tratamente pentru astigmatism.

Chirurgia refractiva

Medicul dumneavoastra va poate recomanda interventii chirurgicale de refractie daca aveti un caz sever. Acest tip de chirurgie utilizeaza lasere sau cutite mici pentru a remodela corneea. Operatia va va corecta permanent astigmatismul. 

Cele trei interventii obisnuite pentru astigmatism sunt keratomileoza laser, keratectomia fotorefractiva si keratotomia radiala. 

Toate interventiile chirurgicale prezinta anumite riscuri. Discutati cu medicul dumneavoastra despre riscuri si beneficii inainte de a va supune unei interventii chirurgicale pentru astigmatism. 

Coduri de diagnostic asociate
 • Astigmatismul
Specialități asociate
 • Oftalmologie
 • Oftalmologie Pediatrica

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.